ГоловнаТехноДрони-камікадзе почали грати одну з провідних ролей у війні проти окупантів

Дрони-камікадзе почали грати одну з провідних ролей у війні проти окупантів

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Нещодавно безпілотник-камікадзе атакував нафтопереробний завод у Новошахтинську. Напад випадково потрапив на відео. Підлетівши до підприємства, невстановлений дрон спікував в установку для нафтопереробки. Після вибуху на заводі почалася пожежа.

Подробиці

Наявність на борту дрону вибухівки свідчить, що він був частиною добре спланованої диверсії. Безпілотники-камікадзе є відносно новою зброєю для людства. Для атаки на промислові об’єкти використовуються досить рідко. Останній такий випадок був зафіксований у Саудівській Аравії, коли дрони хуситів атакували місцевий НПЗ.

Першим гравцем на ринку безпілотників у 1982 році став Ізраїль. ЦАХАЛ використовував дрони у Ліванській війні. З їхньою допомогою військові наводили артилерійський вогонь на радари армії Лівану.

У 1989 року ізраїльським інженерам спало на думку, що БПЛА самі можуть бути зброєю. Практична реалізація задуму призвела до появи боражуючого боєприпасу IAI Harpy. Останній був здатний самостійно знаходити станції радіолокації противника із випромінювання за метою подальшої лобової атаки.

На відміну від ракет баражуючі боєприпаси можуть зависати над цілями. Це дозволяє завдавати ударів у потрібний оператору момент. Українська армія використовує кілька різновидів дронів-вбивць на кшталт Phoenix Ghost, Warmate, Switchblade тощо. Це відносно недорогі літальні апарати початкового рівня.

На озброєнні армії Ізраїлю є більш просунуті в технологічному плані боєприпаси, що баражують, на зразок HERO виробництва компанії Uvision. Вони здатні вражати цілі на відстані від оператора більш ніж за 100 кілометрів.

Який тип дрону використовувався для атаки на Новошахтинський НПЗ, невідомо. Зафільмований очевидцями літальний апарат схожий на український дрон PD-2, що не відноситься до класу баражуючих боєприпасів, а призначений виключно для розвідки.

У МО України стверджують, що завод у Росії атакував інший дрон, назва якого не буде розкрита.

Стрічка новин: