ГоловнаТехноВ ESET пояснили, що робити у разі злому комп'ютера

В ESET пояснили, що робити у разі злому комп’ютера

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Компанія ESET опублікувала основні ознаки, які вказують на те, що персональний комп’ютер був зламаний. До них додається перелік дій, які потрібно виконати у разі виявлення злому.

Вимога викупу

Однією з очевидних ознак злому є поява на екрані повідомлення з вимогою викупу після включення ПК. Це означає, що ваш комп’ютер був атакований за допомогою програми-вимагача. Вона шифрує всі файли, що знаходяться на жорсткому диску. За їхнє розшифрування творці програми вимагають викуп.

Уповільнення роботи ПК

Досить часто після зараження ПК шкідливими, троянами, хробаками та прихованими криптомайнерами його робота сповільнюється. Найсильніше комп’ютер починає «гальмувати» від криптоджекінгу.

Довільна активація веб-камери

Окремі шпигунські програми використовують для збору даних мікрофони та камери комп’ютерів. З їхньою допомогою хакери отримують у своє розпорядження компрометуючі відео. Якщо камера на комп’ютері активується довільно, то висока ймовірність того, що він був зламаний зловмисниками.

Розсилання повідомлень знайомим з ваших облікових записів

Ще однією ознакою злому ПК є відправлення спам-повідомлень знайомим з ваших облікових записів у соцмережах або поштових клієнтах. Цей тактичний прийом уражає фішерів. Для захисту своїх облікових записів від шахраїв використовуйте двофакторну автентифікацію.

Велика кількість рекламних оголошень, що випливають

Якщо на вашому ПК почало відображатися безліч спливаючих рекламних оголошень, то, найімовірніше, що він був зламаний. Оголошення показуються шкідливим кодом.

Нові інструменти у веб-браузері

Хакери можуть віддалено встановлювати додаткові панелі в браузерах жертв. Поява в веб-браузері будь-якого нового інструменту, який не встановлювався вами, свідчить про злом ПК.

Невідомі піктограми

Поява на робочому столі незнайомих піктограм може говорити про те, що ваш комп’ютер зазнав злому. Їх дуже легко помітити, якщо на робочому столі невелика кількість значків.

Алгоритм дій на випадок злому комп’ютера

Якщо ви виявили ознаки злому вашого ПК, то спочатку необхідно активувати антивірусне рішення. Висока ймовірність того, що воно зможе виявити шкідливість самостійно. Далі слід виконати наведені нижче дії:

  • змінити паролі у всіх облікових записах, вхід до яких здійснювався зі зламаного пристрою;
  • установити програми для двофакторної аутентифікації з метою зниження ризику компрометації облікових записів;
  • встановити факт крадіжки даних за допомогою спеціальних інструментів на зразок HaveIBeenPwned;
  • заблокувати банківські карти;
  • перевірити всі профілі на підозрілу активність.

Компанія ESET розробляє антивірусні рішення. Вона була заснована у Словаччині на початку 90-х років. Корпорація працює на ринках більш ніж 180 країн світу. Штаб-квартира розробника антивірусних програм знаходиться у Братиславі.

Стрічка новин: