ГоловнаВійськові технологіїІранський дрон Saegheh виявився клоном американського БПЛА «Звір Кандагара»

Іранський дрон Saegheh виявився клоном американського БПЛА «Звір Кандагара»

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Цього тижня Володимир Путін побував у Тегерані. За кілька днів до візиту президента РФ американці повідомили, що Кремль намагається домовитися з іранською владою про закупівлю кількох сотень БПЛА.

Подробиці

Мало хто знає, що модельний ряд дронів, які перебувають на озброєнні іранської армії, один з найширших на планеті. Зокрема, він має безпілотник Saegheh, скопійований з американського RQ-170 Saintinel. У буквальному перекладі назва іранського дрону означає “блискавка”.

Иранский дрон SaighehДрон RQ-170 журналісти прозвали “Звіром Кандагара”, оскільки він активно застосовувався в афганській військовій кампанії.

Ходять чутки, що відеоролик рейду проти Усама бен Ладена, показаний президенту Бараку Обамі та членам Ради нацбезпеки, був знятий за допомогою RQ-170.

Про цього безпілотника майже немає даних. Відомо, що він був розроблений фахівцями Lockheed Martin у рамках програми Skunk Works.

Дрон здатний підніматися на висоту понад 15,2 км. Вперше у небі над Афганістаном RQ-170 був помічений очевидцями у 2007 році.

Наприкінці минулого року цивільному фотографу вдалося “сфоткати” секретний безпілотник у небі над Ель-Міражем. Поруч із цією пустелею розташовується база ВПС Едвардс.

Іранська копія

У 2011 році військовослужбовцям іранської армії якимось чином вдалося заволодіти американським дроном RQ-170. Примітно, що він дістався їм цілим та неушкодженим.

Офіційний Тегеран стверджував, що секретний БПЛА був посаджений за допомогою глушилки.

Міноборони США заперечувало факт втрати дрона, проте Іран спростував заяву американців шляхом оприлюднення кількох відеороликів із RQ-170.

На початку 2018 року в небі над Сирією був підбитий іранський дрон Saegheh. Він виявився копією американського “Звіра Кандагара”.

Наскільки вдалою вийшла копія, історія замовчує. Але факт, як то кажуть, залишається фактом: на озброєнні армії Ірану є клон бойового безпілотника RQ-170 Saintinel.

Стрічка новин: