ГоловнаВійськові технологіїMk-II Aurora: космічний безпілотник Dawn Aerospace, здатний підніматися на висоту до 100...

Mk-II Aurora: космічний безпілотник Dawn Aerospace, здатний підніматися на висоту до 100 км

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Новозеландська група Dawn Aerospace завершила формальності з отримання сертифіката національного регулятора САА на польоти дрона Mk-II Aurora на надзвукових швидкостях на висоті до 80 тис. футів. Цей документ дозволяє працювати поза межами прямої видимості (BVLOS) без будь-яких обмежень.

Подробиці

Mk-II Aurora являє собою безпілотник з ракетним двигуном, призначений для досягнення висоти 100 км двічі на добу. Апарат може швидко використовуватися повторно і має низьку вартість, що робить його придатним для виконання широкого спектра завдань в умовах мікрогравітації.

Mk-II Aurora: космічний безпілотник від Dawn Aerospace, здатний підніматися на висоту до 100 км, сертифікований для надзвукових польотів

Гендиректор розробника Стефан Пауелл зазначив, що це важливий крок у розвитку транспортного засобу, що дає змогу здійснювати надзвукові польоти. За словами функціонера, це буде перший приватний безпілотник, якому виявилося під силу подолати звуковий бар’єр.

Отримання сертифіката стало результатом багаторічної співпраці між Dawn Aerospace і новозеландськими регуляторами, які надали допомогу в безпечній інтеграції високопродуктивних транспортних засобів з існуючими повітряними користувачами.

З моменту першого польоту Mk-II Aurora в липні 2021 року розробники провели близько півсотні льотних тестувань апарата на ракетних і реактивних двигунах.

Mk-II Aurora: космічний безпілотник від Dawn Aerospace, здатний підніматися на висоту до 100 км, сертифікований для надзвукових польотів

Mk-II вже повністю готовий до значного кроку – польотів на висоту 100 км кілька разів на добу, що дасть змогу встановити рекорди швидкості, висоти та швидкопідйомності для літака з автономним двигуном.

Після останніх польотів у 2023 році, коли апарат досяг швидкості 200 вузлів і висоти 9000 футів, Mk-II зазнав модернізації та нового етапу тестування. Комплексне випробування включало 60-секундний запуск/перезапуск силової установки.

Льотно-випробувальна кампанія, запланована на період з липня до вересня, включатиме до десятка польотів з метою досягнення швидкості 1,1 Маха і висоти 70 тис. футів. Другою метою буде демонстрація двох польотів на день для підтвердження можливості швидкого повторного використання.

Пауелл висловив подяку держустановам Нової Зеландії та місцевим регуляторам за підтримку місії Dawn Aerospace зі створення масштабованого і стійкого космічного транспорту.

Головні новини: