ГоловнаВійськові технологіїАрмія США закуповує дрони-камікадзе Switchblade на суму $1 мільярд: в тому числі...

Армія США закуповує дрони-камікадзе Switchblade на суму $1 мільярд: в тому числі для ЗСУ

Пентагон уклав з компанією AeroVironment, що базується у Вірджинії, контракт на поставку найближчим часом значної кількості дронів-камікадзе Switchblade.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Як вказують американські військові експерти, це частина більш масштабних зусиль, які, за словами Пентагона, спрямовані на те, щоб допомогти зробити піхотні підрозділи армії такими ж смертоносними, як з’єднання з танками та іншою важкою бронетехнікою, у рамках підготовки до потенційних бойових дій високого рівня. особливо проти Китаю на Тихому океані.

Пентагон вперше оголосив про укладання армійського контракту з AeroVironment на суму 990 млн доларів за гібридною схемою “витрати плюс фіксована плата” та “тверда фіксована ціна” у своєму щоденному повідомленні. Як повідомив представник компанії виданню The War Zone, ця нова угода поширюється на постачання як 300-х, так і 600-х модифікацій безпілотників Switchblade, але не уточнив, скільки з них тепер отримає сама армія США, а скільки буде направлено в Україну.

Відомо, що у травні ц.р. Пентагон опрацьовував деталі контракту на постачання Україні більших боєприпасів Switchblade 600, які здатні знищувати танки та укріплені позиції. Дата їх поставки поки не встановлена, оскільки продовжують залишатися питання про те, скільки дронів-камікадзе може виготовити їхній виробник, компанія AeroVironment, у короткий термін.

Компанія AeroVironment повідомила у прес-релізі від 28 серпня, що контракт укладено відповідно до того, що армія нині називає вимогами до безпілотних систем летальної дії (LUS), які були офіційно затверджені у 2022 році. 5-річний контракт з Армійським контрактним командуванням Абердинського випробувального полігону передбачає безстрокове постачання LUS у необмеженій кількості з максимальною вартістю контракту 990 мільйонів доларів.

Очікується, що постачання замовлених систем Switchblade почнеться за кілька місяців. Армія планує значно розширити свої запаси боєприпасів, щоб піхота могла полювати і знищувати танки та інші цілі з повітря у більших масштабах. Вимога LUS є першою спробою армії оснастити солдатів піхотних батальйонів смертоносними переносними боєприпасами.

Як вказують американські експерти, перевірені в боях системи Switchblade підвищать можливості солдатів за рахунок точного управління польотом, більшої смертоносності при ураженні укріплених цілей, таких як бронетехніка і танки, а також можливості відстежувати цілі, що рухаються, поза прямою видимістю і вражати їх. У грудні 2023 року AV одержала контракт на виконання вимог LUS Directed і в даний час постачає системи відповідно до цього контракту.

Switchblade є новим поколінням боєприпасів підвищеної дальності стрільби, що забезпечують безпрецедентну підтримку RSTA і відрізняються високоточною оптикою, більш ніж 40-хвилинною витримкою в режимі очікування, а також бронебійною боєголовкою для ураження більших і стійких цілей на великих відстанях. Будучи універсальним портативним рішенням, Switchblade включає все необхідне для успішного планування і виконання завдань і може бути налаштований і введений в експлуатацію менш ніж за 10 хвилин.

Оснащений провідними у своєму класі електронно-променевими / ІЧ-датчиками високої роздільної здатності та вдосконаленим високоточним керуванням польотом, Switchblade забезпечує бійцю швидке та просте розгортання за допомогою пускової установки, а також можливість відстежувати, вражати цілі та бронетехніку. Запатентована функція “відбій та повторна атака” дозволяє операторам у будь-який момент перервати виконання завдання, а потім, за командою оператора, повторно вражати ті ж чи інші цілі кілька разів.

Дрони-камікадзе Switchblade – це одна з перших систем, яку керівництво Пентагону та Конгрес оцінили як масову та швидко масштабовану в рамках амбітної ініціативи Replicator.

Головні новини: