ГоловнаОглядиОгляд Poco X3 Pro: смартфон з істотним недоліком

Огляд Poco X3 Pro: смартфон з істотним недоліком

У полку клонів смартфонів Poco прибуло. Нам явили продовжувача серії X3 – Poco X3 Pro. Незважаючи на те, що цей в прямому і переносному сенсі “гігант” є зовнішньою копією молодшої моделі, усередині  нього “б’ється” нове серце і за технічними характеристиками він став цікавішим ніж попередник. А ось, що криється за привабливою начинкою і “монструозним” зовнішнім виглядом новинки зараз будемо розбиратися.

Зовнішній вигляд

Пам’ятаю, коли я писав огляд на Poco X3 NFC , то дивувався великим габаритам пластикового корпусу смартфона. Але зараз, порівнюючи Poco X3 Pro з Redmi Note 10 Pro розумію, що такі “лопати” нас чекають повсюдно. Єдине, що відрізняє ці два смартфона з фронтальної частини візуально – трохи товщі нижня рамка і центральний виріз під фронтальну камеру в Poco X3 Pro, ну і по товщині даний смартфон звичайно ж здивує кожного – без малого 10 мм все-таки (товщина корпусу 9.4 мм ). Але зате, завдяки такій товщині і бічним заокругленням задньої панелі, в руці тримати смартфон зручно, він не “впивається” в руку тонкими гранями.

Так як дисплей тут IPS, то ні про які анімаційні повідомлення користувача, як у 10 Pro – мова не йде. Старий-добрий білий індикатор повідомлень виробник сховав в один з отворів решітки розмовного динаміка.

Індикатор Poco X3 Pro

Ну і на додаток до великої товщини можна додати ще три “гіга-параметра” з якими вам доведеться миритися:

  • вага 215 грам (для порівняння Redmi Note 10 Pro важить 193 грами), а значить з таким смартфоном не тільки в кишені джинсових штанів некомфортно, але і в курточці він буде сильно відтягувати кишеню;
  • великий модуль камери. Нехай він і не складається з двох “п’єдесталів” як у Note 10 Pro, але з огляду на товщину смартфона – виступає не менше за межі, так ще і оформлений більш просто і нехитро;
  • Великий логотип POCO.

Але всі ці особливості цієї моделі добре відомі ще з часів Poco X3 NFC, а ось де виробник хоч трохи постарався, так це в дизайні задньої панелі. Тут нас чекає об’єднання двох текстур. Збоку матовий і трохи шорсткий пластик, який менше брудниться, а по центру глянсова вставка з смужками, які видно тільки під певними кутами.

Задня панель Poco X3 Pro

Якщо Redmi Note 10 Pro в чорному кольорі виглядає солідно і стримано, то у випадку з Poco X3 Pro нас чекають переливи яскравих фарб і під різними кутами можна побачити замість чорного: на матовій поверхні фіолетового відтінку, на логотипі переливи від блакитного до рожевого, а смугаста глянсова поверхня під певним кутом може здаватися темно-синьою.

Дизайн Poco X3 Pro

На глянцевій і повністю пластиковій рамці знизу є: динамік, мікрофон, порт USB Type-C і 3.5-мм роз’єм. З лівого боку лоток для двох сім-карт, або сімки і карти пам’яті (так, виробник не порадував стандартним лотком на три слота).

Права грань – злегка поглиблена кнопка включення/вимикання і за сумісництвом сканер відбитків пальців, а вище клавіша регулювання гучності до якої доводиться тягнутися. Ну і на верхній межі ІК-порт, додатковий мікрофон для шумозаглушення і більш скромний ніж у попередника резонатор.

Як і у випадку з Redmi Note 10 Pro виробник Poco додав в смартфон захист від бризок IP53. Ну і наостанок покажу смартфон в комплектному силіконовому чохлі

Дисплей

6.67-дюймовий дисплей смартфона з роздільною здатністю Full HD + сподобається тим, хто до сих пір “боїться” AMOLED-панелей. Це IPS дисплей з частотою оновлення 120 Гц, частотою дискретизації 240 Гц і за заявою виробника – захистом Gorilla Glass 6-го покоління.

По передачі кольору він на відміну від того ж Redmi Note 10 Pro в білому кольорі не йде в теплі тони, а навпаки – передає холодні відтінки з синявою і це ніяк не виправити.

Порівняння дисплеев Poco X3 Pro і Redmi Note 10 Pro

На форумах власники даного апарату з’ясували, що в смартфон встановлюють панелі від виробника Tianma. У раніше випущених смартфонів Xiaomi з даними екранами були проблеми із залишковим зображенням. Воно з’явилося внаслідок постійного нагріву смартфона і варто сказати, що X3 Pro завдяки Snapdragon 860 також “любитель” перегріватися, ну і тротлить згодом, але схильний до такого дефекту дисплей X3 Pro можна буде сказати тільки через деякий час.

Дисплей в моєму Poco X3 Pro

За запасо яскравості – максимальна 450 ніт і цього цілком достатньо для читання тексту під прямими сонячними променями. Принаймні з включеною автояскравістю текст також чітко помітний як і на AMOLED-дисплеї Redmi Note 10 Pro. Мінімальна – цілком комфортна для очей в нічний час ну і майже 40% ШИМ-а, як у Note 10 Pro тут на “мінімалках” немає.

Адаптаційна частота оновлення 120 Гц робить анімацію і роботу додатків більш плавними, але як і в випадку з Redmi Note 10 Pro часто помітні посмикування в процесі скролінгу стрічки в Google Рекомендаціях і браузері Chrome, хоча в соц. мережах (Facebook, Instagram) при прокручуванні постів фризів немає. В YouTube FPS автоматично знижується до 60-ти.

Продуктивність

Напевно головна особливість даного смартфона, через яку багато хто зверне на нього увагу – Snapdragon 860 в парі з Adreno 640, а також швидким накопичувачем UFS 3.1.

Snapdragon 860 по суті є братом-близнюком флагманської платформи минулих років – Snapdragon 855 +. Він повинен показати продуктивність вищу, ніж у процесорів 720-730-ої серії, а також Snapdragon 765G. Але щось тут пішло явно не так. За тестом GeekBench це підтверджується.

Але проведений слідом тест на троттлінг кинув мене в шок, такого провального графіка за час подібних тестів я ще не бачив. Навіть Snapdragon 732G, встановлений в Poco X3 NFC і Redmi Note 10 Pro троттлять помітно менше, хоча у останнього з цим теж не все гладко.

Хоча під час презентації нам обіцяли, що з перегрівом процесора проблем не буде, адже для охолодження в конструкції смартфона передбачені багатошаровий графіт і мідна теплова трубка, але на практиці смартфон навіть під час подібного тесту гріється в області основної та фронтальної камер. Мабуть поєднання пластикового корпусу і відносно “потужного” процесора – не найкраще рішення.

Є дві версії смартфона, я купив більш доступний варіант з 6 Гб ОЗУ (LPDDR4X) і 128 Гб накопичувачем. За швидкістю запису-читання накопичувач впевнено обходить Redmi Note 10 Pro, та й оперативна пам’яті у нього швидше.

Але досить сухих синтетичних цифр, хочеться скоріше випробувати смартфон в іграх. Першою була запущена RPG-гра – Genshin Impact. Спочатку виставив якість графіки “Мінімально”, так як до цього вже запускав гру на рівні графіки “Максимально” і зауважив, що смартфон почав перегріватися. 20 хвилин гри з мінімальним рівнем графіки смартфон видавав практично стабільні 50-60 FPS, але після знову почав перегріватися настільки, що тримати його в руках без чохла стало некомфортно і як наслідок просідати починає і FPS. Він почав стрибати від 30 до 45.

FPS в грі Genshine Impact
FPS в грі Genshine Impact

Слідом переходимо в Call Of Duty: Mobile і виставляємо максимально можливі настройки графіки. До 11-ої хвилини все йде знову добре, практично стабільні 60 фпс, а після починаються просадки аж до 25 FPS. При цьому тримати смартфон в руках стає зовсім некомфортно, він сильно нагрівається по всій поверхні задньої панелі і біля фронтальної камери.

FPS в грі Call Of Duty: Mobile
FPS в грі Call Of Duty: Mobile

Заради інтересу запустив Mortal Combat, як гру, яка підтримує високу частоту оновлення 120 Гц і ви бачите результат. Підтримка є, але FPS не стабільна і чим довше граєш, тим вище просадки, адже нагрів нікуди не подівся.

Mortal Combat FPS - Poco X3 Pro
Mortal Combat FPS – Poco X3 Pro

Але апофеозом цього всього стало зависання, а після і виліт гри Call Of Duty: Mobile. Так, такого фіналу я не очікував.

Висновок – потрібно чекати оновлень з виправленням даної проблеми, або ж забути про даний смартфон, як ігровий апарат.

Камери

Отже, насолодившись нестримною “міццю” процесора і графічного ядра переходимо до наступного елементу, який зазнав не дуже позитивних змін, у порівнянні з попередником. Йдеться про камеру, основний датчик у Poco X3 NFC – IMX682, на 64 Мп. Новинка ж отримала старіший IMX582, на 48 Мп.

Датчики камери Poco X3 Pro

Порівнювати можливості основного датчика я буду з Redmi Note 10 Pro. Хоча в останнього він на 108 Мп, по-замовчуванню обидва смартфона роблять знімки з роздільною здатністю 4000 х 3000 пікселів.

Poco X3 Pro vs Redmi Note 10 Pro

Відносно деталізації Redmi практично завжди кращий, а по перенесенню кольорів обидва смартфона приблизно однакові, хіба що білий колір на фотографіях Note 10 Pro трохи більше йде в теплі відтінки.

Фотографії в оригінальній якості ви знайдете тут >>>

В портретному режимі X3 Pro фон розмиває більш глибоко, але при цьому сильно програє по деталізації основного об’єкта Redmi Note 10 Pro

Також даунгрейду зазнала і ультра-широкоугольная камера, тут вона не на 13 Мп, як у X3 NFC, а на 8 Мп, як і в Redmi Note 10 Pro.

Вночі ж за винятком деяких артефактів біля освітлення у X3 Pro, він робить приблизно однакові знімки з основною камерою Note 10 Pro. Нічний режим при цьому в обох смартфонів лише злегка освітлює деякі ділянки знімка і більш “грамотно” обробляє освітлення.

Макро-датчик в X3 Pro тільки на 2 Мп і не вміє робити такі барвисті знімки, як 5 Мп датчик Note 10 Pro.

Фронтальна камера у X3 Pro на 20 Мп, але при цьому вона робить менш деталізовані знімки, ніж Note 10 Pro.

Автономність

Тест автономності проводимо наступним чином: яскравість на середній рівень, відключаємо автоматичне регулювання яскравості, потім на 2 години запускаємо гру World of Tanks і після, до повного розряду дивимося відео через стандартний додаток YouTube.

У нашому рейтингу автономності X3 Pro зайняв 4-е місце, розрядившись всього на дві хвилини раніше Redmi Note 10 Pro. Хоча у Poco батарея на 5160 мАг, а у Note 10 – 5020 мАг, розробникам варто попрацювати над оптимізацією витрати заряду батареї в обох смартфонів.

Тест автономности Poco X3 Pro
Тест автономності Poco X3 Pro

Комплектний мережевий адаптер на 33 Вт, точно такий же, як і в Redmi Note 10 Pro. Хоча на сторінці Poco X3 Pro значиться підтримка технології Middle Middle Tab для повного заряду смартфона знадобиться та ж 1 година і 15 хвилин, як і у випадку зі смартфоном Redmi.

Час зарядки Poco X3 Pro

Інші особливості

З приводу роботи з бездротовими мережами 4G і Wi-Fi у мене претензій немає. Сигнал стабільний, швидкість прийнятна в обох випадках, перемиканням з LTE на Wi-Fi в будь-якому з двох діапазонів відбувається без будь-яких проблем. NFC тут також є і з оплатою смартфоном в магазинах ніяких проблем не виникало.

Бічний сканер відбитків пальців працює бездоганно, як і менш безпечне розблокування по обличчю.

Боковой сканер отпечатков

Виправлений в смартфоні і головний недолік попередника. Через великbq резонатор стереозвука у Poco X3 NFC не мав конкурентів у його ціновій групі, але при цьому ваша розмову з співрозмовником міг почути будь-хто. В X3 Pro його зменшили в розмірах і тепер ви можете не переживати за “інтимність” свого спілкування.

Але при цьому стереодинаміки новачка втратили свою головну перевагу і звук нехай і об’ємний, але не такий гучний як у X3 NFC. Звучать динаміки приблизно, як у Redmi Note 10 Pro.

Резонатор

Ось чим смартфон дійсно порадував, так це датчиком наближення – він працює тут чудово і на відміну від Redmi Note 10 Pro блокує телефон під будь-яким кутом.

MIUI 12 з Poco Launcher 2.0 на базі Android 11. Відразу з коробки прилетіло одне оновлення, яке покликане поліпшити стабільність і швидкість роботи інтерфейсу.

Оновлення для Poco X3 Pro

Висновки

Якщо ви морально готові до “гіга-дизайну” і дешевого пластику серії Poco X3, то ось вам відразу кілька особливостей X3 Pro, за які його можна похвалити:

  • для тих, у кого AMOLED-дисплей викликає біль і побоювання – X3 Pro отримав відносно непоганий IPS-дисплей з адаптивною частотою оновлення 120 Гц і захистом Gorilla Glass 6-го покоління;
  • потужний набір з процесора, великого обсягу оперативної пам’яті і швидкого накопичувача, з якими щоденні завдання не викликатимуть у вас болі, але з одним серйозним недоліком;
  • швидкий сканер відбитків пальців;
  • швидка зарядка на 33 Вт;
  • стереодинаміки;
  • коректна робота датчика наближення (спасибі Poco :))

Але недоліків у смартфона також досить, при цьому один дуже неприємний:

  • перегрів і троттлінг смартфона і хоча ми отримуємо процесор, який не поступається по продуктивності флагманам минулих років, пограти в улюблені ігри у вас не вийде;
  • даунгрейт камери, в порівнянні навіть з минулим поколінням. До смартфону хоч і додали приставку Pro, але заощадили на найважливішому;
  • посередня автономність, хоча від такого “товстуна” очікував більшого.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Вперше показали дизайн бюджетного флагмана Meizu 21 Note

Прийдешня сертифікація 3C фактично підтверджує неминучість презентації Meizu 21 Note, що нівелює чутки про відмову бренду "Мейзу" від розробки і виробництва "розумних" телефонів. Деталі Згідно з...

Xiaomi випустила суперкомпактний 60-літровий бойлер Mijia P1

"Сяомі" збагатила лінійку побутових помічників для дому Mijia електричним водонагрівачем P1, який тимчасово доступний для придбання за акційною ціною. Подробиці Місткість новинки - 60 літрів -...

Apple вирішила видалити додатки, здатні «роздягати» дівчат за допомогою генеративного ШІ

Після появи звітів про проблемне використання штучного інтелекту для створення неприйнятних зображень на телефонах Huawei, корпорація Apple вжила аналогічних заходів для видалення з AppStore...