ГоловнаОглядиОгляд Poco X3 Pro: смартфон з істотним недоліком

Огляд Poco X3 Pro: смартфон з істотним недоліком

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

У полку клонів смартфонів Poco прибуло. Нам явили продовжувача серії X3 – Poco X3 Pro. Незважаючи на те, що цей в прямому і переносному сенсі “гігант” є зовнішньою копією молодшої моделі, усередині  нього “б’ється” нове серце і за технічними характеристиками він став цікавішим ніж попередник. А ось, що криється за привабливою начинкою і “монструозним” зовнішнім виглядом новинки зараз будемо розбиратися.

Зовнішній вигляд

Пам’ятаю, коли я писав огляд на Poco X3 NFC , то дивувався великим габаритам пластикового корпусу смартфона. Але зараз, порівнюючи Poco X3 Pro з Redmi Note 10 Pro розумію, що такі “лопати” нас чекають повсюдно. Єдине, що відрізняє ці два смартфона з фронтальної частини візуально – трохи товщі нижня рамка і центральний виріз під фронтальну камеру в Poco X3 Pro, ну і по товщині даний смартфон звичайно ж здивує кожного – без малого 10 мм все-таки (товщина корпусу 9.4 мм ). Але зате, завдяки такій товщині і бічним заокругленням задньої панелі, в руці тримати смартфон зручно, він не “впивається” в руку тонкими гранями.

Так як дисплей тут IPS, то ні про які анімаційні повідомлення користувача, як у 10 Pro – мова не йде. Старий-добрий білий індикатор повідомлень виробник сховав в один з отворів решітки розмовного динаміка.

Індикатор Poco X3 Pro

Ну і на додаток до великої товщини можна додати ще три “гіга-параметра” з якими вам доведеться миритися:

  • вага 215 грам (для порівняння Redmi Note 10 Pro важить 193 грами), а значить з таким смартфоном не тільки в кишені джинсових штанів некомфортно, але і в курточці він буде сильно відтягувати кишеню;
  • великий модуль камери. Нехай він і не складається з двох “п’єдесталів” як у Note 10 Pro, але з огляду на товщину смартфона – виступає не менше за межі, так ще і оформлений більш просто і нехитро;
  • Великий логотип POCO.

Але всі ці особливості цієї моделі добре відомі ще з часів Poco X3 NFC, а ось де виробник хоч трохи постарався, так це в дизайні задньої панелі. Тут нас чекає об’єднання двох текстур. Збоку матовий і трохи шорсткий пластик, який менше брудниться, а по центру глянсова вставка з смужками, які видно тільки під певними кутами.

Задня панель Poco X3 Pro

Якщо Redmi Note 10 Pro в чорному кольорі виглядає солідно і стримано, то у випадку з Poco X3 Pro нас чекають переливи яскравих фарб і під різними кутами можна побачити замість чорного: на матовій поверхні фіолетового відтінку, на логотипі переливи від блакитного до рожевого, а смугаста глянсова поверхня під певним кутом може здаватися темно-синьою.

Дизайн Poco X3 Pro

На глянцевій і повністю пластиковій рамці знизу є: динамік, мікрофон, порт USB Type-C і 3.5-мм роз’єм. З лівого боку лоток для двох сім-карт, або сімки і карти пам’яті (так, виробник не порадував стандартним лотком на три слота).

Права грань – злегка поглиблена кнопка включення/вимикання і за сумісництвом сканер відбитків пальців, а вище клавіша регулювання гучності до якої доводиться тягнутися. Ну і на верхній межі ІК-порт, додатковий мікрофон для шумозаглушення і більш скромний ніж у попередника резонатор.

Як і у випадку з Redmi Note 10 Pro виробник Poco додав в смартфон захист від бризок IP53. Ну і наостанок покажу смартфон в комплектному силіконовому чохлі

Дисплей

6.67-дюймовий дисплей смартфона з роздільною здатністю Full HD + сподобається тим, хто до сих пір “боїться” AMOLED-панелей. Це IPS дисплей з частотою оновлення 120 Гц, частотою дискретизації 240 Гц і за заявою виробника – захистом Gorilla Glass 6-го покоління.

По передачі кольору він на відміну від того ж Redmi Note 10 Pro в білому кольорі не йде в теплі тони, а навпаки – передає холодні відтінки з синявою і це ніяк не виправити.

Порівняння дисплеев Poco X3 Pro і Redmi Note 10 Pro

На форумах власники даного апарату з’ясували, що в смартфон встановлюють панелі від виробника Tianma. У раніше випущених смартфонів Xiaomi з даними екранами були проблеми із залишковим зображенням. Воно з’явилося внаслідок постійного нагріву смартфона і варто сказати, що X3 Pro завдяки Snapdragon 860 також “любитель” перегріватися, ну і тротлить згодом, але схильний до такого дефекту дисплей X3 Pro можна буде сказати тільки через деякий час.

Дисплей в моєму Poco X3 Pro

За запасо яскравості – максимальна 450 ніт і цього цілком достатньо для читання тексту під прямими сонячними променями. Принаймні з включеною автояскравістю текст також чітко помітний як і на AMOLED-дисплеї Redmi Note 10 Pro. Мінімальна – цілком комфортна для очей в нічний час ну і майже 40% ШИМ-а, як у Note 10 Pro тут на “мінімалках” немає.

Адаптаційна частота оновлення 120 Гц робить анімацію і роботу додатків більш плавними, але як і в випадку з Redmi Note 10 Pro часто помітні посмикування в процесі скролінгу стрічки в Google Рекомендаціях і браузері Chrome, хоча в соц. мережах (Facebook, Instagram) при прокручуванні постів фризів немає. В YouTube FPS автоматично знижується до 60-ти.

Продуктивність

Напевно головна особливість даного смартфона, через яку багато хто зверне на нього увагу – Snapdragon 860 в парі з Adreno 640, а також швидким накопичувачем UFS 3.1.

Snapdragon 860 по суті є братом-близнюком флагманської платформи минулих років – Snapdragon 855 +. Він повинен показати продуктивність вищу, ніж у процесорів 720-730-ої серії, а також Snapdragon 765G. Але щось тут пішло явно не так. За тестом GeekBench це підтверджується.

Але проведений слідом тест на троттлінг кинув мене в шок, такого провального графіка за час подібних тестів я ще не бачив. Навіть Snapdragon 732G, встановлений в Poco X3 NFC і Redmi Note 10 Pro троттлять помітно менше, хоча у останнього з цим теж не все гладко.

Хоча під час презентації нам обіцяли, що з перегрівом процесора проблем не буде, адже для охолодження в конструкції смартфона передбачені багатошаровий графіт і мідна теплова трубка, але на практиці смартфон навіть під час подібного тесту гріється в області основної та фронтальної камер. Мабуть поєднання пластикового корпусу і відносно “потужного” процесора – не найкраще рішення.

Є дві версії смартфона, я купив більш доступний варіант з 6 Гб ОЗУ (LPDDR4X) і 128 Гб накопичувачем. За швидкістю запису-читання накопичувач впевнено обходить Redmi Note 10 Pro, та й оперативна пам’яті у нього швидше.

Але досить сухих синтетичних цифр, хочеться скоріше випробувати смартфон в іграх. Першою була запущена RPG-гра – Genshin Impact. Спочатку виставив якість графіки “Мінімально”, так як до цього вже запускав гру на рівні графіки “Максимально” і зауважив, що смартфон почав перегріватися. 20 хвилин гри з мінімальним рівнем графіки смартфон видавав практично стабільні 50-60 FPS, але після знову почав перегріватися настільки, що тримати його в руках без чохла стало некомфортно і як наслідок просідати починає і FPS. Він почав стрибати від 30 до 45.

FPS в грі Genshine Impact
FPS в грі Genshine Impact

Слідом переходимо в Call Of Duty: Mobile і виставляємо максимально можливі настройки графіки. До 11-ої хвилини все йде знову добре, практично стабільні 60 фпс, а після починаються просадки аж до 25 FPS. При цьому тримати смартфон в руках стає зовсім некомфортно, він сильно нагрівається по всій поверхні задньої панелі і біля фронтальної камери.

FPS в грі Call Of Duty: Mobile
FPS в грі Call Of Duty: Mobile

Заради інтересу запустив Mortal Combat, як гру, яка підтримує високу частоту оновлення 120 Гц і ви бачите результат. Підтримка є, але FPS не стабільна і чим довше граєш, тим вище просадки, адже нагрів нікуди не подівся.

Mortal Combat FPS - Poco X3 Pro
Mortal Combat FPS – Poco X3 Pro

Але апофеозом цього всього стало зависання, а після і виліт гри Call Of Duty: Mobile. Так, такого фіналу я не очікував.

Висновок – потрібно чекати оновлень з виправленням даної проблеми, або ж забути про даний смартфон, як ігровий апарат.

Камери

Отже, насолодившись нестримною “міццю” процесора і графічного ядра переходимо до наступного елементу, який зазнав не дуже позитивних змін, у порівнянні з попередником. Йдеться про камеру, основний датчик у Poco X3 NFC – IMX682, на 64 Мп. Новинка ж отримала старіший IMX582, на 48 Мп.

Датчики камери Poco X3 Pro

Порівнювати можливості основного датчика я буду з Redmi Note 10 Pro. Хоча в останнього він на 108 Мп, по-замовчуванню обидва смартфона роблять знімки з роздільною здатністю 4000 х 3000 пікселів.

Poco X3 Pro vs Redmi Note 10 Pro

Відносно деталізації Redmi практично завжди кращий, а по перенесенню кольорів обидва смартфона приблизно однакові, хіба що білий колір на фотографіях Note 10 Pro трохи більше йде в теплі відтінки.

Фотографії в оригінальній якості ви знайдете тут >>>

В портретному режимі X3 Pro фон розмиває більш глибоко, але при цьому сильно програє по деталізації основного об’єкта Redmi Note 10 Pro

Також даунгрейду зазнала і ультра-широкоугольная камера, тут вона не на 13 Мп, як у X3 NFC, а на 8 Мп, як і в Redmi Note 10 Pro.

Вночі ж за винятком деяких артефактів біля освітлення у X3 Pro, він робить приблизно однакові знімки з основною камерою Note 10 Pro. Нічний режим при цьому в обох смартфонів лише злегка освітлює деякі ділянки знімка і більш “грамотно” обробляє освітлення.

Макро-датчик в X3 Pro тільки на 2 Мп і не вміє робити такі барвисті знімки, як 5 Мп датчик Note 10 Pro.

Фронтальна камера у X3 Pro на 20 Мп, але при цьому вона робить менш деталізовані знімки, ніж Note 10 Pro.

Автономність

Тест автономності проводимо наступним чином: яскравість на середній рівень, відключаємо автоматичне регулювання яскравості, потім на 2 години запускаємо гру World of Tanks і після, до повного розряду дивимося відео через стандартний додаток YouTube.

У нашому рейтингу автономності X3 Pro зайняв 4-е місце, розрядившись всього на дві хвилини раніше Redmi Note 10 Pro. Хоча у Poco батарея на 5160 мАг, а у Note 10 – 5020 мАг, розробникам варто попрацювати над оптимізацією витрати заряду батареї в обох смартфонів.

Тест автономности Poco X3 Pro
Тест автономності Poco X3 Pro

Комплектний мережевий адаптер на 33 Вт, точно такий же, як і в Redmi Note 10 Pro. Хоча на сторінці Poco X3 Pro значиться підтримка технології Middle Middle Tab для повного заряду смартфона знадобиться та ж 1 година і 15 хвилин, як і у випадку зі смартфоном Redmi.

Час зарядки Poco X3 Pro

Інші особливості

З приводу роботи з бездротовими мережами 4G і Wi-Fi у мене претензій немає. Сигнал стабільний, швидкість прийнятна в обох випадках, перемиканням з LTE на Wi-Fi в будь-якому з двох діапазонів відбувається без будь-яких проблем. NFC тут також є і з оплатою смартфоном в магазинах ніяких проблем не виникало.

Бічний сканер відбитків пальців працює бездоганно, як і менш безпечне розблокування по обличчю.

Боковой сканер отпечатков

Виправлений в смартфоні і головний недолік попередника. Через великbq резонатор стереозвука у Poco X3 NFC не мав конкурентів у його ціновій групі, але при цьому ваша розмову з співрозмовником міг почути будь-хто. В X3 Pro його зменшили в розмірах і тепер ви можете не переживати за “інтимність” свого спілкування.

Але при цьому стереодинаміки новачка втратили свою головну перевагу і звук нехай і об’ємний, але не такий гучний як у X3 NFC. Звучать динаміки приблизно, як у Redmi Note 10 Pro.

Резонатор

Ось чим смартфон дійсно порадував, так це датчиком наближення – він працює тут чудово і на відміну від Redmi Note 10 Pro блокує телефон під будь-яким кутом.

MIUI 12 з Poco Launcher 2.0 на базі Android 11. Відразу з коробки прилетіло одне оновлення, яке покликане поліпшити стабільність і швидкість роботи інтерфейсу.

Оновлення для Poco X3 Pro

Висновки

Якщо ви морально готові до “гіга-дизайну” і дешевого пластику серії Poco X3, то ось вам відразу кілька особливостей X3 Pro, за які його можна похвалити:

  • для тих, у кого AMOLED-дисплей викликає біль і побоювання – X3 Pro отримав відносно непоганий IPS-дисплей з адаптивною частотою оновлення 120 Гц і захистом Gorilla Glass 6-го покоління;
  • потужний набір з процесора, великого обсягу оперативної пам’яті і швидкого накопичувача, з якими щоденні завдання не викликатимуть у вас болі, але з одним серйозним недоліком;
  • швидкий сканер відбитків пальців;
  • швидка зарядка на 33 Вт;
  • стереодинаміки;
  • коректна робота датчика наближення (спасибі Poco :))

Але недоліків у смартфона також досить, при цьому один дуже неприємний:

  • перегрів і троттлінг смартфона і хоча ми отримуємо процесор, який не поступається по продуктивності флагманам минулих років, пограти в улюблені ігри у вас не вийде;
  • даунгрейт камери, в порівнянні навіть з минулим поколінням. До смартфону хоч і додали приставку Pro, але заощадили на найважливішому;
  • посередня автономність, хоча від такого “товстуна” очікував більшого.

Головні новини: