ГоловнаОглядиОгляд realme 12 Pro+: майже справжній флагман з 120-кратним збільшенням

Огляд realme 12 Pro+: майже справжній флагман з 120-кратним збільшенням

Середній ціновий діапазон цього року має досить багато цікавих моделей смартфонів, які в дечому навіть флагмани можуть затьмарити. Одна із таких моделей – realme 12 Pro+. Головною «фішкою» новинки є апаратне забезпечення камери. Якщо в прямого конкурента Redmi Note 13 Pro+ основний датчик може «здивувати» роздільною здатністю 200 Мп і 2-кратним збільшенням без втрати якості за рахунок кадрування по центру, то 64-мегапіксельний перископний телеоб’єктив вміє робити 120-кратний цифровий зум і 3-кратний оптичний. Але це тільки вершина айсбергу, більше подробиць далі.

Дизайн

12 Pro+ зберіг загальну канву дизайну, порівняно з попередником realme 11 Pro+, огляд якого є в нас на сайті.

realme 12 Pro+

На задній панелі все та ж екошкіра, тільки ще й в синьому кольорі, все ті ж золоті лінії і окантовки, тільки вже не такі яскраво-виражені, а трохи більш стримані і привертаючий до себе всю увагу – величезний круглий модуль камери. Саме він зазнав найбільше змін в порівнянні з попередником і в цьому «розкішному індійському дизайні» виглядає досить лаконічно і цікаво. Прибрати б ще ці норовисті окантовки і золоті акценти – було б взагалі ідеально.

Якщо не звертати увагу на візуальну частину, а розглянути смартфон з практичної точки зору, то вдягати 12 Pro+ в комплектний силіконовий чохол зовсім немає бажання.

Він ідеально лягає в руку за рахунок заокруглень по-бокам, не норовить вислизнути, бо псевдо-шкіряна поверхня погано ковзає в руках. Єдине, на що можна трохи понарікати, за рахунок свого розміщення і розмірів модуль камери заважає вказівному пальцю витягнутися повною мірою, бо тоді він буде впиратися в ребро цього модуля. Доводиться трохи згинати пальця, або брати смартфон так, що великий палець буде навіть нижче кнопки включення/виключення.

Відмінну якість збирання можна розгледіти на бокових пластикових рамках смартфону, де краї так стикаються з боковою рамкою, що не утворюють жодних зазорів чи виступів. 12 Pro+ виглядає гладким і монолітним. Пласкими є тільки дві рамки – верхня і нижня. Якщо полюбляєте встановлювати смартфон на пласкі краї, то в realme вас не позбавили цього задоволення. 🙂

З фронтальної сторони бачимо досить тонкі і майже симетричні рамки навкруги екрану, які до того ж по-бокам візуально здаються більш тонкими за рахунок заокруглень дисплею. Під широким вирізом розмовного динаміку відносно тонкий виріз під камеру.

Легкий і тонкий смартфон, який надійно тримається в руці, незважаючи на його розмір. Також має бонус в вигляді захисту від води і пилу по стандарту IP65. Звичайно не «флагманський» захист IP68, який отримав Redmi Note 13 Pro+, але мати захист від струменів води під будь-яким кутом, також непогано.

Дисплей

6.7-дюймова OLED-панель 120 Гц мігрувала в смартфон від попередника 11 Pro+. Роздільна здатність Full HD+ (2412 х 1080 пікселів), є підтримка 10-бітної глибини кольору, HDR10+ і високочастотне ШІМ-затемнення 2160 Гц. Єдину деталь, яку виробник замовчує – який захист Gorilla Glass отримав дисплей смартфону.

Дисплей realme 12 Pro+

В налаштуваннях дисплею є 4 режими колірної температури, два з яких не мають відмінностей ні в назві, ні в відображенні кольорів. Все, що виробник пропонує користувачам – це вибір між перенасиченими по яскравості кольорами з холодним відтінком в режимі «Яскравий» і більш стриманим режимом “Природній”, який за замовчуванням має теплішу колірну температуру, але при необхідності ви можете відрегулювати баланс білого в будь-якому з цих режимів.

Проблем з розгляданням екрану на яскравому сонячному світлі не буде. В ручному режимі регулювання дисплей показав максимальну яскравість 500 ніт, як в Redmi Note 13 Pro+ і минулорічного 11 Pro+. А ось при виборі автоматичного регулювання яскравості показник піднімається всього до 804 ніт, що трохи краще ніж у попередника, але далеко до 1200 ніт Redmi Note 13 Pro+.

Дисплей realme 12 Pro+

Що стосується частоти оновлення, то ви можете вибирати між «Стандартним» (він обмежує частоту до 60 Гц у всіх застосунках), «Автоматичним» і «Високим» режимами. Два останні режими працюють дуже схоже – 120 Гц ви побачите в інтерфейсі користувача та деяких підтримуваних програмах, а якщо буде відображатися статичне зображення або програватись відео, то частота опуститься до 60 Гц. Аналогічні 60 Гц можна побачити в Google Картах і застосунку «Камера». Головна відмінність автоматичного режиму в тому, що він спочатку аналізує застосунок, а потім вирішує, чи варто використовувати 120 Гц чи ні. При цьому дуже багато застосунків: веб-браузери, Netflix, офісні застосунки в цьому режимі працюють на частоті 60 Гц.

Є в смартфоні Always On Display, який на відміну від Redmi Note 13 Pro+ працює постійно, а не 10 секунд.

AOD в realme 12 Pro+

Нажаль, дисплей Realme 12 Pro+ не підтримує HDR в Netflix, але в YouTube HDR-відео відображається.

Продуктивність

Snapdragon 7s Gen 2 від Qualcomm, це чіпсет, який побудований на 4-нм техпроцесі і є трохи швидшою версією Snapdragon 6 Gen 1. Він працює в парі з графічним ядром Adreno 710.

Тип оперативної пам’яті і накопичувача виробник замовчує. 12 Гб оперативної пам’яті можна розширити за допомогою накопичувача ще на 12 Гб. А тест швидкості накопичувача показав досить посередні результати на запис і читання, які навіть у 11 Pro+ були кращі в середньому на 100 Мб/сек.

В GeekBench смартфон показав результат, який тільки в багатоядерному режимі випередив попередника і Redmi Note 13 Pro+. А ось в одноядерному – 937 балів виявилися найнижчим показником.

Півгодинний троттлінг тест розпочався відразу з суттєвої просадки, потім короткострокового підвищення тактової частоти процесора, а потім ще довшої і глибшої просадки, з виходом на пік в кінці 30-хвилинного тестування і ще більшою просадкою. При цьому максимальний і середній показник ГІПС, все ж найкращий у 12 Pro+, проте показник теоретичної продуктивності ЦП на стабільних тактових частотах просідав аж до 76 %, тоді як у Redmi Note 13 Pro+ до 82-ох. При цьому весь смартфон став добре розігрітим, особливо в області бокових пластикових рамок.

Але всі тести, які ми провели до цього не розкривають повного потенціалу графічного ядра, який працює в парі з процесором. В грі Call of Duty: Mobile ви можете вибрати високу якість графіки і максимальне число кадрів і при цьому смартфон всю ігрову сесію буде видавати стабільні 60 FPS, при середній температурі процесора 50 градусів. Достойний результат на фоні Dimensity 7200-Ultra, який в Redmi Note 13 Pro+ спромігся видати середні 40 FPS.

FPS в Call of Duty: Mobile

В грі Genshin Impact на максимальній якості графіки і при виборі в частоті кадрів 60 можна розраховувати на плавний ігровий процес, але з FPS 30. Тоді як у Note 13 Pro+ графік заміру FPS скакав від 40 до 60-ти. Температура Snapdragon 7s також не піднімалася вище 60-ти градусів.

FPS в Genshin Impact

Враховуючи результати тестування в іграх бачимо досить непоганий запас потужності у смартфону, як для плавної роботи інтерфейсу, так і для ігрових сесій.

Камери

На цей раз в realme вирішили «піти проти системи», відмовившись від 200 Мп датчика. Натомість смартфон отримав два потужних рішення: 50 Мп основний датчик Sony IMX890 і 64 Мп перископічний телеоб’єктив від OmniVision. Надширококутний датчик, як і у минулого покоління – на 8 Мп. В опоненти вибраний смартфону, стандартно вибраний iPhone 14 Pro.

Фотографії, які зроблені основним датчиком 12 Pro+ в умовах денного освітлення відрізняються від фотографій iPhone тільки більш консервативною передачею кольорів. В усьому іншому обидві камери роблять чіткі та деталізовані знімки з гарною контрастністю. Камера realme трохи втрачає деталі тільки в місцях затемнення, але в усьому іншому не поступається основному датчику iPhone.

Є в смартфоні realme режим “Вулиця” для автоматичний зумування об’єкту попереду і як бачимо це працює непогано, на даному знімку більше деталей зібрала камера realme 12 Pro+

Фотознімки в умовах штучного освітлення:

Наявність перископічного телеоб’єктиву у realme 12 Pro+ дозволяє робити те, що iPhone фізично не може виконувати. Мова йде про зум, який в максимальному значені досягає 120-кратного збільшення.

При 6-кратному, 10-кратному і 15-кратному збільшенні працює вже цифровий зум і всі знімки смартфону realme виходять більш деталізованими, ніж у iPhone. Що вже казати про максимальний 120-кратний зум, який просто недоступний в iPhone. При 50-кратному, чи 120-кратному збільшені ви зможете помітити силуети робітників на сусідньому будівництві, або роздивитись кабіну баштового крану, чи емблему на новострої, який знаходиться за 500-600 метрів від вас.

Телефотокамера починає працювати при 3-кратному збільшенні і якість цих знімків, як в денних умовах освітлення, так і при штучному освітленні знаходиться на висоті. realme досить добре впоралась з цим моментом. Знімки виходять різкими, чіткими та більше деталізованими, ніж у iPhone. При штучному освітлені знімки камери realme мають менше шумів і хіба що у погано освітлених місцях можна спостерігати невелику розмитість.

В умовах недостатнього нічного освітлення по деталізації смартфон realme вже починає програвати основній камері iPhone. Заявляються розмиті ділянки, затемнені основні об’єкти, а в місцях де виражене яскраве освітлення жовтого кольору кадр виходить з явним теплим відтінком по балансу білого.

В таких умовах освітлення приближення об’єктів вже не визиває вау-ефекту. Можна навіть сказати про нестабільність цього режиму. Деякі знімки виглядають чіткими та деталізованими, а інші просто розмиті та розфокусовані. Тут вже 12 Pro+ втрачає головну перевагу над iPhone.

В портретному режимі при 3-крьохкратному збільшенні програмне забезпечення обрізає телефотокамеру, тому знімки виходять із фокусною відстанню 80 мм, на відміну від 71 мм за замовчуванням.

8-мегапіксельна ультраширококутна камера має задовільні різкість і деталізацію, але ці знімки звичайно не можуть порівнятися з тими 12 Мп ультраширококутною камерою iPhone.

Фронтальна камера в смартфоні вміє робити знімки з роздільною здатністю 32 Мп.

Як знімають відео основна і фронтальна камера в різних умовах освітлення ви можете побачити з цього відеофрагменту:

Автономність

Батарея ємністю 5000 мАг дозволила протриматись в стандартному тесті автономності (2 години в грі WOT: Blitz і до повного розряду в YouTube) всього 13 годин 11 хвилин, це навіть гірший результат, ніж у realme 11 Pro+, але трохи кращий за iPhone 14 Pro. Так сталося через те, що смартфон чомусь почав грітися під час гри World of Tanks, як і під час тротлінг-тесту, і за 2 години втратив досить суттєві 28 відсотків заряду.

Автономність realme 12 Pro+
Автономність realme 12 Pro+

Але це не велика проблема, бо комплектний зарядний пристрій на 65 Вт зарядить смартфон з 0 до 100 відсотків за 44 хвилини. Це звичайно не потужніші 100 Вт, які доступні в комплекті з 11 Pro+, але за 20 хвилин 12 Pro+ отримує 50 % заряду, що також непогано (смартфон почав заряджатися в 18:45):

Швидкість зарядки realme 12 Pro+
Швидкість зарядки realme 12 Pro+

Інші особливості

Серед іншого ніяких проблем з дзвінками, мережею 4G, оплатою з допомогою NFC, навігацією і Wi-Fi я не виявив.

Розблокування по обличчю коректно працює і при хорошому освітленні, і в темній кімнаті. Вбудований в дисплей оптичний сканер відбитку пальців не надшвидкий, але має досить прийнятну швидкістю розблокування і реакцію на відбиток пальця.

Смартфон зберігає ту саму конфігурацію стереодинаміків, що використовувалася в останні кілька поколінь, тобто це гібридна конфігурація, в якій нижній динамік завжди звучатиме трохи голосніше і «басовитіше». Запас гучності у динаміків досить широкий.

Realme 12 Pro+ поставляється з найновішою версією Android 14 із коробки і оболонкою Realme UI 5.0, яка абсолютно ідентична ColorOS 14 від Oppo та OxygenOS 14 від OnePlus. Вцілому стабільна, швидка і плавна система, яку по мірі необхідності виробник буде «нагороджувати» оновленнями.

Висновки

Якщо коротко підсумувати все описане про смартфон, то realme на цей раз зробила ставку на дві речі – дизайн і камеру. Проте саме такий дизайн виявиться дуже спірною деталлю, яка може відвернути покупця в інший бік, але якщо відкинути цей момент, то серед переваг смартфону є:

  • захист IP65;
  • збалансований OLED-дисплей;
  • оптимальний для невибагливих користувачів процесор;
  • універсальне апаратне забезпечення камери, 3-кратна телефотокамера;
  • наявність швидкої зарядки;
  • швидка і зрозуміла Realme UI 5.0.

При цьому є і спірні моменти, на які варто звернути увагу:

  • в дизайні хотілося б бачити менше золотих елементів, які неоднозначно сприймаються на фоні досить продуманого і практичного дизайну;
  • низький рівень запасу яскравості у дисплея;
  • відсутність стабілізації при зйомці 4K-відео і всього 30 FPS в цьому режимі;
  • низький рівень автономності при використанні ресурсоємних застосунків.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Meizu 21 Note: опубліковані реальні зображення з камерою у стилістиці iPhone

Бренд "Мейзу" продовжує порушувати обіцянку про вихід з індустрії смартфонів, підтвердженням чого є інформація про розробку субфлагмана Meizu 21 Note. Деталі Реальні зображення перспективної новинки з'явилися...

Один з найкращих ярликів MIUI перенесли в HyperOS

HyperOS включає в себе один з найважливіших ярликів, який власники смартфонів екосистеми «Сяомі» пам'ятають по MIUI. Подробиці Зазначений ярлик продовжує залишатися практичним інструментом, проте знають про...

Як підвищити продуктивність смартфонів Xiaomi з HyperOS одним дотиком на головному екрані

HyperOS пропонує низку нових функцій, включаючи віджети, які покращують продуктивність пристроїв екосистеми Xiaomi. Ці віджети дозволяють швидко та легко очистити оперативну пам'ять та прискорити...