ГоловнаОглядиОгляд Redmi Note 13 Pro+: найкращий Note від Xiaomi, але з нюансами

Огляд Redmi Note 13 Pro+: найкращий Note від Xiaomi, але з нюансами

Здається, що Note 13 Pro+ від Redmi претендує на те, щоб стати справжнім флагманом серед смартфонів його цінового діапазону. Тільки перший погляд на характеристики дає зрозуміти, що планка встановлена виробником для цієї цінової ніші досить висока. Вигнутий дисплей смартфону захищений Gorilla Glass Victus, за продуктивність відповідає Dimensity 7200-Ultra, камера на 200 Мп, мінімум 256 Гб накопичувач, а зарядний пристрій в комплекті на 120 Вт. Але чи все так позитивно, як здається на перший погляд ви дізнаєтесь з цього огляду.

Відеоогляд

Дизайн

Перше, що виділяється на задній скляній поверхні смартфону – три датчики камери, два з яких мають надприродно великі розміри, але при цьому всі вони гармонійно вписані в матову поверхню верхньої частини корпусу.

Redmi Note 13 Pro+

Другий момент – в Redmi вирішили нестандартно підійти до оформлення блоку біля камери, розділивши його на три блоки, які виділені різними відтінками голубого кольору: один з датчиками камер, інший зі спалахом камери і третій з логотипом бренду. Як на мене вийшло занадто перенасичено і відокремлено від нижньої, «більш стриманої» матової частини, але можливо це так помітно тільки в моїй кольоровій версії Aurora.

З практичної точки зору скляна матова поверхня майже не збирає відбитків пальців, а за рахунок заокруглень по-бокам тримати смартфон в руках зручно і надійно, вислизнути з рук він не норовить.

Ще більш цікаво задня панель виглядає з одягнутим комплектним сірим чохлом. За сам чохол можу залишити тільки позитивні відгуки. Він м’який і легко одягається, а також це не стандартний прозорий варіант на перший час, який зазвичай йшов в комплекті зі смартфонами Redmi, але виріз для камери виглядає як сплющена голова зайця-робота з мультфільму “Ну, постривай”. 🙂

 

Фронтальна панель з майже симетричними рамками навкруги дисплею, які ще й зменшуються візуально за рахунок все тих же заокруглень. Виріз під фронтальну камеру не мініатюрний, але й не великий – стандартний. З заводу наклеєна хоч і тонка, але все ж не лишня заводська плівка.

Фронтальна панель Redmi Note 13 Pro+

Рамка у смартфона пласка з усіх сторін і виглядає найменш презентабельно на фоні всіх інших елементів, але за рахунок заокруглень по-бокам і дисплею вона максимально звужена і дозволяє вертикально поставити смартфон на рівну поверхню трьома сторонами. По боковим граням розміщені:

  • справа – кнопка включення/виключення і об’єднана кнопка регулювання гучності, зліва – пусто;
  • зверху – виріз для резонатора гучномовця, мікрофонів і ІЧ-бластера;
  • знизу – лоток для сім-карт, USB Type-C і динамік.

Лоток для сім-карт Redmi 13 Pro+

Якщо підбивати підсумки по дизайну, то Note 13 Pro+ 5G дійсно може ввести в оману і справити враження ніби-то це преміум-сегмент, але на цьому все не закінчується. Досить суттєвим козирем, який раніше не зустрічався в смартфонах цього класу є наявність пило- та водостійкісті по стандарту IP68. Все, флагмани більше не мають цієї важливої переваги, а проливні літні дощі і недовгочасні занурення в воду Note 13 Pro+ повинен витримати без проблем.

Дисплей

6,67-дюймовий AMOLED-дисплей отримав роздільну здатність 2712 x 1220 пікселів, частоту оновлення 120 Гц, максимальну яскравість 1800 ніт, 100% покриття P3 і захищений Corning Gorilla Glass Victus. Є підтримка HDR10, HDR10+, Dolby Vision і HLG.

Дисплей Redmi Note 13 Pro+

За замовчуванням в налаштуваннях увімкнена колірна схема під назвою “Яскравий”, яка налаштована на більш холодний і насичений режим відображення кольорів, але її можна переключити на трохи «тепліший» режим «Стандарт» з підтримкою колірного спектру sRGB. Він більш точніше відображає кольори. Також є можливість зайти в «Розширені налаштування» вручну налаштувати колірну палітру, колірний баланс RGB і HSV, контрастність і інші параметри дисплею.

Максимальна яскравість в ручному режимі – 500 ніт, але при включенні авторегулювання яскравості показник зростає до 1200 ніт. Якщо й цього замало, то  яскраве сонячне світло за даними Redmi «розжене» яскравість до 1800 ніт, але для HDR-контенту і невеликої частини дисплея або протягом дуже короткого часу.

ШІМ дисплею варіюється від 10 % при 100 % яскравості і до 12 % на мінімальній яскравості. Але при переміщенні повзунка яскравості такий ШІМ дисплей показує не відразу, можна побачити і 20 і 26 %, проте на досить короткому відрізку часу, до 5 секунд.

Частота оновлення 120 Гц самостійно може знижуватися до 90 і 60 Гц в залежності від застосунку, який використовується. Навіть 30 Гц доступні, але тільки на зблокованому дисплеї з включеним AOD. Якщо в «Частота оновлення» активувати пункт «Налаштувати» і вибрати частоту оновлення 120 Гц, то ви можете встановити високу частоту для кожного застосунку який є на смартфоні. Наприклад YouTube працює на частоті 60 Гц, але можна «змусти» його працювати на частоті 120 Гц, та тільки не в повноекранному режимі при програванні відео, там все рівно буде 60 Гц.

AOD в смартфоні є, але працює він в звичайному для смартфонів Redmi цього цінового діапазону режимі – 10 секунд активний і все. Далі потрібно торкнутися дисплея, щоб знову побачити його.

Продуктивність

Поєднання восьмиядерного MediaTek Dimensity 7200-Ultra і Mali-G610 MC4 відповідає за плавну роботу інтерфейсу і не тільки…

По результатам тестування в GeekBanch смартфон набирає 1140 балів в одноядерному і 2640 балів в багатоядерному режимі тестування. Це трохи вищі показники, за результати Dimensity 7050, який я тестував в realme 11 Pro+. Чесно кажучи, хотілось би бачити більшого від процесора з приставкою Ultra.

А ось при встановленні троттлінг-тесту мене чекав сюрприз в вигляді відсутності CPU Trottling Test в Play Market. Довелося скачувати зі стороннього джерела. По результатам півгодинного тестування бачимо досить посередні показники по GIPS, навість Dimensity 7050 показував кращі результати. Буквально через 2 хвилини тесту процесор втратив 10 % початкової потужності, через 8 хвилин це вже були втрачені 18 %, а за 12 хвилин до кінця тестування показник знизився до майже 20 %. Смартфон при цьому після тестування був злегка теплим.

В базовій версії, яка фігурує в даному огляді 8 Гб оперативної пам’яті LPDDR5. Їх можливо розширити додатковими 8 Гб, за рахунок пам’яті накопичувача UFS 3.1 на 256 Гб. Що стосується швидкості накопичувача, то вона загалом стандартна для UFS 3.1.

В грі Call of Duty: Mobile якість графіки і FPS виставляються на параметрах «Дуже високі». При цьому в «Королівській битві» смартфон видає стабільні 40 кадрів в секунду і задня скляна панель майже не нагрівається.

FPS Call of Duty: Mobile

Genshin Impact по-замовчуванню запускається на низьких налаштуваннях якості графіки і в такому режимі показує стабільні 30 FPS. Але якщо вибрати максимальну якість графіки і 60 FPS, то середній показник FPS піднімається до 50-ти з періодичними просадками від 60-ти до 40-ка. При цьому задня панель була ледве теплою всю ігрову сесію.

FPS в Genshin Impact

Камери

200 Мп основний датчик Samsung ISOCELL HP3 із 23-мм об’єктивом 7P, діафрагмою f/1.65 та оптичною стабілізацією (OIS) є королем цієї комбінації. Також встановлені 8 Мп ультраширококутний датчик і 2 Мп макро-датчик.

Для порівняння традиційно вибрав iPhone 14 Pro і смартфону Redmi є що йому протиставити. 200 Мп датчик Note 13 Pro+ в режимі 12.5 Мп має певні відхилення в передачі кольорів. Зокрема, його знімки мають помітний ухил в пурпуровий колір і трохи гіршу деталізацію за деталізацію на знімках iPhone. Динамічний діапазон зображень задовільний, хоча є тенденція до перетримки.

Наявність датчика на 200 Мп допомагає робити 2-кратне масштабування за рахунок кадрування по центру, яке виглядає надзвичайно чітким і не поступається камері iPhone з режимом 2x. А ось 4-кратне і 10-кратне збільшення вже помітно відстають по деталізації.

При штучному освітленні ситуація змінюється в наступному: камера Redmi має більш виражене відхилення в жовтий колір. Фотографії виходять перенасиченими теплими кольорами, але по іншим параметрам знімки схожі на 12 Мп фото iPhone.

На нічних фотографіях Redmi краще справився з обробкою освітлення на деяких фото, навіть деталей витягував більше за iPhone і шумів на його знімках помітно менше.

А ось режим “Ніч” традиційно просто робить освітлення більш насиченим і не більше того.

 

8 Мп надширококутна камера традиційно нічим особливим не дивує. Роздільна здатність недостатня для такої широкої перспективи, тому рівень деталізації, зрозуміло, низький. Зображення мають пристойний динамічний діапазон, а градація кольорів здебільшого відповідає основний камері, проте тут вже немає відхилення в фіолетовий відтінок.

Камера в режимі 200 МП збирає масу деталей порівнянно з 48 Мп камерою iPhone, також вона висівітлює темні ділянки при поганому освітленні. Проте ці зображення не мають такого ж рівня обробки, як зображення 12,5 Мп

Порівняння камер в портретному режимі:

Наявність макрокамери тут є досить спірною опцією, бо 2- або навіть 4-кратне масштабування отримуєте більшу роздільну здатність і деталізацію, кращі кольори та динамічний діапазон.

Приклади знімків зроблених за допомогою фронтальних камер в різних режимах і при різних рівнях освітлення:

Як знімає відео камера Note 13 Pro+ в порівнянні з відео знятим за допомогою iPhone 14 Pro ви можете побачити тут:

Автономність

За автономність відповідає стандартна для сучасних Android-смартфонів батарея ємністю 5000 мАч. В стандартному тестуванні 2 години в WOT: Blitz і до повного розряду смартфон протримався 14 годин 50 хвилин. Вцілому, досить посередній результат для смартфону, який дозволив зайняти в нашому рейтингу тільки 11-те місце, але…

Тест автономності Redmi Note 13 Pro+
Тест автономності Redmi Note 13 Pro+

Швидкий зарядний пристрій на 120 Вт в комплекті зі смартфоном це явно нетипове рішення для всього сегменту. Даний «гігант» дозволяє за 8 хвилин отримувати 30 % заряду, за 15 хвилин 50%, а повний заряд за 35 хвилин. І це без включення швидкої зарядки 120 Вт, яка включається двома повзунками в налаштуваннях акумулятора. В такому випадку можна розраховувати на 25 хвилин зарядки з 1 % до 100 %, але нагріватися смартфон буде сильніше і я б не радив користуватися дуже часто таким методом заряджання.

Швидкість зарядки Redmi Note 13 Pro+
Швидкість зарядки Redmi Note 13 Pro+

Інші особливості

Wi-Fi, мобільний інтернет, NFC і навігація за допомогою смартфону – все це працює бездоганно і не викликає запитань. Навіть при дзвінках датчик наближення надійно і в потрібний момент блокує екран дисплея. Якщо потрібно записати розмову, то така опція є, але з попереднім повідомленням, що розмова записується.

Redmi Note 13 Pro+ 5G має стереодинаміки, які звучать нічим не гірше, ніж стереодинаміки iPhone. У звучанні не так багато басів, як хотілося, але динаміки добре збалансовані за тональністю та гучністю під час спільної гри, при чому верхній «розмовний» динамік звучить голосніше за нижній, хоча в більшості випадків виробники роблять навпаки. Смартфон підтримує кодек Dolby Atmos і обробку звуку, що робить звучання більш чітким у низьких і високих частотах, але лише незначною мірою.

Смартфон підтримує аналоговий аудіовихід через порт USB Type-C, тому вам не потрібно інвестувати в додаткові перехідники для дротових навушників.

Для розблокування смартфону ви можете використовувати, як менш захищений метод по обличчю, так і вбудований в дисплей оптичний сканер відбитків пальців. Перший метод працює і в повній темноті і при хорошому освітленні, а сканер вбудований в дисплей може доставити проблем тільки, якщо ви намочили смартфон. Ще сканер може виступати і в ролі пульсометра, якщо ви звичайно відшукаєте цю функцію в налаштуваннях смартфона.

Працює смартфон нажаль не під управлінням нової HyperOS, а з MIUI 14 і Andorid 13. Робота вже звичного інтерфейсу і періодичність надходження оновлень не викликають питань.

Висновки

Якщо розглядати Note 13 Pro+ 5G, як окремого представника серії Note, то це найдорожчий із смартфонів цієї лінійки. Але за ці гроші ви отримаєте досить велику кількість позитивних рішень:

  • цікавий дизайн, захист IP 68 і гарну якість збірки;
  • яскравий і грамотно налаштований OLED дисплей;
  • відмінну продуктивність смартфону в повсякденних завданнях;
  • потужну в апаратному плані 200 Мп камеру, яка фотографує на рівні більш дорогого iPhone 14 Pro;
  • надшвидку зарядку потужністю 120 Вт, яка ще й йде в комплекті.

Однак є вказані в заголовку цього огляду нюанси, над якими виробнику варто ще попрацювати:

  • на знімках смартфону помітні проблеми з балансом білого та кольоровою окантовкою, які можливо будуть виправлені оновленнями;
  • залишаються питання до відео, яке трясеться незважаючи на наявність оптичної стабілізації і ведеться зйомка максимум в 30 кадрах в секунду при виборі 4K;
  • MIUI отримала «з коробки» купу непотрібних встановлених додатків.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Meizu 21 Note: опубліковані реальні зображення з камерою у стилістиці iPhone

Бренд "Мейзу" продовжує порушувати обіцянку про вихід з індустрії смартфонів, підтвердженням чого є інформація про розробку субфлагмана Meizu 21 Note. Деталі Реальні зображення перспективної новинки з'явилися...

Один з найкращих ярликів MIUI перенесли в HyperOS

HyperOS включає в себе один з найважливіших ярликів, який власники смартфонів екосистеми «Сяомі» пам'ятають по MIUI. Подробиці Зазначений ярлик продовжує залишатися практичним інструментом, проте знають про...

Як підвищити продуктивність смартфонів Xiaomi з HyperOS одним дотиком на головному екрані

HyperOS пропонує низку нових функцій, включаючи віджети, які покращують продуктивність пристроїв екосистеми Xiaomi. Ці віджети дозволяють швидко та легко очистити оперативну пам'ять та прискорити...