ГоловнаОглядиОгляд Redmi Note 10 Pro - не все так добре

Огляд Redmi Note 10 Pro – не все так добре

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Поки США готували санкції проти Xiaomi, а китайська компанія подала в суд і виграла його, сталася важлива подія – була представлена ​​серія Redmi Note 10. Note 10 Pro вийшов досить привабливим, як за вартістю, так і за характеристиками. У цьому огляді ви довідаєтеся, що Xiaomi, як і зазвичай, відзначилася цим смартфоном, недоліки якого приховані досвідченими маркетологами.

Дизайн

Тут в Xiaomi вже точно постаралися на всі 100%. Задня панель виконана зі скла, з загнутими бічними гранями, але при цьому рамка, як і в Note 10 – пластикова. У чорному кольорі смартфон привертає увагу за рахунок переливів сірого і чорного відтінків, чітко підігнаних переходів і стиків.

“Дворівневий” модуль камери виглядає також незвично, перша “полка” виконана зі скла, а самі датчики розміщені в ще більше виступаючій верхній “полиці”.

Модуль камери Redmi Note 10 Pro

Взагалі-то здається, що зовні перед вами флагман, а не твердий “середнячок”, але якщо вдаватися в деталі, то можна виділити і кілька негативних моментів: відбитки пальців залишаються на глянцевій задній поверхні, в сухих руках глянцева задня панель легко може вислизнути з рук, модуль камери сильно виступає за межі тонкого корпусу.

Відбитки пальців на задній панелі Модуль камери Redmi Note 10 Pro

Позбутися цих проблем можна одним махом, просто одягнувши матовий комплектний чохол, який звичайно частково приховає красу вигинів і задньої панелі, збільшить товщину, але захистить від подряпин модуль камери виступаючими “бортами” і приховає від них пластикову бічну рамку.

Правда виріз для основної камери в комплектному чохлі має досить великі розміри і там буде постійно накопичуватися сміття, яке доведеться періодично чистити.

Смартфон в чохлі

Фронтальна панель також дивує практично симетричними і невеликими рамками навколо дисплея і до сих пір небачено-тонким для даного цінового сегмента отвором фронтальної камери.

Фронтальна панель смартфона

Правда виріз має тонка сріблясту окантовку, яку дуже добре видно під певними кутами і логіку – навіщо наголошувати на тому, що багато хто бажає приховати, я не особливо зрозумів.

Виріз під камеру

Низ фронтальної панелі

Бічні грані досить завантажені різними елементами. На відміну від попередника із заднім розташуванням сканера відбитків пальців, тут його перемістили на праву бокову грань і він за сумісництвом є кнопкою вмикання/вимикання. Вище нього здвоєна кнопка регулювання гучності звуку.

Права бічна грань Права бічна грань

На нижньому торці мікрофон, USB Type-C і динамік, зверху: ІК-порт, мікрофон для шумозаглушення, резонатор (так-так – тут стереодинаміки, але про це пізніше), 3.5-мм аудіо-роз’єм. На лівій грані слот для двох сім-карт і карти пам’яті.

Дисплей

Йдемо далі і акцентуємо увагу на дисплеї. 6.67-дюймова AMOLED панель з здатністю 2400 х 1080 пікселів. Щільність 395 PPI, захист Gorilla Glass 5-го покоління і навіть частота оновлення 120 Гц, а опитування сенсорного шару 240 Гц. Так це ж просто мрія – в такому ціновому сегменті отримати 120 Гц та ще й Super AMOLED дисплей. Але не поспішайте радіти.

Фронтальна панель

Перше про що варто задуматися, а скільки обійдеться заміна дисплея, в разі його пошкодження. Думаю доларів 100-150 з роботою майстра.

Другий момент – це бюджетна AMOLED панель, встановлена ​​в смартфон середнього цінового сегмента і очікувати від неї схожих параметрів з панелями, які встановлюють в флагмани нерозумно.

Стосовно передачі кольору, я помітив, що в моєму екземплярі білий колір йде в холодні відтінки і налаштувати цей момент я не зміг, а от з чорним кольором на даному смартфоні проблем ніяких немає. Він не стає сірим при мінімальній яскравості. До речі запас яскравості в обидві сторони достатній як для читання тексту під палючим сонцем, так і для використання смартфона в нічний час.

Незважаючи на те, що в налаштуваннях екрану немає опції DC Dimming, ШІМ у даній моделі мінімальний і тільки на найнижчому рівні яскравості він доходить до рівня 30-40%.

А ось з частотою оновлення 120 Гц ситуація наступна. В налаштуваннях можна включити тільки режим 120 Гц, або 60 Гц для економії енергії. У першому випадку такі додатки як Telegram, Facebook і Google News задіяли частоту оновлення 120 Гц при скролінгу вгору вниз і частота оновлення опускалася до 0 при читанні повідомлень. Тільки в телеграм при свайпі вниз і подальшому простої додатка частота чомусь трималася на максимальній позначці 120 Гц. А ось в стандартному додатку YouTube навпаки, при прокручуванні роликів FPS не піднімався вище 60. Ну а як йдуть справи з високою частотою оновлення в іграх я розповім в розділі продуктивність.

Так як це AMOLED-дисплей, то звичайно ж в ньому є можливість активувати функцію AOD. Функція є, але загоряється тільки на 10 секунді і якщо ви хочете включити роботу AOD на постійній основі, буде потрібно відключити оптимізацію MIUI, але при цьому є ризик швидкого “відходу” заряду батареї.

У смартфоні немає звичного датчика повідомлень, а його замінює анімація спливаючого по-боках дисплея. Ну а в іншому, все звично – темний режим, режим захисту очей тут є.

Продуктивність

Смартфон отримає ту ж платформу, що і Poco X3 NFC, який був у нас на огляді раніше. Поєднання Snapdragon 732G і Adreno 618, дозволило по завіреннях Qualcomm підвищити продуктивність на 15%, якщо порівнювати з більш старим Snapdragon 730G. Але тут же у нас ще і частота оновлення 120 Гц. Здавалося б, ми повинні тримати в руках ігровий смартфон “за копійки”, але знову не поспішайте радіти.

Почнемо з півгодинного троттлінг тесту. На 3 хвилині смартфон почав просідати в продуктивності аж до 20 відсотків, а на 10-ій хвилині була помічена просадка до 30%, після постійно бачимо коливання – 20-15% і з таким параметром новачок і завершив даний тест. Повторний тест запущений слідом підтвердив не особливо райдужні результати даного смартфона. Для порівняння 30-хвилинного троттлінг тест Poco X3 NFC виглядає менш сумно.

Пам’ять в моєму екземплярі, це поєднання 6 Гб ОЗУ LPDDR4X і 128 Гб накопичувача UFS 2.2. Швидкісні показники останнього знаходяться практично на одному рівні
з тестованим раніше Poco X3. Лінійний запис 510 мегабайт в секунду, а запис блоками 139 Мб / сек.

Ну а тепер перейдемо до найважливішого для багатьох аспекту – як смартфон показує себе в іграх. Виставивши частоту оновлення 120 Гц в налаштуваннях екрану, можна дійсно насолодитися нею в таких іграх як Mortal Combat і Dead Trigger 2, це перевірено мною особисто. Але в інших популярних іграх підтримки високої частоти як і раніше немає.

Наприклад в тому ж Call Of Duty: Mobile в “Королівській битві” ви можете розраховувати при виставленні високої якості графіки і виборі максимальної частоти кадрів, на початкові 50-60 FPS. Але якщо пограти кілька хвилин FPS падає до діапазону вже 40-50, навіть 30 FPS можна спостерігати, хоча потім частота кадрів знову піднімається до відміток 40-50. Але нагрівається за 15 хвилин гри в Call Of Duty: Mobile смартфон до відносно неприємної температури в області камери. Звичайно якщо одягнути чохол, то цей момент не буде завдавати вам дискомфорту, але проглядається явна відсутність оптимізації роботи процесора і графічного ядра в смартфоні Redmi.

А ось де FPS тримається стабільно на позначці 60 і виставлених максимальних налаштуваннях графіки, так це в грі World of Tanks: Blitz, але і там в жарких баталіях він ненадовго просідає до 50-ти, а іноді до 40-ка 🙂

Камери

Новинка Redmi отримала поєднання чотирьох датчиків, основний з яких на 108 Мп. Ще є

  • 8 Мп ультраширококутний датчик;
  • 5 Мп телеоб’єктив;
  • 2 Мп макро-датчик.

Для порівняння його можливостей я вибрав трохи дешевшого попередника – Redmi Note 9T. Тут звичайно основний модуль може похвалитися більш скромною роздільною здатністю в 48 Мп, але за замовчуванням обидва смартфона роблять знімки 12 Мп. оригінали знімків тут >>>.

Перше на що звертаєш увагу в порівнянні – як і у випадку з дисплеєм, білий колір на знімках Note 10 Pro йде в теплі відтінки, так і з автофокусом якісь постійно проблеми. Знімки виходять мильними і більшість основних деталей виглядають розмитими.

На вирізаній з дерева сові видно, що помилилися з розмиванням обидва смартфона. Звичайно Redmi Note 9T взагалі не впорався із завданням, але і в Note 10 Pro з розмиванням багато проблем.

При штучному освітленні Redmi Note 10 Pro знову йде в теплі відтінки:

Починаючи знімати вночі я з’ясував одну особливість – нічного режиму, як такого, у Redmi Note 10 Pro немає. Ось для початку дві фотографії, як бачите в нічному режимі камера знімає практично також, як і в звичайному.

Далі йде цілий набір знімків, в якому ви можете побачити, що у Redmi Note 10 Pro краще йдуть справи з балансом білого і він часто витягує більше деталей з такого знімка

А ось ще виявився такий артефакт під час зйомки в режимі “Ніч”. Прямо карту України намалював біля екрнаа телевізора, хоча в звичайному режимі зйомки, її немає 🙂

Максимальний цифровий зум – 10Х

Ультраширококутний датчик на 8 Мп з кутом 118° и f/2.2

А ось телеоб’єктив в Xiaomi прокачали і за допомогою нього можна зробити відмінні макро-знімки. Крім того, що це 5 Мп датчик з f/2.4, у нього ще й з’явився автофокус. Так що погратися зі зйомками “макро-світу” можна з великим задоволенням, не вдаючись до допомоги 2-кратного збільшення основного датчика:

Пример снимка Redmi Note 10 Pro
Приклад знімка Redmi Note 10 Pro

Фронтальна камера на 16 Мп, f/2.45

На сайті 4pda з’являлися скарги на запотівання камери, я такого у себе не помічав.

Автономність

Ємність акумулятора смартфона 5020 мАг, і нарешті-то Xiaomi почала комплектувати серію Redmi Note мережним адаптером на 33 Вт. Це дозволяє за 1 годину і 18 хвилин повністю зарядити смартфон, а за 30 хвилин отримати 50% заряду акумулятора.

Час зарядки Redmi Note 10 Pro

За ніч смартфон примудрився втратити 5% заряду, а ось автономність я перевіряв наступним чином. Виставивши яскравість на середній рівень і відключивши авторегулювання запустив на дві години гру WOT: Blitz, а після, до повного розряду на смартфоні крутилися ролики зі стандартного додатка YouTube. В нуль смартфон розрядився за 11 години 29 хвилин, що відповідає часу автономної роботи в аналогічному тесті торішнього Redmi Note 9 . Тобто, будь-яких істотних поліпшень даного параметра я не побачив.

Результати тесту додані в наш рейтинг автономності смартфонів

Тест автономності Redmi Note 10 Pro
Тест автономності Redmi Note 10 Pro

Побачив при цьому одну приємну дрібницю, яка порадувала. За 30 секунд до відключення смартфона, про це повідомляє спливаюче повідомлення. Так що, в більшості випадків встигнете добігти до зарядки, перш ніж смартфон відключиться

Попередження про відключення
Попередження про відключення

Інші особливості

З мережевими підключеннями у мене проблем ніяких не було. Wi-Fi впевнено ловив там, де мій Realme 6 періодично втрачав сигнал від роутера. Мобільний інтернет також працює відмінно і перемикання між Wi-Fi-4G проходять швидко і без проблем. При холодному запуску смартфон підключився до 8-ми супутників через 5 секунд, а після стабільно використовував приблизно 15 супутників від Beidu і до ГЛОНАСС.

Але не може ж все йти так гладко? Правильно є ще кілька неприємних моментів в смартфоні.

Найбільшим моїм розчаруванням, є некоректна робота датчика наближення. Він як і в більшості інших смартфонів Xiaomi коректно працює тільки при вертикальному положенні смартфона, при зміні кута нахилу смартфона, він починає видавати свистопляски, то блокуючи екран під час розмови, то залишаючи його розблокованим. Мабуть китайці планують привчити всіх нас розмовляти по смартфону затамувавши подих, іншого пояснення, чому відома давно проблема не виправляється вже котрий рік, у мене немає.

Стереодинаміки – це ще один момент, який варто виділити. Звучать вони краще, ніж у Redmi Note 9T, запас гучності більше, але все одно не дотягує до рівня Poco X3 NFC. За об’ємний звук доведеться заплатити гучними розмовами зі співрозмовником по смартфону. Справа в тому, що розмовний динамік і резонатор над ним, дозволяють оточуючим почути вашу розмову зі співрозмовником на відстані близько метра.

Сканер відбитків пальців працює спритно і розміщений цілком в зручному місці, принаймні для мене. В пару з ним можна додати розблокування по обличчю.

Правая боковая грань

Благо хоч присутній тут NFC працює без проблем і особливих “танців з бубном” навколо нього нема.

З коробки нас зустрічає все той же MIUI 12 і за час використання прилетіло тільки оновлення безпеки за березень 2021 року.

Висновки

Такого набору емоцій, як за час використання Redmi Note 10 Pro я не відчував з жодним смартфоном. Тут виробник постарався на славу, причому здивував, як в прямому так і переносному значенні. Але почнемо з позитивних сторін:

  • дизайн і матеріали корпусу роблять смартфон схожим на преміум-сегмент;
  • яскравий і контрастний AMOLED-дисплей з мінімальним ШІМ і високою частотою оновлення 120 Гц;
  • продуктивності досить для комфортного геймінгу в більшості відомих всім іграх;
  • якісна макро-камера;
  • стереодинаміки;
  • швидка зарядка 33 Вт;

Але і недоліків в новинці більш ніж достатньо. Сподіваюся з оновленнями деякі з них виробник поправить:

  • екран з некоректним калібруванням білого кольору і тільки десятіти секундним AOD, в стандартному додатку YouTube частота оновлення залочена на показнику 60 Гц;
  • процесор троттлить і смартфон перегрівається в деяких іграх;
  • камера має проблеми з автофокусом і передачею кольору;
  • автономність не покращилася в порівнянні з попереднім поколінням смартфонів;
  • проблеми з роботою датчика наближення.

Головні новини: