ГоловнаОглядиОгляд Lenovo ThinkBook 16p Gen 4: ідеальний в багатьох моментах, але є...

Огляд Lenovo ThinkBook 16p Gen 4: ідеальний в багатьох моментах, але є декілька нюансів

Ноутбуки Lenovo серії ThinkBook — це такий собі симбіоз стриманого бізнес-стилю з вражаючою потужністю. Презентована на днях новинка Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 не є виключенням. Під «капотом» алюмінієвого корпусу версії, яка відправлена на огляд, схований «заряджений» набір з i9-13900H, 32 Гб ОЗП DDR-5, GeForce 4060 і 1 Тб SSD. Такий короткий перелік характеристик вже дає зрозуміти, що це досить потужний набір, як для творчої людини, так і для затятого геймера. Тож розберемо всі особливості 4-ої генерації по деталям.

Технічні характеристики

  • 16-дюймовий IPS дисплей 2,5K (2560×1600 пікселів), 400 ніт, антивідблиск, 16:10, 1200:1, 100% sRGB, частота оновлення 60 Гц, заводське калібрування кольорів X-Rite (середнє ∆E<2), Dolby Vision, Eyesafe;
  • материнська плата: LNVNB161216 SDK0T76528 WIN;
  • 14-ядерний процесор Core i9-13900H (6 ядер P-core + 8 ядер E-core), 20 потоків, базова тактова частота P-core 2,6 ГГц / E-core 1,9 ГГц, максимальна тактова частота P-core 5,4 ГГц / E-core 4,1 ГГц, кеш 3-го рівня 24 МБ, інтегрована графіка Intel Iris Xe;
  • дискретна графіка NVIDIA GeForce RTX 4060. Об’єм відеопам’яті 8 ГБ GDDR6, максимальна тактова частота відеопроцесора 2370 МГц, TGP до 115 Вт;
  • оперативна пам’ять 2 модуля по 16 Гб DDR5 5200 МГц, таймінг пам’яті 42-42-42-84 (Samsung M425R2GA3BB0-CWMOD);
  • накопичувач 1 Тб SSD M.2 2280 (SKHynix_HFS001TEJ9X115N). Підтримуються два слоти: 1 х M.2 2242 PCIe® 4.0 x4; 1 х M.2 2280 PCIe 4.0 x4;
  • акумулятор Li-Pol ємністю 80 Вт·год;
  • адаптер змінного струму з тонким наконечником 230 Вт (3-контактний, до 50% за 30 хвилин);
  • Ethernet – відсутній, Wi-Fi 6E, 802.11ax 2×2 Wi-Fi + Bluetooth 5.1, карта M.2;
  • стереодинаміки, два НЧ-динаміки і два високочастотні динаміки 2 Вт, Dolby® Atmos®, звук Harman/Kardon, Smart Amplifier (AMP);
  • порти: 2x USB 3.2 Gen 2, 1x USB-C 3.2 Gen 2 (підтримка передачі даних, Power Delivery 3.0 і DisplayPort™ 1.4), 1x Thunderbolt 4 / USB4® 40 Гбіт/с (підтримка передачі даних, Power Delivery 3.0 і DisplayPort 1.4), 1x HDMI 2.1, до 8K/60 Гц, 1x зчитувач SD-карт, 1 комбінований роз’єм для навушників/мікрофона (3,5 мм), 1x Magic Bay (роз’єм pogo pin);
  • камери: Full HD + ІЧ-гібрид;
  • безпека: сенсорний зчитувач відбитків пальців в кнопці живлення,  ІЧ-камера для Windows Hello, шторка для веб-камери;
  • габарити: 354,6 x 255 x 19,57 мм, вага 2.2 кг;
  • операційна система Windows 11 Pro.

Розпаковка

Кожного дня ношу свій 2-кілограмовий ігровий Redmi G за плечами, але забравши з Нової Пошти новинку від Lenovo звернув увагу на досить суттєву вагу коробки. Сподівався побачити там щось цікаве по комплекту, але разом з ноутбуком, який поставляється в стандартній картонній коробці (553 х 347 х 72 мм) є мінімалістичний набір з:

  • потужного зарядного пристоюю на 230 Вт;
  • інструкції по експлуатації в паперовому виконанні, з пояснюючими коментарями українською.

Комплектація ThinkBook 16p Gen 4

Зовнішній вигляд і ергономіка

Дизайн ThinkBook 16p Gen 4 однозначно приверне увагу тих, хто шукає потужний ноутбук, який не кричить про це «ігровими наворотами» з різними вивихами по зовнішньому контуру.

Вишуканий алюмінієвий корпус після піскоструминної обробки з помітними лого Lenovo і ThinkBook, а також двома відтінками сірого на верхній панелі практично повністю скриває всі відбитки пальців.

ThinkBook 16p Gen 4

Позаду верхньої панелі є невеликий виступ.

ThinkBook 16p Gen 4

Зі зворотної сторони три широких перфорації вентиляційних отворів для забору повітря в систему охолодження, яким допомагають достатньо високі прорезинені ніжки. Також на скосах, які роблять ноутбук візуально більш тонким, ніж він є насправді, розміщені 2 динаміки. Сюди ж виробник помістив приховану кнопку для відкриття утиліти налаштування BIOS, меню завантаження або екрану параметрів запуску Windows.

ThinkBook 16p Gen 4

На бокових гранях розміщено:

  • чотири вентиляційні отвори для виводу охолодженого повітря – по одному зліва і справа і два позаду.
  • на лівій боковій грані: нанороз’єм для замка безпеки, порт USB Type-C, порт Thunderbolt 4, комбіноване гніздо для навушників;
  • на правій: зчитувач SD-карток і індикатор стану ноутбука і заряду акумулятора;
  • позаду: HDMI, два USB Type-A 3.2 Gen 2 (один з яких підтримує Always On, тобто можна заряджати від нього інші пристрої при вимкненому ноутбукові), роз’єм живлення і індикатор заряджання.

Хотілося би бачити хоч один USB Type-A на бокових гранях, але маємо те що маємо 🙂

Верхня панель відкривається однією рукою з невеликим супротивом при відриві від нижньої кришки. При відкриванні ми пальцем беремось за невеликий виступ в якому розміщена камера і ряд інших датчиків. Цей виступ звісно стає зручним помічником в відкриванні ноутбуку, проте в момент відкриття ви постійно будете залишати свої відбитки пальців на камері. Останню можна прикрити за необхідності механічною шторкою.

Рамки навколо дисплею минімальні по всьому контуру, а в згаданому вище виступі з камерою в ThinkBook зібрали цілу розсип корисних функцій, про які ми поговоримо нижче.

За що я можу поставити жирний плюс ноутбуку в відкритому стані, так це за відсутність широких перфорацій над клавіатурним блоком, як в моєму Redmi G. Через деякий час такі отвори будуть забиті різного роду мотлохом, якому рано чи пізно доведеться приділити увагу. В ThinkBook таке неможливо, бо над клавіатурою є тільки невелика полоса з дрібними отворами і кнопка включення з сканером відбитків пальців.

Порівняно з минулою 3-ою генерацією ThinkBook 16p виробник змінив конструкцію шарнірів. Минуле коління я в руках не тримав, але з 4-ою генерацією в цьому моменті все добре. При відкриванні дисплей тримається надійно і не тремтить, а наскільки надійна конструкція покаже тільки час.

Габарити у ноутбука компактні, а ось з вагою ситуація наступна. Сам ноутбук важить 2 кг 219 грам, а з потужним зарядним пристроєм варто додати ще 957 грам 🙂

Вага ThinkBook 16p Gen 4 і зарядного пристрою

Ну і по якості збирання хотілося б виділити такий момент, як скрип корпусу. Коли піднімаєш зі столу, або натискаєш на нижню панель ноутбука, то поскрипування присутні, хоча візуально всі деталі підігнані ідеально.

Клавіатура і тачпад

Клавіатура острівного типу має ідеальний блок для набору тексту, а ось цифровий блок і F-клавіші зменшені в розмірах. Чомусь виробник вирішив, що окремі навігаційні клавіші Home і End мають ще існувати в сучасних ноутбуках і повернув їх в 4-генерацію, хоча в 3-ій вони були суміщені з іншими клавішами. Саме тому я часто натискаю F6, замість F5 після великих клавіш мого Redmi G, але мабуть це все ж справа звички.

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4

Клавіші мають лише трохи вигнуту форму, щоб краще розташувати кінчики пальців. Друкувати текст можна швидко й точно.

Ввечері на допомогу приходить ненав’язлива підсвітка клавіш в двох діапазонах, яка доступна тільки в білому кольорі. За рахунок наявності датчика освітлення в налаштуваннях фірмового додатку Lenovo Vantage можна вибрати автоматичне вмикання підсвітки в вечірній час.

Широкий (80 x 135 мм) скляний тачпад з металевою окантовкою зміщений в порівнянні з клавіатурним блоком вліво, але це не викликає якихось проблем при використанні. Пальці ковзають по ньому плавно і всі рухи розпізнаються без затримок.

Клавіатурний блок і сенсорна панель захищені від вологи.

Дисплей

Дисплей IPS з антибліковим покриттям має роздільну здатність 2560×1600 пікселів (2,5K), співвідношення сторін 16:10 і нажаль зовсім не «геймерську» частоту оновлення 60 Гц. Але є версія ThinkBook 16p і з більш «зарядженим» 3.2K дисплеєм, в якого частота оновлення вже 165 Гц.

Нажаль час відгуку дисплея на офіційному сайті не вказаний, але судячи по даним програми «TFT монітор тест» цей показник також не ігровий – 16 мс. Кути огляду: 89 градусів зліва і справа, а зверху і знизу 85 градусів.

Кольори насичені, коефіцієнт контрастності 1200:1 і підтримується відображення 100% колірної гами sRGB. Є ледве помітні засвіти на чорному, але в робочому режимі їх ви не побачите.

Яскравості більше ніж достатньо, заявлених 400 ніт з головою вистачає, щоб читати текст навіть під прямим сонячним промінням. Також присутній датчик навколишнього освітлення і це дозволяє системі динамічно регулювати яскравість екрана.

Є підтримка Dolby Vision і про ваші очі виробник також подумав, на офіційному сайті заявлені сертифікати TÜV Rheinland і Eyesafe 2.0, а значить шкідливе синє світло дисплей фільтрує.

Продуктивність

Процесор i9-13900H в CPU-Z з увімкненим “Інтелектуальним режимом продуктивності”, це коли система сама вирішує, в який момент вмикати найвищу продуктивність видає 8 259 балів на всі ядра і 730 балів на ядро. В примусовому режимі “Найвища продуктивність”, як бачимо нічого не змінюється.

Тестування в Cinebench R23 на всі ядра процесор спочатку почав споживати 119 Вт потім його апетит знизився до 80 Вт з періодичним коливанням в більшу сторону, але температури це слабке місце процесора. Максимально зафіксовані 99 ° і на протязі 10 хвилинного тестування температура коливається від 80 до 97 °. Результати в Cinebench вражаючі. Він набрав 18 292 балів на всі ядра, але пекуча перфорація над клавіатурою і тепле повітря з лівої решітки системи охолодження натякають на деякі проблеми з оптимізації всього цього добра.

Тепер завантажим на повну відеокарту RTX 4060, в якої відеобуфер від Samsung DDR6 на 8 Гб і 128-бітна шина. Вибираємо інтелектуальний режим продуктивності, коли система сама вирішує вмикати “Найвищу продуктивність”. FurMark запускаємо з роздільною здатністю монітора 2560 * 1600 пікселів. Це виводить відеокарту на споживання 70 Вт, середній FPS 88, при цьому температура не піднімається вище 65 градусів.

Запустивши пізніше ще раз FurMark в режимі “Найвища продуктивність” побачив зовсім інші дані. FPS виріс до 110, споживання до 115 Вт, а температура 4060 піднялася при цьому до 75 градусів.

FurMark - стрес-тест відеокарти
FurMark – стрес-тест відеокарти в режимі “Найвища продуктивність”

Далі «стресонемо» процесор за допомогою Aida64. Тут вже не все так весело: на початку тестування помічений троттлінг і температури зовсім не радують око.

Aida64 - стрес-тест
Aida64 – стрес-тест

Якщо об’єднати FurMark і Aida64, то процесор взагалі показує троттлінг на рівні 10 відсотків, він скидає частоти до 2.2 ГГц, температури і споживання енергії при цьому у процесора і відеокарти залишаються незмінні.

Aida64 і Furmark - стрес-тест
Aida64 і Furmark – стрес-тест

Що стосується швидкості NVMe SSD від SKHynix на 1 Тб, то CrystalDiskMark показав достойну швидкість накопичувача.

Хоча, ця модель не позиціонується, як ігрова, таку потужну комбінацію «заліза» просто неможливо залишити без подібного тестування. Початок було вирішено зробити з оновленої РПГ гри The Witcher 3: Wild Hunt Next Gen і тут виявився головний недолік, який ставить під сумнів доцільність використання даної системи для ігор. 

Ноутбук без проблем тягне гру на ультра-налаштуваннях, при цьому показуючи відносно стабільний FPS, але через 10 хвилин нагрів процесора в пікових значеннях був вже 98 градусів, а дискретної карти 93 градуса. Само собою, що алюміній зверху над клавіатурою і зліва від тачпаду нагрівся до некомфортної температури, а весь ігровий процес проходив під звуки достатньо гучної системи охолодження, яка з усіх сил намагалася не допустити підвищення температури іще на декілька градусів.

Температура в грі Відьмак 3
Температура відеокарти в грі Відьмак 3
Температура процесора в грі Відьмак 3
Температура процесора в грі Відьмак 3

Ну що ж, тоді запустимо щось простіше. Вічно-популярна GTA 5-ої версії показує стабільний FPS і більш приємний результат по температурам. Від 75 до 85 градусів нагрів процесора і від 50 до 76 градусів. Звук системи охолодження вдвічі тихіший, як і нагрів корпусу. Так грати можна.

GTA 5

Погралися і досить, тим більше, що дана «машина» повинна використовуватись зовсім для інших цілей. Відеоогляд ноутбука я змонтував саме за допомогою 16p Gen4 і хочу сказати що Davinchi Resolve з 4K відео 60 FPS, знятого на iPhone, справляється на відмінно. Постійно впівсили працює система охолодження, але корпус ноутбука не нагрівається в цей час, а програвання роликів, лінійний монтаж, ефекти і переходи не створюють ніяких проблем для ThinkBook 16p. Завдяки наявності 8 гігабайт відеопам’яті і 32 Гб  «оперативки» програма не вилітає і працює максимально коректно. Це справжня насолода після мого Redmі G з відеокартою 1650 і 16 гігабайт ОЗУ.

Монтаж відео в Resolve
13-хвилинне відео ноут рендерив 20 хвилин

Камера, безпека, звук і інше

В Lenovo виділяють ще один момент в цій моделі 4-ої генерації. Мова йде про камеру, яка записує відео в Full HD, 30 кадрів в секунду. Здвоєні мікрофони з шумопоглинанням і динаміки Harman Kardon нібито роблять цей сетап ідеальним для проведення конференцій. По факту в вечірній час ми можемо спостерігати зернистість на записаному відео, при хорошому освітленні відео записується краще, а ось звук мікрофони дійсно пишуть хороший і шумопоглинання працює відмінно.

Також ThinkBook 16p Gen 4 першим отримав магнітний роз’єм Pogo Pin, до якого ви можете приєднати різні модульні аксесуари, серед яких є Lenovo Magic Bay 4K. Ця веб-камера здатна працювати в парі з інтегрованою, об’єднувати відеопотоки і відстежувати ваше обличчя, а також програмними засобами можливо відокремити фон і заблюрити його, або підставити будь-який інший.

Окремо варто виділити динаміки, які незважаючи на свої габарити намагаються звучати дуже достойно. Звук покращується завдяки Dolby Atmos і при перегляді відео ви можете почути, як краплі дощу змінюють своє направлення, або як листя гойдається під час вітру. Але звичайно очікувати комфортного прослуховування наприклад симфонічного оркестру від 2 Вт динаміків не варто. Оркестр буде звучати, так наче його закрили в взуттєву коробку. Головний плюс, що спотворення звуків в динаміків мінімальні і це вже вражаюче чути від бізнес-ноутбука.

В плані захисту ваших даних від сторонніх людей тут повний заряд можливостей. Поряд з камерою розташований інфрачервоний світлодіод, який розпізнає обличчя і це може бути один із варіантів доступу до всіх ваших секретів, поряд зі сканером відбитків пальців. Працюють обидва варіанти не дуже швидко, але досить стабільно.

Wi-Fi 6E і Bluetooth 5.2 також працюють стабільно, а з коробки тут була встановлена Windows 11 Pro, яка завантажується за досить посередні 30 секунд.

Автономність

Нажаль обмеження в часі, не дали мені повноцінно протестувати збільшений порівняно з минулою генерацію до 80 Вт·год акумулятор. Але судячи по оцінкам системи Windows при роботі в браузері з включеним авторегулюванням яскравості ви можете розраховувати мінімум на 6 годин роботи від акумулятора. В режимі заощадження заряду буде ще більше. Що дійсно непогано.

Зарядний блок на 230 Вт може за півгодини поповнити заряд від нуля до 50 відсотків і це жирний плюс.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як активувати в смартфонах Xiaomi приховану функцію для покращення звуку в навушниках

Смартфони екосистеми "Сяомі" мають вбудований еквалайзер, який дає змогу покращувати якість звучання в навушниках. Цей інструмент дозволяє налаштовувати звук відповідно до своїх уподобань і...

Як звільнити до 60% пам’яті смартфонів Xiaomi шляхом архівування програм

Смартфони екосистеми "Сяомі" відомі інноваційними функціями і широкими можливостями налаштування. Однією з найприкметніших опцій є можливість архівування додатків, що дає змогу звільняти значну кількість...

Названо дату презентації та географію продажів перспективного смартфону Xiaomi 14 SE

"Сяомі" планує в червні представити нову модель смартфона Xiaomi 14 SE. Пристрій буде орієнтований на певні ринки Азії та низку європейських країн (на території...
Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 отримав чудовий стриманий дизайн з преміальних матеріалів, але трохи дозволяє собі поскрипувати. Дисплей в цій ціновій категорії мав би вже мати частоту оновлення більше 60 Гц в будь-якій конфігурації. Продуктивності більше ніж достатньо для більшості задач, але «гарячий норов» i9-го потрібно було б присмирити. Ще є важливий нюанс з ціною, яка офіційно в Україні залишається невідомою. Минула, 3-генерація ноутбуку продається за 90 000 грн, якщо 4-генерація збереже аналогічний цінник, то вцілому цей ноутбук буде достатньо цікавим варіантом для представників творчих професій і бізнес-сфери.Огляд Lenovo ThinkBook 16p Gen 4: ідеальний в багатьох моментах, але є декілька нюансів