ГоловнаОглядиПорівняння вживаних iPhone 13 і Redmi Note 10 Pro

Порівняння вживаних iPhone 13 і Redmi Note 10 Pro

Багатьом з нас здається, що більш дорожчий смартфон виведе наш досвід користування на новий рівень. Саме для цього я вирішив порівняти середньобюджетне рішення від Xiaomi, яким користуюся вже більше року – з двомісячним iPhone. Яка різниця між Redmi Note 10 Pro і 13-ою моделлю iPhone. Що кращого в американському смартфоні, а де він мало чим відрізняється від «китайця» ви дізнаєтесь далі.

Про вибір

Щоб написати це порівняння мені довелося пройти дуже небажану для багатьох процедуру. Адже відслідковування і закупівлю iPhone я проводив на OLX. Після десь двотижневого моніторингу онлайн-барахолки, відкидання різних варіантів з Neverlock и r-SIM я знайшов той екземпляр, який шукав. Це був двухмісячний смартфон з квитанцією про придбання в нашому українському магазині, та ще в комплекті з чохлом і зарядним пристроєм на 20 Вт.

Доречі обійшовся такий комплект його попередньому власнику схоже навіть трохи дешевше, ніж я купив смартфон в даний момент.

Знайдений на OLX iPhone 13

Про зручність використання

Перше, що на себе звертає увагу, якщо розглядаємо дизайн обох смартфонів, це те, що iPhone 13 отримав компактні розміри і прямі грані. В той же час, Redmi зовсім не маленький по габаритам, але все ж таки виглядає більш тонким, за рахунок заокруглень бокових граней, хоча товщина у обох смартфонів по технічним характеристикам приблизно схожа: 7.65 мм у iPhone 13 і 8.1 мм у Redmi Note 10 Pro.

Товщина iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

Але це тільки на папері. За рахунок прямих бокових граней iPhone 13 виглядає більш «товстим».

Товщина iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

До величезних габаритів Redmi Note 10 Pro я вже звик, але з практичної точки зору iPhone 13 набагато простіше розмістити в будь-якій кишені.

Звісно, носити таку дорогу річ без захисного чохла, це собі дорожче, але з тим резиновим варіантом, що дістався мені від попереднього власника зробити це буває не так просто. Чохол постійно «видирає» внутрішню підкладку кишені, коли дістаєш смартфон і чіпляється за все що можна при зворотній дії. Як короткий підсумок – габарити айфону кращі за Redmi, але такий чохол я б купувати не радив.

Я не просто так згадав про наявність чохла з моїм бу-шним iPhone 13. Свій Redmi я колись “одягнув” в комплектний захисний силіконовий чохол і забув про це використовуючи його навіть в стані вигорівшого по всім фронтам аксессуара. І наклеєну на китайському заводі захисну плівку я зняв тільки перед зйомками, через те, що ви б мало що побачили на дисплеї мого “ноута” через її черезмірну потертість.

 iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

А ось таку дорогу річ, як iPhone незважаючи на скляну задню панель комплектним чохлом “не балують”. А без нього носити смартфон просто страшно. Та ще й захисне скло обов’язкового потрібно наклеїти, щоб було вже все справді “захищено й надійно”. Так що, ставши володарем iPhone 13 відразу потрібно подумати про такі моменти, які з більш бюджетним китайцем мені здавалися неважливими.

 iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

Вага обидвох смартфонів в чохлах по відчуттям майже не відрізняється.

А ось, якщо ви читаєте щось на смартфоні, часто працюєте з браузером як я, то вам потрібно буде змиритися з відносно невеликими розмірами дисплею iPhone 13 і з тим, що всі вищеописані дії простіше було зробити в смартфоні Redmi.

 iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

Ну і звичайно ж всі користувачі американського гаджета отримуються суттєву перевагу в плані захисту від вологи і пилу. Адже з IP68 сильна літня злива вам зовсім не страшна (перевірено на собі), в той час як у Redmi тільки захист від бризок – IP53.

 iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

В усьому іншому, якихось важливих переваг або недоліків, в порівнянні з Redmi, а також особливої “магії Apple” я не помітив. iPhone, для мене став таким собі невеликим і справним техно-воїном, який без обладунків навіть спати не лягає і як б краса під тими обладунками не ховалася, її все одно ніхто ніколи не побачить – бо стрьомно все те знімати.

Дисплеї

Обидва смартфона мають OLED-панелі. Не беремо до уваги різні типи вирізів, звичайно “айфонівський” виріз для камери знатно більший, але до цього звикаєш дуже швидко.

Роздільна здатність також має різницю тільки на папері, як і щільність пікселів з контрастністю у iPhone. По характеристикам ці всі параметри кращі в американського смартфону, але по факту побачити відмінність своїми очима вам навряд чи вдасться. Та й по запасу яскравості немає явного лідера, тому що пікова яскравість в 1200 ніт дозволяє на будь якому смартфоні не переживати за розбірливість тексту навіть при яскравому сонячному світлі.

Дисплеї iPhone 13 и Redmi Note 10 Pro

Єдине, що можливо помітити неозброєним оком, це те, що iPhone відображає більш теплі відтінки, тоді як дисплей Redmi – холодні.

І ще одним важливим “козирем” Redmi є підтримка частоти оновлення 120 Гц. Проте цей козир з дуже великою натяжкою можна записати в плюси дисплея цього смартфону, через дві причини. Перша – слабкий процесор, який невзмозі постійно забезпечувати відображення такої високої частоти оновлення. Друга – підвисання і недосконалість оболочки MIUI, через що вже не одне покоління среденьобюджетних смартфонів Xiaomi і її суб-брендів відображають наприклад прогортання рекомендаційної стрічки від Google з явними підвисаннями. Та й в інших частинах інтерфейсу можливі періодичні підторможування, які не дають повноцінно насолодитися цією важливою перевагою.

Тож якщо в цілому порівнювати два дисплея, цих різних по ціновій політиці смартфонів, явно вираженої переваги ні в одного ні в іншого ви не знайдете. І це більше + для смартфона Redmi, чим для iPhone 13, враховуючи його ціну.

Продуктивність

Порівнювати продуктивність даних смартфонів в іграх це все одно, що дивитися на сонце в сонцезахисних окулярах і без них. A15 Bionic являється топом серед всіх процесорів з момента його появи на ринку. Більш потужного мобільного рішення по даним різних бенчмарків ви не знайдете. Тоді як, Snapdragon 732G для порівняння знаходиться десь за ТОП-50 процессорів і інколи навіть забезпечити плавну роботу інтерфейсу не в змозі. Але є одна гра, яка навіть такому потужному рішенню, як A15, не зовсім по зубам.

Мова йде звісно ж про Genshin Impact. Якщо вибрати максимальні 60 FPS в налаштуваннях гри, то вже через 1 хвилину цей показник починає просідати до 40-ка, а далі в битвах з різними «орками» і по ходу гри ви можете побачити показники і того нижче. При цьому смартфон розігрівається вже через 10 хвилин так, що грати більш-менш комфортно можна тільки в чохлі . В іншому випадку держати в руках розігріту скляну задню панель вам буде не дуже комфортно.

FPS в Genshine Impact смартфона iPhone 13
FPS в Genshine Impact смартфона iPhone 13

Дані із PerfDog по iPhone 13

При цьому вибравши аналогічні налаштування графіки в Redmi Note 10 Pro отримаєте середній FPS десь біля 20-ти, а температура процессора і графічного ядра постійно буде на рівні 70-ти градусів.

Температура в Genshine Impact смартфона Redmi Note 10 Pro
Температура в Genshine Impact смартфона Redmi Note 10 Pro

Тож, як мобільний ігровий термінал звичайно ж iPhone 13 виглядає більш виграшно, що було ясно ще до тестування, а ось температура нагріву смартфона мене трошки здивувала, я то думав, що тільки потужні андроїд-смартфони можуть «обпікати» руки, а виявилось, що топ-варіанти з iOS також мають таку «слабкість».

Камери

Дві 12 Мп камери ширококутна (ƒ/1.6) й надширококутна з (ƒ/2.4, кут огляду 120°) це причина того, що взагалі iPhone 13 опинився в моїх руках. Так що готуйтеся, далі буде багато різних фото для порівняння. На противагу в Redmi основний ширококутний датчик може завдяки об’єднанню пікселей видавати 108 Мп, але діафрагма в нього ƒ/1.9 і знімати я буду тільки в режимі 12 Мп, так як 108 Мп це не більше чим маркетинговий хід.

Основні камери  iPhone 13 і Redmi Note 10 Pro

Всі фотографії з цього порівняння, в оригінальному розмірі, ви можете знайти на гугл драйві >>>

При порівнянні основних датчиків перше що впадає в очі – у 13-ки більший динамічний діапазон. Кольори на фотографіях смартфону Apple виглядають більш натуральними. Проте iPhone мене неприємно здивував в плані деталізації. При хорошому освітленні Redmi зачасту збирав більше деталей і це добре видно при 100% «кропі».

Звичайно, якщо освітлення недостатньо, наприклад в притемнений лісовій посадці, то більша діафрагма основного датчика дозволяє отримати більше деталізований і точний по передачі кольорів знімок. Тоді, як на фотографіях Redmi більш мильна і не така чітка картинка.

Ще Redmi не дуже полюбляє робити контрастні знімки. Ось наприклад на цьому фон за квіткою зовсім «пропав», тоді як на фотознімку 13-ки все добре видно.

Є в Redmi ще один козир в вигляді 5 Мп датчика для макро-знімків з автофокусом. Такого немає в iPhone і якщо американським смартфоном зробити знімок з 2-кратним оптичним зумом, чи на ультраширококутний датчик настільки приблизитись до основного об’єкта зйомки вам не вдасться.

А ось порівняння того, як обидва смартфони роблять фото з зумом.

Коли сутеніє і настає темрява повторюється ситуація, як і в затіненому лісі. iPhone збирає більше деталей і краще працює з різними джерелами світла.

В портретному режимі iPhone 13 видає більше деталей:

Не дуже приємно мене здивував ультраширококутний датчик iPhone. Він тут на 12 Мп с діафрагмою ƒ/2.4, а у Redmi на 8 Мп з ƒ/2.2. Не можу сказати, що в iPhone ультраширик кращий. На багатьох знімках Note 10 Pro видає кращу деталізацію, а десь навіть небо в нього вийшло більш натуральним, а не білим пятном як у 13-ки.

А ось фронтальна камера iPhone по всім параметрам краща за камеру Redmi, тут вже китайський смартфон не дотягує до рівня iPhone 13, хоча йому китайці й «намалювали» цілих 16 Мп.

Приклади зйомки відео в різних режимах на Redmi Note 10 Pro і iPhone 13:

Автономність

Розмір батареї iPhone 13 всього 3208 мА*год. Давно такого не зустрічав серед Android-опонентів і знову Note 10 Pro повинен бути на порядок кращим, адже в нього цілих 5020 мАг.

В моєму стандартному тесті з годиною гри WOT: Blitz і до повного розряду в YouTube 13-ка показала пристойний результат враховуючи ємність батареї – 11 годин і 10 хвилин. Для порівняння смартфон Redmi протримався в цьому тесті всього на 19 хвилин довше.

Тест автономності iPhone 13
Тест автономності iPhone 13

По моїм індивідуальним враженням – ніякої різниці при переході з китайського смартфона на 13-ку немає. Аналогічним чином я ставлю на зарядку iPhone в кінці робочого дня, або вранці наступного. Так що оптимізація iOS в цьому плані дійсно вражає і MIUI з Android ще є куди розвиватись.

Є ще один момент, який в обидвох смартфонів практично схожий. Це швидкість зарядки.

Note 10 Pro в комплекті мав 33 Вт зарядку, а от за 20 Вт швидку зарядку iPhone 13 зараз потрібно віддати від 900 грн. З такими адаптерами за перші 15 хвилин Note 10 Pro отримує 25 % заряду, а iPhone 13 – 30 процентів. Через 25 хвилин у обох 50 %.

Проте в загальному підсумку на повний заряд Note 10 Pro потрібно витратити 1 годину 13 хвилин, а з iPhone 13 на це піде 1 година 49 хвилин.

Інтерфейси

Плавність iOS 15 в порівнянні з MIUI 13 це питання риторичне, все ж таки порівнюємо смартфони різного цінового сегменту. Але дещо в оболонці американського смартфону мене розчарувало.

Насамперед – відсутність можливості розділення екрану. Я дуже активно користувався цією функцією в Note 10 Pro і часто відкривав YouTube в парі з якимось іншим додатком. Хоча з MIUI 13 це стало працювати не дуже зручно, але ж там хоч ця можливість є, а в iOS для розділення можна використовувати хіба що сторонні застосунки, в яких довелося б вводити дані для входу в YouTube і довіряти їх сторонньому розробнику. Не дуже приємна історія і єдиний вихід з неї без якихось костилів – перехід на YouTube Premium.

А ось на противагу цьому сподобалось те, що в горизонтальному стані iPhone ніколи не розблокується по Face ID. Цей момент мене дуже бісив в Note 10 Pro, бо коли приходять повідомлення і активовано розблокування по обличчю, то ваш смартфон постійно буде то блокуватися, то розблоковуватися.

Не дуже зручно по замовчуванню приходить оплата через термінал з допомогою Apple Pay. На відміну від Note 10 Pro, де оплатити можна просто розблокувавши смартфон, в iPhone 13 все налаштовано так, що потрібно спочатку два рази натиснути бічну кнопку, потім спрацює Face ID і тільки після цього можливо провести оплату. Тому перед покупками потрібно тримати в голові цю нескладну, але нудну процедуру.

З іншої сторони ситуація з оновленнями оболочки смартфонів Redmi достатньо двояка. Кожне встановлення оновлення може принести з собою якісь не дуже серйозні, або й дуже серйозні проблеми. Особливо це актуально на початковому етапі, коли смартфон тільки з’являється в продажу. В iPhone з цим все більш оптимістично, за без малого 1.5 місяці користування я отримав одне оновлення, і те не несло в собі нічого такого, що потребувало би його негайного встановлення.

Висновки

Цим порівнянням я хотів дізнатися, чи отримаєте ви щось особливе, якщо «перейдете» зі смартфону середньої цінової ніші на більш дорогий і преміальний бренд. Мій короткий і глобальний висновок – ні. В конкретно моєму випадку я з iPhone 13 отримав:

  • більше компактні габарити, що зараз велика рідкість серед Android-смартфонів;
  • кращий захист від води і пилу по стандарту IP68;
  • практично аналогічні по можливостям дисплеї, які мало чим відрізняються візуально;
  • кращі ігрові можливості, а також на порядок більш плавну анімацію і швидку роботу з різними застосунками;
  • основну камеру для фото з посередньою деталізацією, але ширшим динамічним діапазоном, більш коректною передачею кольорів і ширшими можливостями по зйомці вночі/при нестачі світла. При цьому ви повністю «залежні» від алгоритмів камери і вони вирішують навіть такі моменти, як включення HDR, чи перехід в нічний режим;
  • фронтальну камеру з кращою деталізацією;
  • набагато потужніший аппарат для зйомок відео. Максимальні 4K з 60-ти кадрами в секунду, оптична стабілізація і чіткий автофокус, а також важлива плюшка з режимом “Кінематограф”;
  • аналогічну автономність, незважаючи на меншу ємність аккумулятора;
  • трохи довший повний заряд, але аналогічний час для «заливання» 50 відсотків ємності батареї;
  • схожий інтерфейс, проте з кращою стабільністю і плавністю роботи, при явно меншій кількості проблем з оновленнями.

Тож для себе я зробив висновок, що iPhone 13 це дорога відеокамера з функцією смартфона. А що з цього приводу думаєте ви? Напишіть в коментарях свої думки.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як активувати в смартфонах Xiaomi приховану функцію для покращення звуку в навушниках

Смартфони екосистеми "Сяомі" мають вбудований еквалайзер, який дає змогу покращувати якість звучання в навушниках. Цей інструмент дозволяє налаштовувати звук відповідно до своїх уподобань і...

Як звільнити до 60% пам’яті смартфонів Xiaomi шляхом архівування програм

Смартфони екосистеми "Сяомі" відомі інноваційними функціями і широкими можливостями налаштування. Однією з найприкметніших опцій є можливість архівування додатків, що дає змогу звільняти значну кількість...

Названо дату презентації та географію продажів перспективного смартфону Xiaomi 14 SE

"Сяомі" планує в червні представити нову модель смартфона Xiaomi 14 SE. Пристрій буде орієнтований на певні ринки Азії та низку європейських країн (на території...