ГоловнаВійськові технологіїНазвано безпілотників, які перебувають на озброєнні ЗСУ

Названо безпілотників, які перебувають на озброєнні ЗСУ

Перші безпілотники з’явилися на озброєнні української армії у 2014 році після початку бойових дій на Донбасі. Вони розроблялися власними силами із залученням любителів авіамодельного спорту, волонтерів та ін. За вісім років війни з Росією кількість моделей дронів, що застосовуються бійцями ЗСУ проти військ агресора, помітно зросла. На озброєнні української армії з’явилися американські, турецькі, британські та польські БПЛА.

PD-2 та Raybird

Одними з перших ЗСУ почали використовувати безпілотники PD-2 виробництва Ukrspecsystems та Raybird від компанії Skayeton. В основі обох дронів лежить гібридна платформа VTOL. Завдяки цьому вони можуть злітати з будь-якої поверхні вертикально.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ
Безпілотник PD-2

Дрон PD-2 має модульну конструкцію. За рахунок цього його можна швидко пристосувати для виконання конкретного завдання. Гранична швидкість польоту безпілотника становить 140 км/год. Для керування PD-2 використовується наземна станція.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ
Безпілотник Raybird 3

Бойове хрещення безпілотник Raybird отримав у Перській затоці. Він використовувався у моніторингових місіях із забезпечення проходу кораблів. PD-2 і Raybird можуть бути в повітрі протягом більш ніж восьми годин.

Spectator-M1

Безпілотник Spectator був спроектований інженерами з компанії “Мередіан” спільно з вченими з КПІ. Радіус дії розвідувального дрону дорівнює 30 км, а автономність роботи – понад дві години. Він може похвалитися наявністю захисту від РЕБ.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ

«Берегиня»

Квадракоптер “Берегиня” не можна вважати фінальною розробкою. Незважаючи на це, такі літальні апарати активно використовуються бійцями ЗСУ на полі бою. Дрон був розроблений українським винахідником М. Шереметом. Наразі він зайнятий розробкою флоту швидкісних безпілтників, які зможуть використати не лише військові, а й волонтери.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ

Вага “Берегині” становить 2 кг. Квадрокоптер може розганятися до 240 км/год. Для виготовлення рам для дронів використовується технологія 3D-друку. “Берегиня” може похвалитися наявністю цифрової та аналогової камер. Як і Spectator, дрон має захист від засобів РЕБ.

«Фурія»

Безпілотник “Фурія” був спроектований інженерами “Атлон Авіа”. Його прем’єра відбулася у 2014 році. Українська армія застосовує «Фурію» для отримання розвідданих та коригування артилерійського вогню. Загалом на озброєнні ЗСУ перебувають близько 300 таких безпілотників.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ
Безпілотник “Фурія”

Гранична швидкість “Фурії” становить 65 км/год, а автономність роботи – три години. Радіус дії дрону може досягати 50 км.

«Лелека-100»

Дрони «Лелека-100» виготовляються компанією «ДеВіро» з Дніпра. Ця модель вважається основним розвідувальним засобом української армії. Безпілотники «Лелека-100» використовують артилерійські бригади. На озброєнні ЗСУ перебуває близько 300 таких літальних апаратів.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ

Виробник позиціонує безпілотник як «цілодобовий» і всепогодний. Він має захист від ворожих засобів РЕБ. Модульна конструкція дрону дозволяє легко змінювати його оснащення та функціональність. Дальність польоту безпілотника дорівнює 120 км.

R18

Октокоптери R18 використовуються бійцями української армії для скидання з повітря модернізованих протитанкових гранат РКГ-3 та уламкових гранат ВОГ-17. Автономність роботи безпілотника становить 40 хвилин, а радіус дії – 4 км.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ
Октокоптер R18

«Пілум»

Телекеровані безпілотники-камікадзе «Пілум» Виготовляються компанією ADrones з України. Вони можуть похвалитися наявністю оптичної системи наведення. Дрон “Пілум” може брати на борт боєголовку вагою 2 кг і плануючу бомбу вагою до 5 кг.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ

Максимальна швидкість дрона-вбивці становить 110 км/год, а автономність роботи – 30 хв.

RAM UAV

Цей дрон-камікадзе пройшов обкатку у 2018 році на Донбасі. Він практично непомітний для ворожих засобів ППО, оскільки виготовлений із композитних матеріалів. Дрон може барражувати у небі до 40 хвилин. Дальність його польоту варіюється в межах 30-70 км. Для запуску безпілотника використається спеціальна катапульта.

Беспілотники на озброєнні ЗСУ
Безпілотник RAM UAV

RAM UAV призначений для ураження паливних чи промислових складів, тягачів, легкоброньованої техніки, а також живої сили у бліндажах та окопах.

Це лише мала частина дронів, які використовуються українською армією у війні з ЗС РФ. Ворог атакується ЗСУ за допомогою безпілотників Bayraktar TB2, Phoenix Ghost, Warmate, Switchblade та ін.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

У нових «розумних» годинниках Samsung з’явиться функція моніторингу цукру в крові

"Самсунг" подумує про включення опції виміру цукру в крові в майбутню серію Galaxy Watch 7. Відповідні чутки стали надбанням громадськості після зустрічі старшого віце-президента...

Офіційно сертифіковано бюджетний смартфон POCO M6 4G

Численні сертифікації підтверджують, що в найближчому майбутньому Xiaomi Group випустить POCO M6 у варіанті 4G для глобального ринку. Подробиці Згадки про підготовку цієї моделі містяться в...

Декілька смартфонів Xiaomi залишилися без підтримки виробника та можливості отримання HyperOS

Компанія "Сяомі" знову зіткнулася з негативними відгуками у зв'язку з оновленням фірмового порталу прозорості End-of-Life. Кілька моделей її смартфонів відтепер позбавлені офіційної підтримки і...