Банкінг

Масова крадіжка коштів з карт «Приватбанку»: як повернути гроші (покрокова інструкція)

Епопея з масовим розкраданням грошей з карт «Приватбанку» триває. Клієнти нарікають на нездатність фінінститута забезпечити захист від шахраїв. Деякі прямо звинувачують кредитну організацію в співучасті в грабежах, вказуючи на появу у відкритому доступі бази користувачів за 2020 рік. Ситуацію вирішили прояснити журналісти «Країни».

Подробиці

Найбільш резонансний випадок останніх днів – регулярні списання «Приватбанком» з рахунку пенсіонерки, яка користується кнопковим телефоном,  суми до 700 грн включно за … відеоігри (документи, що підтверджують цей факт, наведені тут). В моменті приватівці примудрялися списувати кошти по два-три рази на день.

Опитаний журналістами «Обозревателя» прес-секретар «Привату» під впливом незаперечних доказів визнав проблему, проте розповідати про способи повернення грошей чомусь не став. Цього разу репортери не дали Олегу Сергі ухилитися від відповіді (покрокова інструкція витребування з банкірів незаконно списаних грошей приведена в нижній частині публікації).

За словами функціонера, шахраї навчилися використовувати технологію 3D-Secure для незаконного збагачення (мова йде про одноразові СМС-паролі з шести цифр для підтвердження транзакції, який вводиться після вказівки номера та терміну дії банківського “пластику” – ред.) Продавець (постачальник послуг) за допомогою цього інструменту переконується, що карта, з якою приходить платіж, чи не вкрадена і дійсно належить клієнту.

При цьому при оформленні автоматичної підписки на різного роду платні сервіси типу «Мегого», Apple TV, Netflix і їм подібні, код з СМС вводиться лише один раз – при прив’язці банківської карти. Для залучення громадян використовується «замануха» у вигляді пільгового періоду користування сервісом. Після закінчення акційного терміну гроші з прив’язаної карти списуються автоматично (така опція, як правило, прописана в призначених для користувача угоди, які мало хто читає). Банки, в свою чергу, не заморочуються відправкою СМС-повідомлень про кожне таке списання.

Більш того, окремі постачальники послуг прописують в призначених для користувача угоди пряму заборону на відмову клієнтів від оформленої раніше підписки.

Шахрайство з допомогою 3D-Secure

Експерти нарахували дві схеми обману громадян за допомогою 3D Secure: шахрайську (відверте злодійство грошей) і « хитру» (горезвісний дрібний шрифт, туманно прописані умови та інші хитрощі з метою примусити клієнта погодитися на списання коштів).

Номери банківських карт потрапляють в руки аферистів по-різному. Найчастіші випадки – з злитих в Мережу або куплених в даркнеті баз даних, через участь в псевдо-акціях, «розіграшах» і фейкових лотереях, через таємне фотографування при розрахунку в магазинах, оплати в терміналах, зняття готівки в банкоматах і т.д.

Отримавши номера карт, шахраї з’ясовують іншу інформацію. Для цього аферисти телефонують власникам «пластику» або відправляють електронні листи, позиціонуючи себе як співробітника банку-емітента, фахівця НБУ і т.д. В ході бесіди/листування зловмисники тим чи іншим способом виманюють у людей додаткову інформацію для здійснення афери.

Интересное:

Недобросовісні постачальники послуг часто заманюють клієнтів пільговим періодом. Для того, щоб користуватися умовним інтернет-телебаченням безкоштовно протягом терміну дії акції, громадянам пропонують пройти реєстрацію, обов’язковою частиною якої, є «прив’язка» карти з сервісу за допомогою описаної вище технології 3D-Secure.

Пароль через СМС відправляється лише один раз. Після закінчення пільгового періоду постачальники послуг починають автоматично списувати кошти за “щомісячні пакети”. У ряді випадків відмовитися від автоматичної підписки можна (користувачі, як зазначалося вище, не читають умови договору).

Спроби абонентів позбутися «підписного рабства» за допомогою «втрати» карти і її повторного перевипуску успішні далеко не завжди, оскільки банкіри за запитом постачальників послуг надають їм реквізити нового «пластика».

Після хвилі незаконних списань і нищівної критики на свою адресу, «Приватбанк» спробував виправити ситуацію шляхом впровадження в Privat24 опції відмови від підписок, пояснив Серга.

Шанси на повернення грошей мають лише користувачі, які не вводили код 3D-Secure при оплаті послуг. Якщо комбінація з шести СМС-символів вказувалася хоч якось або код був виманити у умовної бабусі обманним шляхом, гроші повернуті не будуть.

Покрокова інструкція по поверненню платежів, здійснених без введення коду 3D-Secure

  1. Звернення в банк із заявою про незаконне списання.
  2. Складання заяви про крадіжку грошей (необхідно простежити, щоб скарга була належним чином зареєстрована і обов’язково витребувати у банкірів вхідний номер).
  3. Очікування відповіді.

Від пропозиції подати усну скаргу через контакт-центр краще відмовитися, оскільки такі звернення часто губляться.

Після подачі скарги банк зобов’язаний провести розслідування і надати відповідь протягом 90 днів. У разі відмови від повернення коштів під надуманим приводом, юристи рекомендують звертатися зі скаргою в НБУ. Подати її можна в письмовому вигляді на сайті регулятора (посилання).

Якщо потерпілий від свавілля банкірів користувач своєму розпорядженні має достатній запас терпіння і вільний час, можна взяти на озброєння досвід нашого читача, який віднадив колекторів «Приватбанку» від дзвінків з приводу чужого кредиту.

Последние новости:

Вперше показали дизайн бюджетного флагмана Meizu 21 Note

Прийдешня сертифікація 3C фактично підтверджує неминучість презентації Meizu 21 Note, що нівелює чутки про відмову…

29.04.2024

Впервые показали дизайн бюджетного флагмана Meizu 21 Note

Грядущая сертификация 3C фактически подтверждает неизбежность презентации Meizu 21 Note, что нивелирует слухи об отказе…

29.04.2024

Xiaomi випустила суперкомпактний 60-літровий бойлер Mijia P1

"Сяомі" збагатила лінійку побутових помічників для дому Mijia електричним водонагрівачем P1, який тимчасово доступний для…

29.04.2024

Xiaomi выпустила суперкомпактный 60-литровый бойлер Mijia P1

«Сяоми» обогатила линейку бытовых помощников для дома Mijia электрическим водонагревателем P1, который временно доступен для…

29.04.2024

Apple вирішила видалити додатки, здатні «роздягати» дівчат за допомогою генеративного ШІ

Після появи звітів про проблемне використання штучного інтелекту для створення неприйнятних зображень на телефонах Huawei,…

29.04.2024

Apple приняла решение удалить приложения, способные «раздевать» девушек с помощью генеративного ИИ

После появления отчетов о проблемном использовании искусственного интеллекта для создания неприемлемых изображений на телефонах Huawei,…

29.04.2024