Банкінг

Номери телефонів українців масово продають в Мережі

В українському сегменті інтернету відкрито процвітає продаж персональних даних громадян в цілому і телефонних номерів зокрема. Представники банків заявляють про законність зазначеної практики, інформує «Обозреватель».

Подробиці

За словами журналістів видання, які вивчали ситуацію, «ціна питання» варіюється від декількох сотень до десятків тисяч гривень. Приклад одного з таких оголошень наведено нижче.

Опитані виданням експерти повідомили про можливість придбання списку телефонів київських батьків за кілька тисяч гривень. Крім того, продавці готові надавати номери громадян з різних цільових груп (клієнтів конкретних банків, транспортних компаній, мобільних операторів як в масштабах країни, так і в масштабах окремого населеного пункту).

Частина здобутих номерів використовується в нешкідливих цілях на кшталт опитувань якості того чи іншого продукту. Однак в більшості випадків покупцями персональних даних є шахраї, які намагаються обнулити банківські рахунки українців або вивести гроші з карт фізосіб.

Основні канали збору телефонних номерів:

Интересное:
  • відкриті (з розміщених українцями оголошень про роботу, продажу чого-небудь тощо.);
  • закриті (через покупку інформації у недобросовісних співробітників банків, поштових компаній, інтернет-магазинів та ін.)

Примітно, що самі банкіри не вважають продаж персональних даних клієнтів чимось порочним. Більш того, окремі «балакучі голови» на кшталт заступника голови міжбанківського співтовариства “ЕМА” Олесі Данильченко заявляють про … законність цієї практики.

– Продаж контактів для подальшого надання інформаційних послуг не заборонена законом, – наводить «Обозреватель» одкровення банкірши.

Норма ст. 6.6 Закону України «Про захист персональних даних» про неприпустимість обробки персональних даних фізосіб без їх на те згоди Олесі і її колегам з банківського бізнесу, мабуть, не знайома.

Один із прикладів незаконного використання персональних даних «Приватбанком» наведено в цьому матеріалі. Рекомендації щодо захисту від стягувачів зібрані тут.

Последние новости:

Влада Латвії пообіцяла передати Україні зброю, якої у них немає

"Твіттер-анонс" латвійського прем'єра Евіки Сіліни нового пакету допомоги для України викликав деяку плутанину через абревіатуру…

02.05.2024

Власти Латвии пообещали передать Украине оружие, которого у них нет

«Твиттер-анонс» латвийского премьера Эвики Силины нового пакета помощи для Украины вызвал некоторую неразбериху из-за аббревиатуры…

02.05.2024

Названы лучшие смартфоны 2024 года

Ежегодно в Украине продается более 1 млн. смартфонов. Каждый хочет почувствовать технологическую новинку первым, и…

02.05.2024

Названо кращі смартфони 2024 року, які «не кусаються у ціні»

Щороку в Україні продається понад 1 млн смартфонів. Кожен хоче відчути технологічну новинку першим, і…

02.05.2024

Новый Redmi Note 13 Pro+ World Champions Edition с восторгом принят поклонниками футбола

«Сяоми» порадовала фанатов аргентинской сборной по футболу смартфоном Redmi Note 13 Pro+ в лимитированном исполнении…

02.05.2024

Новий Redmi Note 13 Pro+ World Champions Edition із захопленням прийнятий шанувальниками футболу

"Сяомі" порадувала фанатів аргентинської збірної з футболу смартфоном Redmi Note 13 Pro+ у лімітованому виконанні…

02.05.2024