Військові технології

Влада Латвії пообіцяла передати Україні зброю, якої у них немає

“Твіттер-анонс” латвійського прем’єра Евіки Сіліни нового пакету допомоги для України викликав деяку плутанину через абревіатуру “NBS”. Оглядачі низки ЗМІ припустили, що глава уряду балтійської республіки натякала на передачу зенітних систем MANTIS, які наразі є лише на озброєнні армій ФРН і Словаччини.

Детально

Твіт Сіліни в дослівному перекладі виглядає так:

“Уряд щойно схвалив передачу Збройним Силам України зенітних установок NBS, тактичних безпілотних систем спостереження, а також інших необхідних матеріально-технічних засобів. Це допоможе поліпшити як протиповітряну оборону, так і розвідувальні можливості України”.

Ідея передачі ЗСУ настільки сучасних зенітних систем MANTIS виглядає вельми привабливо, але є нюанс: у Латвії немає жодного такого комплексу (наразі армія балтійської республіки має в своєму розпорядженні лише зенітні гармати Bofors L/70, і, можливо, політик мала на увазі саме це озброєння).

Интересное:

Деякі аналітики зазначили, що за абревіатурою “NBS” ховається тип зенітних гармат Nächstbereichschutzsystem (букв. “Система охорони ближньої зони”), які сусідня Литва раніше передала офіційному Києву.

Інші експерти вважають, що у твіті Сіліни йдеться про зенітно-артилерійські системи німецького виробництва MANTIS. Прихильники цієї версії припускають, що Україна була б непоганим випробувальним полігоном для цих рідкісних комплексів, експлуатантами яких наразі є лише бундесвер і Армія Словаччини.

Система MANTIS здатна збивати повітряні цілі на дистанції до 3 км, ведучи вогонь зі швидкістю до 1000 пострілів на хвилину. Одна батарея налічує 6 артустановок, які розподілені на 3 вогневі модулі.

Поделиться

Последние новости:

Xiaomi представила недорогі навушники з Bluetooth 5.4 та гарною автономністю

"Сяомі" збагатила ринок бездротової гарнітури навушниками Redmi Buds 6 Vitality Edition. з технологією Bluetooth 5.4…

17.05.2024

Xiaomi представила недорогие наушники с Bluetooth 5.4 и хорошей автономностью

«Сяоми» обогатила рынок беспроводной гарнитуры наушниками Redmi Buds 6 Vitality Edition. с технологией Bluetooth 5.4…

17.05.2024

Mastercard представила в Украине новый платежный сервис: оплата проходит даже когда на карте недостаточно средств

Компания Mastercard представила в Украине новый платежный сервис – «Гибкая оплата», позволяющая комбинировать разные способы…

16.05.2024

Mastercard представила в Україні новий платіжний сервіс: оплата проходить навіть коли на карті недостатньо коштів

Компанія Mastercard представила в Україні новий платіжний сервіс — «Гнучка оплата», що дозволяє комбінувати різні…

16.05.2024

Українці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Дослідники зібрали дані аналітики YouTube серед майже півсотні топових російських блогерів за кількістю передплатників, які…

16.05.2024

Украинцы продолжают приносить миллионы просмотров российским YouTube-блогерам

Исследователи собрали данные аналитики YouTube среди почти полусотни топовых российских блогеров по количеству подписчиков, которые…

16.05.2024