ГоловнаБанкінгНомери телефонів українців масово продають в Мережі

Номери телефонів українців масово продають в Мережі

В українському сегменті інтернету відкрито процвітає продаж персональних даних громадян в цілому і телефонних номерів зокрема. Представники банків заявляють про законність зазначеної практики, інформує «Обозреватель».

Подробиці

За словами журналістів видання, які вивчали ситуацію, «ціна питання» варіюється від декількох сотень до десятків тисяч гривень. Приклад одного з таких оголошень наведено нижче.

Банкіри вважають законним продаж персональних даних українців в Мережі

Опитані виданням експерти повідомили про можливість придбання списку телефонів київських батьків за кілька тисяч гривень. Крім того, продавці готові надавати номери громадян з різних цільових груп (клієнтів конкретних банків, транспортних компаній, мобільних операторів як в масштабах країни, так і в масштабах окремого населеного пункту).

Частина здобутих номерів використовується в нешкідливих цілях на кшталт опитувань якості того чи іншого продукту. Однак в більшості випадків покупцями персональних даних є шахраї, які намагаються обнулити банківські рахунки українців або вивести гроші з карт фізосіб.

Основні канали збору телефонних номерів:

  • відкриті (з розміщених українцями оголошень про роботу, продажу чого-небудь тощо.);
  • закриті (через покупку інформації у недобросовісних співробітників банків, поштових компаній, інтернет-магазинів та ін.)

Примітно, що самі банкіри не вважають продаж персональних даних клієнтів чимось порочним. Більш того, окремі «балакучі голови» на кшталт заступника голови міжбанківського співтовариства “ЕМА” Олесі Данильченко заявляють про … законність цієї практики.

– Продаж контактів для подальшого надання інформаційних послуг не заборонена законом, – наводить «Обозреватель» одкровення банкірши.

Норма ст. 6.6 Закону України «Про захист персональних даних» про неприпустимість обробки персональних даних фізосіб без їх на те згоди Олесі і її колегам з банківського бізнесу, мабуть, не знайома.

Банкіри вважають законним продаж персональних даних українців в Мережі

Один із прикладів незаконного використання персональних даних «Приватбанком» наведено в цьому матеріалі. Рекомендації щодо захисту від стягувачів зібрані тут.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Вперше показали дизайн бюджетного флагмана Meizu 21 Note

Прийдешня сертифікація 3C фактично підтверджує неминучість презентації Meizu 21 Note, що нівелює чутки про відмову бренду "Мейзу" від розробки і виробництва "розумних" телефонів. Деталі Згідно з...

Xiaomi випустила суперкомпактний 60-літровий бойлер Mijia P1

"Сяомі" збагатила лінійку побутових помічників для дому Mijia електричним водонагрівачем P1, який тимчасово доступний для придбання за акційною ціною. Подробиці Місткість новинки - 60 літрів -...

Apple вирішила видалити додатки, здатні «роздягати» дівчат за допомогою генеративного ШІ

Після появи звітів про проблемне використання штучного інтелекту для створення неприйнятних зображень на телефонах Huawei, корпорація Apple вжила аналогічних заходів для видалення з AppStore...