ГоловнаВійськові технологіїЗахист Trophy на танках Merkava Mk.4 виявився безсилим перед РПГ-7ВР

Захист Trophy на танках Merkava Mk.4 виявився безсилим перед РПГ-7ВР

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Бойовикам ХАМАС вдалося знайти спосіб подолання активного захисту Trophy, який встановлено на ізраїльських танках. Він призначений для перехоплення протитанкових керованих ракет і гранатометних пострілів за допомогою контбоєприпасів.

Подробиці

Trophy була розроблена компаніями IAI і Rafael. Вона складається з оптичних датчиків і кількох радарів. КАЗ здатний автоматично фіксувати напрямок польоту ворожих боєприпасів. Вони знищуються комплексом на підльоті за допомогою контрбоєприпасів.

Захист Trophy на танках Merkava Mk.4 виявився безсилим перед РПГ-7ВР
Перехоплення кумулятивної гранати ПГ-7ВС встановленим на БМП Bradley комплексом Trophy

У 2011 році Trophy довів свою високу ефективність під час боїв у Секторі Гази. Він граючи перехоплював численні постріли з ПТРК “Корнет” і “Фагот”, а також з РПГ-7 і РПГ-29.

Захист Trophy на танках Merkava Mk.4 виявився безсилим перед РПГ-7ВР
Бойовик ХАМАС зі спареними гранатометами РПГ-7

В опублікованому нещодавно в Мережі відеоролику можна побачити в руках у бойовика ХАМАС спарені кустарним методом гранатомети з радянськими гранатами ПГ-7ВС і ПГ-7ВР.

Терористам вдалося знайти в комплексі Trophy вразливість. Як виявилося, комплекс не в змозі одночасно вести у вузькому секторі два боєприпаси. Граната ПГ-7ВС, заряджена у верхній гранатомет, використовується як розхідник для обходу захисту. Вона уражається контрбоєприпасом. Граната ПГ-7ВР, що летить слідом, проходить крізь пролом.

Захист Trophy танках Merkava Mk.4 виявився безсилим перед РПГ-7ВР
Виявлені у ліквідованих бойовиків боєприпаси, зокрема пофарбовані в чорний колір копії радянських тандемних ПГ-7ВР

За словами експертів, граната ПГ-7ВР належить до класу досить потужних боєприпасів із тандемним зарядом. Вона здатна пробити гомогенну броню товщиною 650 мм. Концептуально застосовувана палестинцями проти Merkava Mk.4 зброя схожа на російський РПГ-30 “Крюк. Перший постріл гранатомет здійснює імітатором, слідом за яким випускається 105-мм боєприпас із кумулятивною бойовою частиною.

Стрічка новин: