ГоловнаТехноУкраїнську ППО посилять додатковими комплексами Patriot

Українську ППО посилять додатковими комплексами Patriot

Марк Рютте, який обіймає посаду глави уряду Нідерландів, повідомив, що пошук додаткових ЗРК Patriot для України триває. Нагадаємо, що ЗСУ вже встигли отримати два комплекси від США і Німеччини, а також додаткові ПУ з ракетами від Нідерландів.

Детально

Експерти зазначають, що знайти додаткові ЗРК Patriot нідерландському уряду буде непросто. Річ у тім, що у світі налічується всього 17 країн-операторів цієї системи ППО. У Європі Patriot є у Німеччини, Нідерландів, Греції, Румунії, Польщі, Іспанії та Швеції. Грецію з цього переліку можна виключити відразу, оскільки безпосередньо вона зброю не постачає. Поряд з цим, у Греції шість батарей PAC 2. Балістичні ракети ця модифікація Patriot перехоплювати не може. На озброєнні іспанської армії також перебувають комплекси PAC 2, тоді як Україні потрібні PAC 3.

Українську ППО посилять додатковими комплексами Patriot
Іспанський ЗРК Patriot PAC 2

Румунія отримала перші елементи своєї першої батареї PAC 3 у 2022 році. Загалом ця країна замовила за 3,9 млрд USD сім батарей. Вони мають бути поставлені до кінця 2026 року. Польща розмістила замовлення на поставку чотирьох батарей PAC 3, які обійшлися їй у 4,75 млрд USD. Інтеграція перших поставлених ЗРК була розпочата тільки в жовтні минулого року. Швеція також замовила чотири батареї PAC 3. Першу з них вона отримала в листопаді 2021 року. Розгортання чотирьох Patriot має завершитися до 2026 року.

Українську ППО посилять додатковими комплексами Patriot
Польський ЗРК Patriot PAC 3

З урахуванням того факту, що російські крилаті ракети пролітають над територією Румунії, а в Польщі взагалі падають, ці країни ЗРК Patriot в Україну не поставлять. Швеція вступити до НАТО ще не встигла. Отже, передавати ЗРК українській армії їй немає жодного сенсу.

Українську ППО посилять додатковими комплексами Patriot
ЗРК Patriot у Південній Кореї

У Нідерландів всього три батареї, причому одна з них через передані ЗСУ пускові установки неповна. Німеччина має 11 батарей. Чи погодиться Берлін поставити ще одну – велике питання. Саудівська Аравія, ОАЕ, Кувейт, Ізраїль, Південна Корея, Катар, Тайвань, Йорданія та Японія озброєння такого класу передавати Україні не передаватимуть, оскільки воно їм потрібне для забезпечення своєї безпеки. Таким чином, єдиним донором Patriot для нашої країни можуть стати тільки США. Як альтернативу можна спробувати зібрати одну батарею з елементів, переданих різними країнами.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Схожі новини:

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Популярно