ГоловнаВійськові технологіїРосія впливає на сигнали GPS, щоб перешкоджати атакам ЗСУ

Росія впливає на сигнали GPS, щоб перешкоджати атакам ЗСУ

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Російські військові почали впливати на сигнали GPS на своїй території, щоб перешкодити атакам ЗСУ. Про це свідчать результати моніторингу роботи GPS.

Детально

Цього тижня в низці великих російських міст спостерігалися широкомасштабні збої сигналів GPS. За даними WIRED, росіяни почали глушити GPS після ударів по військових аеродромах у глибокому тилу. Очевидно, вони намагаються захиститися від українських безпілотників, які для ударів по цілях використовують GPS-координати.

Російська РЕБ "Красуха"
Російський комплекс РЕБ 1РЛ257 “Красуха-4”

Вплив на GPS, який чинять російські військові, було зафіксовано системою GPSJam, яка призначена для відстеження проблем у роботі супутникової навігації. З початку грудня кількість збоїв GPS збільшилася в таких містах, як Саратов, Пенза і Волгоград. Від українсько-російського кордону вони розташовані за сотні кілометрів.

Супутниковий знімок аеродрому в Енгельсі після удару ЗСУ
Російський Ту-95 на аеродромі в Енгельсі після удару ЗСУ. Грудень 2022 р.

Журналісти WIRED пов’язують активність росіян щодо глушіння сигналів GPS із нещодавніми атаками на авіабази в Енгельсі, Рязані та Курську. Кремль звинуватив в ударах по своїх аеродромах Київ. На озброєнні російської армії є кілька комплексів РЕБ, здатних створювати перешкоди для роботи GPS.

Головні новини: