ГоловнаВійськові технологіїСтало відомо, чому окупанти не блокують GPS для боротьби з HIMARS

Стало відомо, чому окупанти не блокують GPS для боротьби з HIMARS

Журналісти The Economist опублікували матеріал, де описуються перипетії російсько-українського конфлікту. Окремо зупинилися на ракетних комплексах HIMARS. ЗСУ дуже ефективно застосовують високоточне озброєння американського виробництва. Для наведення на цілі використовується система GPS.

Подробиці

У матеріалі акцентується увага, що снаряди з GPS-наведенням мають свою специфіку. Справа в тому, що ця система є вразливою до зовнішнього впливу. Супутникові апарати, що забезпечують її роботу, мають не надто потужні передавачі. У зв’язку з цим їх можна «глушити» із землі за допомогою потужніших радіопередавачів.

HIMARSЗа словами експерта у сфері GPS Дана Говарда, теоретично Російська Федерація могла б спробувати заглушити сигнал з метою запобігання високоточних ударів ракетними снарядами GMLRS, однак із ряду причин вона цього не робить.

По-перше, сигнал GPS не глушиться військами РФ, щоб уникнути прямого зіткнення з НАТО.

По-друге, при використанні потужного глушника він автоматично перетворюється на вразливу мету.

По-третє, збройні сили РФ самі користуються GPS, оскільки точність російської системи ГЛОНАСС через незначну кількість супутників залишає бажати кращого.

Керівник британського МО Бен Воллес звернув увагу на той факт, що на зроблених у російських літаках відеозаписах можна побачити встановлені в кабіні комерційні GPS-навігатори. Очевидно, вони використовуються як доповнення до ГЛОНАСС. Російські пілоти не ризикують покладатися на координати російської навігаційної системи.

До речі, у комплексах HIMARS передбачено можливість використання резервної системи інерційного наведення ракетних снарядів. Таким чином вона здатна працювати навіть в умовах відсутності GPS-сигналу.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Схожі новини:

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Популярно