ГоловнаВійськові технологіїСтало відомо, чому РФ почала використовувати радянські ракети X-22 та X-59

Стало відомо, чому РФ почала використовувати радянські ракети X-22 та X-59

Повномасштабний військовий конфлікт розпочався вранці 24 лютого з ракетних ударів по аеродромній інфраструктурі України. Агресор намагався здобути перевагу в небі. Тим часом, зробити це йому так і не вдалося. Втративши понад 200 військових літаків, Росія прибігла до ракетного терору.

Подробиці

На озброєнні ЗС РФ є високотехнологічні ракети “Іскандер”, X-30, X-32, “Калібр”, “Онікс” та X-101. Спочатку для завдання ракетних ударів противник використовував саме їх. По мірі вичерпання складських запасів у справу пішли ракети X-22 та X-59, які були розроблені за часів СРСР. Віднести їх до класу високоточних, на жаль, не можна. Ці ракети вражають цілі із великою похибкою.

У ЗСУ вважають, що Кремль вирішив приберегти високоточні ракети на «чорний» день через санкції. Справа в тому, що російські підприємства ОПК втратили можливість закупівлі необхідних для виробництва зброї компонентів за кордоном. Без них випуск ракет неможливо. Щодо радянських виробів X-22 та X-59, то на російських складах їх багато.

Ракета X-22

Ракета “Буря” була розроблена радянськими конструкторами у 50-х роках. Вона використовується для поразки військових кораблів. Дальність польоту X-22 складає 140-300 км. Стеля надзвукової ракети – 10 км. Остання може розвивати швидкість до 3,5 Маха.

Російська надзвукова протикорабельна ракета X-22
Російська надзвукова протикорабельна ракета X-22 “Буря”

Варто зазначити, що проблеми з точністю виробу X-22 були ще за часів СРСР. Заявлена ​​похибка перевищує 500 м-коду. Вона компенсується за рахунок потужності бойової частини ракети (до 900 кг вибухової речовини). Ракета  може нести ядерний заряд. По Україні окупанти б’ють ракетами Х-22 із фугасними боєголовками.

Ракета X-59

Ракети X-59 та X-59МК використовуються агресором для ударів по чорноморському узбережжю. Вони належать до класу дозвукових. У зв’язку з цим ракети цього типу успішно перехоплюються українськими засобами ППО.

Російська дозвукова ракета X-59МКМ
Російська дозвукова ракета X-59МКМ “Овід”

Ракета «Овід» надійшла на озброєння радянської армії у 70-х роках. Їй можна атакувати як наземні, і надводні цілі. Запуск X-59 здійснюється з військових літаків Су-24, С-34, Су-57 тощо. Вони можуть розвивати швидкість до 1050 км/год. Ракета X-59 є телекомандною. Це означає, що під час польоту оператор може керувати нею, спираючись на зображення, що отримується по радіоканалу. Модифікація X-59МК наводиться на цілі за допомогою супутника.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Xiaomi випустила суперкомпактний 60-літровий бойлер Mijia P1

"Сяомі" збагатила лінійку побутових помічників для дому Mijia електричним водонагрівачем P1, який тимчасово доступний для придбання за акційною ціною. Подробиці Місткість новинки - 60 літрів -...

Apple вирішила видалити додатки, здатні «роздягати» дівчат за допомогою генеративного ШІ

Після появи звітів про проблемне використання штучного інтелекту для створення неприйнятних зображень на телефонах Huawei, корпорація Apple вжила аналогічних заходів для видалення з AppStore...

У нових «розумних» годинниках Samsung з’явиться функція моніторингу цукру в крові

"Самсунг" подумує про включення опції виміру цукру в крові в майбутню серію Galaxy Watch 7. Відповідні чутки стали надбанням громадськості після зустрічі старшого віце-президента...