ГоловнаВійськові технологіїУ ЗСУ розкрили завдання, які вирішуються за допомогою безпілотників

У ЗСУ розкрили завдання, які вирішуються за допомогою безпілотників

Одну з провідних ролей у військовому протистоянні України та РФ відіграють безпілотні літальні апарати. Саме тому експерти з усього світу називають українсько-російський конфлікт «війною БПЛА та артилерійських систем». На озброєнні ЗСУ перебувають безпілотники кількох класів. Вони використовуються для вирішення різних завдань.

Bayraktar TB2

Цей безпілотник призначений для ведення розвідки, підсвічування цілей за допомогою лазерного цілепокажчика та завдання ударів за допомогою бомб MAM-L, протитанкових ракет UMRAS та іншого озброєння. На даний момент Bayraktar TB2 по праву вважається найпотужнішим дроном української армії.

Турецький розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2
Турецький розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2

Гранична висота польоту БПЛА становить 8 кілометрів, а заявлена ​​автономність роботи – 27 годин. Від наземної станції управління Bayraktar TB2 може віддалятися на 150 кілометрів. При перемиканні між станціями він здатний подолати 4000 кілометрів.

Лелека-100

Багатофункціональний безпілотник Аіст-100 виробляється компанією DeViRo, яка має українську реєстрацію. Бійці ЗСУ використовують його для проведення розвідки, отримання географічних координат наземних об’єктів та патрулювання місцевості.

Український розвідувальний безпілотник Аіст-100
Український розвідувальний безпілотник Аіст-100

Гранична висота польоту Аїста-100 дорівнює 1,5 км, а заявлена ​​автономність роботи – 4 години. Від оператора, що знаходиться на землі, дрон може віддалятися на відстань до 50 км.

БПЛА можна експлуатувати в будь-яких погодних умовах та добу. Лелека підтримує автоматизований та комбінований режими управління.

Switchblade

Дрони-вбивці Switchblade поставляються українській армії Пентагоном. Вартість одного баражуючого боєприпасу становить 6 000 USD. Потужності дрону 300-ї серії достатньо для ураження живої сили. Дрон 600-ї серії можна використовувати для знищення бронетехніки.

Американський барражуючий боєприпас Switchblade
Американський барражуючий боєприпас Switchblade

Якихось спеціальних навичок для управління Switchblade мати не потрібно. Наземні цілі оператор бачить на планшеті. Після вибору місця удару безпілотник зривається у круте піке. Радіус дії Switchblade 300 становить 10 км. У момент удару по цілі він розвиває швидкість до 160 км/год. Баражуючий боєприпас, може атакувати цілі за заздалегідь введеними координатами.

Puma

Цей невеликий розвідувальний дрон виготовляється компанією AeroVironment. До речі, саме вона постачає ЗСУ на замовлення Пентагону безпілотники Switchblade. Радіус дії Puma становить 60 кілометрів, а заявлена ​​автономність роботи – 2 години 30 хвилин.

Американський розвідувальний безпілотник Puma
Американський розвідувальний безпілотник Puma

Головною перевагою БПЛА Puma є потужна оптика. На дрон можна змонтувати чотири різні камери, включаючи тепловізійну. Безпілотник здатний підсвічувати цілі лазером. Таким чином, його можна використовувати у тандемі з високоточними ракетними системами.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як активувати в смартфонах Xiaomi приховану функцію для покращення звуку в навушниках

Смартфони екосистеми "Сяомі" мають вбудований еквалайзер, який дає змогу покращувати якість звучання в навушниках. Цей інструмент дозволяє налаштовувати звук відповідно до своїх уподобань і...

Як звільнити до 60% пам’яті смартфонів Xiaomi шляхом архівування програм

Смартфони екосистеми "Сяомі" відомі інноваційними функціями і широкими можливостями налаштування. Однією з найприкметніших опцій є можливість архівування додатків, що дає змогу звільняти значну кількість...

Названо дату презентації та географію продажів перспективного смартфону Xiaomi 14 SE

"Сяомі" планує в червні представити нову модель смартфона Xiaomi 14 SE. Пристрій буде орієнтований на певні ринки Азії та низку європейських країн (на території...