ГоловнаВійськові технологіїSkynode S: автономний комплект від групи Auterion дозволяє ударним дронам долати перешкоди

Skynode S: автономний комплект від групи Auterion дозволяє ударним дронам долати перешкоди

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Група Auterion (Швейцарія-США) явила світу Skynode S – компактну карту розміром з долоню, яка вже успішно пройшла випробування в бойових умовах в Україні. Новинка значно знижує залежність невеликих дронів від безперебійного бездротового зв’язку з операторами.

Детально

Конфлікт в Україні продемонстрував як ефективність БПЛА, так і їхню вразливість до радіоперешкод. Щотижня Україна втрачає тисячі “пташок” через радіоелектронну боротьбу. За запевненнями спікерів Auterion, компанії вдалося вирішити більшу частину вищевказаних проблем за допомогою Skynode S.

Skynode S: автономний комплект від групи Auterion дозволяє ударним дронам долати перешкоди

Відповідний комплект уже пройшов випробування в Україні. Він призначений для підвищення автономності невеликих дронів, дозволяючи їм виконувати важливі функції без постійного контролю оператора. Засновник і гендиректор розробника Лоренц Мейєр пояснив, що “дітище”, яке він презентує, не ставить перед собою завдання автономного вибору цілей, оскільки це тягне за собою низку етичних питань (призначенням мети займається людина, після чого управління “пташкою” переходить у повністю автоматизований режим).

Автономне наведення дронів – складне технічне завдання, яке Росія намагалася вирішити за допомогою БПЛА “Ланцет”, але не досягла значних успіхів. Фізичні обмеження маленьких безпілотників, що несуть невелику кількість вибухівки, вимагають високої точності у фінальному підході до цілі. Skynode S дає змогу “пташкам” виконувати точні маневри самостійно, що знижує залежність від операторів і мінімізує ймовірність збоїв через радіоперешкоди.

Для автономного керування дрону необхідні просунуті сенсори та алгоритми розпізнавання об’єктів. Skynode S забезпечує достатній рівень цієї технології, даючи змогу українським БПЛА отримувати перевагу в бою без громіздких сенсорів і обчислювальних потужностей.

Skynode S: автономний комплект від групи Auterion дозволяє ударним дронам долати перешкоди

Мейєр додав, що розробка Skynode S потребувала майже півроку інтенсивної роботи і численних випробувань. Новий трекер комп’ютерного зору дає змогу дрону слідувати за призначеною метою, навіть якщо вона рухається або змінює напрямок.

Skynode S також забезпечує точну навігацію на великі відстані без GPS, використовуючи стійкі до перешкод антени, електромагнітні датчики та алгоритми комп’ютерного зору. Ці технології дають змогу апарату зіставляти місцевість, що лежить під ним, із супутниковими картами високої точності.

При цьому Skynode S не призначений для самостійного вибору цілей. Як зазначалося раніше, це досить складна проблема як з технічної, так і з юридичної та моральної точок зору. Компанія продовжує працювати над удосконаленням системи РЕБ, яка замість відстеження цілей буде використовувати комп’ютерний зір для підвищення загальної автономності дронів.

 

Головні новини: