ГоловнаВійськові технологіїЕксперти пояснили, наскільки довго можна експлуатувати старі F-16

Експерти пояснили, наскільки довго можна експлуатувати старі F-16

До осені на озброєнні ЗСУ з’являться винищувачі F-16. Неважко здогадатися, що Україна отримає від союзників старі літаки. Найкращим варіантом для нашої країни є винищувачі F-16 MLU з авіапарків Данії та Нідерландів. Вони були вироблені в Європі за ліцензією у 80-х роках. Згодом їх модернізували до рівня MLU.

Подробиці

У багатьох може виникнути цілком резонне запитання: скільки часу ЗС ЗСУ зможуть експлуатувати отримані від союзників літаки. Для відповіді на нього експерти навели досвід Румунії. У 2016-2022 рр. Бухарест закупив у Португалії 17 старих винищувачів F-16. Вони обійшлися йому в 758 млн EUR.

Експерти пояснили, наскільки довго можна експлуатувати старі F-16Варто зазначити, що сама Португалія купувала F-16 Block 25 вже підтриманими. Угода була укладена зі США в 1999 році. До її предмету увійшли 25 винищувачів вартістю 268 млн USD. Вони були вироблені в 1983-1984 рр. На початку “нульових” літаки були модернізовані до рівня MLU.

Експерти пояснили, наскільки довго можна експлуатувати старі F-16Затверджений румунським Міноборони план передбачає перехід з F-16 на винищувачі F-35 після 2030 року. У кращому разі перша партія винищувачів п’ятої генерації в кількості 12 одиниць буде поставлена виробником у 2031 році. Більш імовірно, що Румунія отримає їх у 2033-2034 рр. Таким чином, перші 12 винищувачів F-16 будуть списані не раніше 2035 року. До цього часу “американо-португальським” літакам виповниться 50 років.

Експерти пояснили, наскільки довго можна експлуатувати старі F-16США планую тримати частину винищувачів F-16 у боєздатному стані до 2050 року. Для цього 299 одиниць літаків F-16C/D будуть капітально відремонтовані.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Вперше показали дизайн бюджетного флагмана Meizu 21 Note

Прийдешня сертифікація 3C фактично підтверджує неминучість презентації Meizu 21 Note, що нівелює чутки про відмову бренду "Мейзу" від розробки і виробництва "розумних" телефонів. Деталі Згідно з...

Xiaomi випустила суперкомпактний 60-літровий бойлер Mijia P1

"Сяомі" збагатила лінійку побутових помічників для дому Mijia електричним водонагрівачем P1, який тимчасово доступний для придбання за акційною ціною. Подробиці Місткість новинки - 60 літрів -...

Apple вирішила видалити додатки, здатні «роздягати» дівчат за допомогою генеративного ШІ

Після появи звітів про проблемне використання штучного інтелекту для створення неприйнятних зображень на телефонах Huawei, корпорація Apple вжила аналогічних заходів для видалення з AppStore...