Рейтинги

Apple стала фаворитом на тлі глобального зниження річних поставок смартфонів

Свіжий звіт американських соціологів з Counterpoint відобразив повернення Apple на першу сходинку глобального рейтингу за динамікою продажів смартфонів. Про це повідомив аналітик організації Сінгх Валія.

Детально

У IV кварталі 2022-го ринок смартфонів різко скоротився: поставки впали на 18% порівняно з попереднім роком, досягнувши найнижчого значення з 2013 року, незважаючи на зростання на 1% порівняно з попереднім кварталом (до 303,9 млн одиниць). Продажі за весь 2022 рік також знизилися до 1,2 млрд одиниць, що є найнижчим показником з 2013 року.

Провину за ослаблення попиту експерти Counterpoint покладають на сукупність низки факторів, найважливіші з яких – війна в Україні, інфляція, економічна невизначеність і макроекономічні проблеми. Усе це призвело до двозначного зниження обсягів поставок у провідних виробників смартфонів, на яких вплинули криза вартості життя, брак робочої сили та зниження купівельної спроможності споживачів.

Унаслідок цього доходи від продажів смартфонів і операційний прибуток знизилися, хоча й не так сильно, як падіння поставок. У 2022 році Apple продала загалом 224,7 млн пристроїв, причому четвертий квартал став найвдалішим триместром для компанії. Однак Samsung продав загалом 259,5 млн пристроїв, залишаючись лідером за річним постачанням смартфонів у світі.

Згідно з даними сервісу Counterpoint Market Monitor, загальна середня ціна продажу у 2022 році зросла на 5% порівняно з попереднім роком завдяки збільшенню кількості телефонів преміум-класу, пропонованих найбільшими OEM-виробниками. Хоча виручка знизилася на 9%, річний дохід від продажу смартфонів досяг $409 млрд, що є найнижчим показником з 2017 року.

Интересное:

Apple стала єдиним з ТОП-5 виробників комплектуючих для смартфонів, які продемонстрували зростання. Директор з досліджень Джефф Філдхак високо оцінив результати “яблучників”, які примудрилися випередити ринок, що переживає труднощі, за показниками зростання постачань, виручки та операційного прибутку. У 2022 році Apple досягла найвищої за всю історію частки в цих показниках – 18%, 48% і 85% відповідно. Це пояснюється вмілим вирішенням виробничих проблем і високими продажами серії iPhone Pro.

Відвантаження смартфонів

Пристрої преміум-класу, яким віддають перевагу добре поінформовані користувачі, менше постраждали від економічної та геополітичної невизначеності. Директор з досліджень Тарун Патхак також відзначив тенденцію преміалізації, яку стимулює Samsung зі своїми складними смартфонами.

Південнокорейський бренд, поряд з Apple, увійшов до числа провідних виробників комплектуючих зі зростанням доходів у 2022 році (+1%, незважаючи на зниження поставок на 5% і операційного прибутку на 1%). “Самсунг” перевершив прогнози ринку, що призвело до невеликого збільшення частки операційного прибутку до 12% у 2022 році.

Китайські гіганти ринку смартфонів, включно з Xiaomi, OPPO і Vivo, зіткнулися із серйозними проблемами через внутрішні блокування, глобальні економічні та геополітичні труднощі, що призвело до зниження постачань на понад 20% і двозначного зниження виручки та операційного прибутку. Їм ще належить мати значний вплив на ринок преміум-класу.

Очікується, що ринок залишиться під тиском у першій половині 2023 року, перш ніж настане пожвавлення і ринкові тенденції почнуть стабілізуватися.

Последние новости:

Танки Abrams виявилися марними для цієї війни та їдуть назад у тил

Українські військові відвели танки Abrams з передової, не вважаючи їх вирішальним фактором у війні. Подробиці…

27.04.2024

Танки Abrams оказались бесполезны для этой войны и уезжают обратно в тыл

Украинские военные отвели танки Abrams с передовой, не считая их решающим фактором в войне. Подробности…

27.04.2024

Рідкісна БМП-3 з комплексом динамічного захисту “Каркас-2” помічена в Україні

На передовій в Україні засвітилася рідкісна модифікація російської БМП-3, ключовою особливістю якої є динамічний захист…

27.04.2024

Редкая БМП-3 с комплексом динамической защиты “Каркас-2” замечена в Украине

На передовой в Украине засветилась редкая модификация российской БМП-3, ключевой особенностью которой является динамическая защита…

27.04.2024

Як контролювати гучність сповіщень на смартфонах Xiaomi

Смартфони екосистеми «Сяомі» надають можливість індивідуально регулювати гучність повідомлень незалежно від гучності дзвінків, медіафайлів або…

27.04.2024

Как контролировать громкость уведомлений в смартфонах Xiaomi

Смартфоны экосистемы «Сяоми» предоставляют возможность индивидуально регулировать громкость уведомлений, независимо от громкости звонков, медиафайлов или…

27.04.2024