Військові технології

Експерти пояснили, чим відрізняються комплекси Stormer та Gepard

На озброєнні ЗСУ з’явилися британські ракетні комплекси Stormer. Крім цього, Берлін поставив перші три самохідні установки Gepard, які схожі за призначенням.

Ракетні комплекси використовуються для забезпечення протиповітряної оборони у ближній зоні. Експерти пояснили, чим відрізняються данні пускові установки.

Спосіб виявлення цілей

Stormer належить до класу ракетних комплексів, тоді як Gepard є артилерійським. Повітряні цілі Stormer виявляє за допомогою тепловізійної камери. Установка Gepard використовує для цього радар. Він може виявляти цілі на дистанції 15 км. При цьому радар демаскує установку Gepard. Її можуть засікти не лише ворожі вертольоти та літаки, а й комплекси РЕБ супротивника.

Німецька установка Gepard була спроектована у 70-ті роки. Саме тому виявлення цілей вона використовує радар. У створеного у 90-х роках комплексу Stormer радара немає. Він виявляє цілі на відстані 18 км за допомогою оглядової тепловізійної станції, яка нічого не випромінює. Таким чином, британський комплекс непомітний для ворога. Основним мінусом тепловізора є неможливість визначення цілей через туман та хмари. Для Gepard вони не є перешкодою.

Спосіб ураження цілей

Stormer вражає повітряні цілі ракетами StarStreak. Йдеться про унікальний боєприпас, усередині якого міститься три незалежні вольфрамові стрижні. Вони розвивають швидкість до 13 км/с. За рахунок цього стрижні можуть прошити повітряну ціль наскрізь. Цього немає у Gepard, оскільки у момент удару спрацьовує детонатор бойової частини.

Интересное:

Для наведення ракети StarStreak використовується лазерний промінь. Встановлені в російських гелікоптерах та літаках засоби захисту безсилі проти такої системи наведення. Дальність поразки цілей у StarStreak становить 7 км.

Установка Gepard вражає цілі за допомогою 35 мм автоматичних швидкострільних гармат. Протягом хвилини вона встигає зробити 1100 пострілів. Вести прицільний вогонь із Gepard можна на відстані до 3,5 км. При віддаленні від установки на 4 км осколково-фугасні снаряди самопідриваються. Таким чином, Gepard має вдвічі меншу далекобійність, ніж StarStreak.

Висновок: єдиною перевагою Gepard є можливість виявлення цілей у будь-яких погодних умовах. Що стосується дальності стрілянини, то за цим параметром німецька установка поступається навіть переносним ЗРК «Ігла» та Stinger.

Поделиться

Последние новости:

Стартап из Калифорнии готов поставить Украине передовую линейку вооруженных БПЛА

Стартап Feloni Aero анонсировал запуск передового семейства беспилотных летательных аппаратов для укрепления обороноспособности Украины. Новая…

04.05.2024

POCO F6 тепер готовий до глобальної прем’єри: характеристики екрану, батареї та процесора

POCO F6 готовий до офіційного запуску після отримання останньої сертифікації, що підтверджує характеристики пристрою. Подробиці…

04.05.2024

POCO F6 теперь готов к глобальной премьере: характеристики экрана, батареи и процессора

POCO F6 готов к официальному запуску после получения последней сертификации, подтверждающей характеристики устройства. Подробности Новая…

04.05.2024

Мобільний оператор «Київстар» у перший день травня вніс корективи до тарифів: що змінилося

"Київстар" оголосив про внесення змін до деяких фірмових тарифних планів, що стосуються домашнього інтернету в…

04.05.2024

Мобильный оператор «Киевстар» в первый день мая внес коррективы в тарифы: что изменилось

"Киевстар" объявил о внесении изменений в некоторые фирменные тарифные планы, касающиеся домашнего интернета в рамках…

04.05.2024

Секретна функція HyperOS, яка мотивує довше тримати смартфони Xiaomi у заблокованому стані

HyperOS - остання версія операційної системи авторства "Сяомі" - пропонує користувачам низку значних поліпшень, включно…

04.05.2024