ГоловнаТехноВ Держспецзв'язку розповіли, що робити при відкритті посилання з вірусом

В Держспецзв’язку розповіли, що робити при відкритті посилання з вірусом

У Держспецзв’язку озвучили порядок дій у разі відкриття зараженого вірусом листа/посилання/файлу.

Подробиці

Експерти відомства закликали передусім не панікувати: у ряді випадків цінну інформацію на ПК можна врятувати. Необхідна для цього умова – наявність на комп’ютері спеціальної антивірусної програми (про її встановлення необхідно подбати відразу після придбання пристрою).

Знищення шкоди за допомогою антивірусу

Захистом ПК з десятою та одинадцятою версією Windows займається служба безпеки операційної системи. Допомагає їй у цьому вбудоване ПЗ “Антивірус Microsoft Defender”. Ця програма відреагує на відкриття шкідливого файлу, повідомить про небезпеку та підкаже порядок дій для усунення загрози.

За аналогічною схемою працюють інші антивірусні програми.

Черговість дій щодо захисту ПК після відкриття шкідливого посилання

  1. Запустити антивірус та віддати команду на сканування ПК.
  2. Дочекатися закінчення перевірки та ознайомитися зі звітом про результати.
  3. Видалити заражені файли/програми.
  4. Очистити кошик.
  5. Перезавантажити ПК.

Що робити, якщо антивірус не встановлений

У цьому випадку потрібно вдатися до послуг допоміжних програм для перевірки комп’ютера на наявність вірусів. Більшість утиліт дають поради щодо видалення зловреду.

Що робити, якщо видалити вірус не вдається

У разі “небажання” вірусу видалятися, Держспецзв’язку рекомендує перевстановити ОС або “відкотити” комп’ютер до заводських налаштувань.

Якщо все написане вище для вас темний ліс, експерти відомства радять не вбивати час даремно і відразу ж звертатися до фахівців.

ВАЖЛИВО! Якщо ви примудрилися відкрити посилання на робочому ПК, доведіть це до співробітників служби кібербезпеки та IT-департаменту організації/компанії/підприємства. Своєчасне оповіщення дозволить запобігти зараженню інших комп’ютерів.

Повний текст рекомендації Держспецзв’язку доступний для ознайомлення на https://cip. gov.ua/news/sho-robiti-u-razi-vidkrittya-posilannya-z-virusom.

Ознайомитись з іншими рекомендаціями відомства можна у соцмережах за тегом #ДССЗЗІ_рекомендує.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як контролювати гучність сповіщень на смартфонах Xiaomi

Смартфони екосистеми «Сяомі» надають можливість індивідуально регулювати гучність повідомлень незалежно від гучності дзвінків, медіафайлів або будильника. Подробиці Чи не кожен власник смартфона хоча б раз стикався...

Xiaomi презентувала 43-дюймовий 4K QLED телевізор, який коштує дешевше за флагманський смартфон.

"Сяомі" збагатила ринок "розумних" телевізорів моделлю Xiaomi TV A Pro 43 2025, в якій відсутність сучасного дизайну компенсується наявністю чудового дисплея, великої безлічі ігор,...

З HyperOS смартфони Xiaomi отримують одну з найкращих функцій iPhone

Оновлення до HyperOS дозволяє користувачам Xiaomi/Redmi/POCO використовувати HyperOS Magic Crop - аналог функції Magic Snip, яка вважається однією з найкращих в історії iPhone. Подробиці Ця опція...