ГоловнаТехноОкупанти перебувають під наглядом дрону RQ-4 Global Hawk за 14 млрд. USD

Окупанти перебувають під наглядом дрону RQ-4 Global Hawk за 14 млрд. USD

Щодня у небі над Чорним морем можна спостерігати літальний апарат, що має позивний FORTE. За ним ховається найпотужніший на планеті дрон-розвідник RQ-4 Global Hawk, здатний ширяти на 15-кілометровій висоті. Його розробка коштувала американцям 14 млрд USD.

Подробиці

Розробку безпілотника, здатного передавати розвідувальні дані через супутники, було розпочато США 90-х роках. За контракт Пентагону боролися Lockheed Martin та Northrop Grumman. Тендер оборонного відомства вдалося виграти останній. У 1998 році в США розпочалося серійне складання Global Hawk.

Варто зазначити, що не останню роль у перемозі Northrop Grumman над суперником зіграло потужне оснащення БПЛА, що дозволяє вести радіотехнічну, оптичну та розвідку радіолокацій. Розмах крил БПЛА досягає 40 м. Це на шість метрів більше, ніж у авіалайнера Boeing 737. Заявлена ​​автономність роботи Global Hawk перевищує 34 години. Дальність польоту дрону дорівнює 22700 км. Це означає, що він легко може долетіти до Києва з Нью-Йорка, повернутися, а потім знову долетіти до столиці України.

Розвідувальний дрон RQ-4 Global Hawk

Розвідувальні дані передаються дроном на швидкості до 50 Мбіт/с через супутниковий канал. По суті він здатний транслювати «картинку» в будь-яку точку світу в онлайн-режимі. Наявність РЛС дозволяє Global Hawk ідентифікувати наземні цілі через хмари.

Global Hawk в Україні

В українському небі найпотужніший на планеті розвідувальний дрон з’явився у 2014 році після окупації офіційної Москви частини території України. 2020 року безпілотник з’являвся в наших краях у середньому чотири рази на місяць. Він прилітав із італійської бази Сігонелла.

Розвідувальний дрон RQ-4 Global Hawk

Перед початком вторгнення ЗС РФ Global Hawk став з’являтися в українському небі набагато частіше. Наразі він проводить у повітрі поряд з Україною по 20 годин на добу. Дрон використовується армією США для моніторингу ситуації у чорноморському басейні та Білорусі.

Технічні характеристики

Вартість дрону Global Hawk оцінюється в 130 млн. USD. Розвідувальний безпілотник має такі характеристики:

  • Довжина фюзеляжу: 14,5 м.
  • Розмах крил: 39,8 м.
  • Злітна маса: 14,6 т.
  • Вантажопідйомність: 1,36 т.
  • Радіус дії: 22,7 тис. км.
  • Озброєння: немає.
  • Автономність роботи: понад 34 години.

Використання розвідувального дрона обходиться дорого. Вартість однієї години перебування у повітрі Global Hawk складає 18500 USD. У 2010 році цей показник дорівнював 40 000 USD. Власне, розвідувальний дрон є очима Пентагону над Чорним морем.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як активувати в смартфонах Xiaomi приховану функцію для покращення звуку в навушниках

Смартфони екосистеми "Сяомі" мають вбудований еквалайзер, який дає змогу покращувати якість звучання в навушниках. Цей інструмент дозволяє налаштовувати звук відповідно до своїх уподобань і...

Як звільнити до 60% пам’яті смартфонів Xiaomi шляхом архівування програм

Смартфони екосистеми "Сяомі" відомі інноваційними функціями і широкими можливостями налаштування. Однією з найприкметніших опцій є можливість архівування додатків, що дає змогу звільняти значну кількість...

Названо дату презентації та географію продажів перспективного смартфону Xiaomi 14 SE

"Сяомі" планує в червні представити нову модель смартфона Xiaomi 14 SE. Пристрій буде орієнтований на певні ринки Азії та низку європейських країн (на території...