ГоловнаСтатті5 причин чому ваші дані в смартфоні і ноутбуці не захищенні

5 причин чому ваші дані в смартфоні і ноутбуці не захищенні

Кібербезпека давно стала одним з головних умов комфорту Інтернет-користувачів. Якщо у таких великих компаній, як Facebook і Ощадбанк періодично трапляються витоку даних, то що ж може захистити звичайних користувачів?

Не переживайте, більшу частину часу ви і ваш пристрій (будь то потужний ноутбук, остання версія iPhone або ж недорогий мобільний гаджет) будуть знаходитися в повній цілості, при дотриманні базових правил безпеки. Якщо не піддаватись спокусі перейти за барвистими, але сумнівними посиланнями з пошти або месенджера, встановивши на свій пристрій останню версію антивіруса, а також активувавши надійний VPN, ви можете забути про будь-які загрози безпеці.

Тим більше, коли є безліч рейтингів і статей, де безпечні мережі з кращими безкоштовними VPN розібрані і проаналізовані досконально.

Кібербезпека в подорожах.

Однак що робити, якщо ви плануєте подорож в далекі краї і країни? Будь-який мандрівник-авантюрист, в своїх захоплюючих поїздках, стикається з необхідністю підключення до публічних мереж Wi-Fi.

Однак, навіть у відносно безпечному Мадриді або Лос-Анджелесі ви можете зіткнутися з шахраями або зловмисниками, які хочуть отримати доступ до ваших особистих даних. Що вже говорити про такі місця як Мексика або Бангладеш!

Перерахуємо 5 причин, за якими користування загальними бездротовими мережами в подорожах по світу – це не найкраща ідея:

Уразливість до атаки «людина посередині».

Одним з найбільш поширених типів загроз безпеки Wi-Fi є атаки типу «man-in-the-middle» ( «людина посередині»). Саме за допомогою даного хакерського методу зловмисники перехоплюють Ваші особисті дані. Часто шахраї викрадають повідомлення користувачів, створивши «віртуальний» сервер між пристроєм невдалого туриста і точкою бездротового доступу. Причому ні сам користувач, ні власник Wi-Fi мережі не будуть здогадуватися про те, що щось йде не так. Насправді ж зловмисник, що зайде в бездротову мережу, повністю контролює всю комунікацію.

Наведемо приклад сумного результату успішного застосування атаки «людина посередині». Перебуваючи в кафе з безкоштовним Wi-Fi, ви входите в свій банківський рахунок через мобільний банк (не важливо через браузер або через мобільний додаток). У разі наявності в мережі лазівки, ви фактично відправите дані від свого фінансового аккаунта, не тільки в банк, але і на комп’ютер зловмисника.

Велика кількість в Інтернеті сайтів-клонів.

Ще один поширений трюк для хакерів – майстерно перенаправити ваш інтернет-трафік через публічний Wi-Fi на клонований сайт. Експерти з онлайн-безпеки називають такий тип шахрайства «DNS-спуфінг».

За допомогою спуфинга шахраї можуть легко обдурити користувачів бездротової мережі. Вони просто не помітять, як зайшли на підроблений сайт! Нічого не усвідомлюючи, Ви можете добровільно передати свою особисту інформацію третім особам.

Високий ризик викрадення вашого «універсального» пароля.

Досить часто ми використовуємо один і той же логін і пароль для різних соцмереж, електронної пошти та інших сайтів, де необхідно реєстрація. Це, звичайно, зручно, але створює серйозну проблему вашої особистої онлайн-безпеки.

Якщо хакер вкраде ваші універсальні логін і пароль, то він фактично отримає доступ до всього вашого онлайн-життя! Він навіть може запросити відновлення пароля, наприклад на Mail.ru, і абсолютно легально отримати його. Більш того, вони можуть від вашого імені вести бесіди в соціальних мережах з вашими друзями і родичами! Це загрожує тим, що жертвами шахраїв станете не тільки ви, але і ваші близькі.

Пристрої інших користувачів публічного Wi-Fi можуть бути заражені.

Припустимо, Ви підключилися до загальнодоступної бездротової мережі в місцевому кафе. Якщо Ви заздалегідь подбали про безпеку свого пристрою, це чудово, однак це теж не дає 100% гарантії, що ви не будете скомпрометовані.

Чому так відбувається? Все просто – у будь-якого з клієнтів цього кафе може бути ноутбук з цілим «букетом» вірусів, троянів і інших шкідливих програм. Перебуваючи з ними в одній мережі, ви піддаєте себе небезпеці зараження і втраті особистих даних, навіть якщо у вас встановлена ​​остання версія антивіруса.

Підроблені мережі і точки доступу W-iFi.

Погодьтеся, завжди є спокуса натиснути на «підключитися» до безкоштовного Wi-Fi, коли Ви перебуваєте в парку, ресторані або залі очікування аеропорту і отримати бонус до швидкості Інтернет-з’єднання. Саме цього і чекають хакери!

Часто в гонитві за вашими особистими даними, шахраї йдуть на крайні заходи -встановлюють «паралельні» роутери і створюють бездротові мережі зі схожими назвами. Коли Ви входите в ці підроблені мережі, хакери легко отримують доступ до ваших конфіденційних даних.

На жаль, більшість бездротових мереж не налаштовані належним чином, а значить не зашифровані, і не захищені належним чином від створення «підробок».

Висновок:

Наостанок, декілька порад для тих, хто змушений в подорожах користуватися WiFi:

  • Використовуйте перевірений VPN, кожен раз при підключенні до бездротової мережі. А краще за все не вимикайте його протягом всієї подорожі.
  • Вимкніть загальні папки в Windows.
  • Слідкуйте за сайтами, які ви відвідуєте. Максимально уникайте авторизації в ваші банківські рахунки або соціальні мережі, коли перебуваєте в загальнодоступній мережі.
  • Спостерігайте за своїм оточенням. Не заходьте на потрібний вам сайт, якщо навколо надто багато народу.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як активувати в смартфонах Xiaomi приховану функцію для покращення звуку в навушниках

Смартфони екосистеми "Сяомі" мають вбудований еквалайзер, який дає змогу покращувати якість звучання в навушниках. Цей інструмент дозволяє налаштовувати звук відповідно до своїх уподобань і...

Як звільнити до 60% пам’яті смартфонів Xiaomi шляхом архівування програм

Смартфони екосистеми "Сяомі" відомі інноваційними функціями і широкими можливостями налаштування. Однією з найприкметніших опцій є можливість архівування додатків, що дає змогу звільняти значну кількість...

Названо дату презентації та географію продажів перспективного смартфону Xiaomi 14 SE

"Сяомі" планує в червні представити нову модель смартфона Xiaomi 14 SE. Пристрій буде орієнтований на певні ринки Азії та низку європейських країн (на території...