ГоловнаРейтингиУкраїнці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Українці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Дослідники зібрали дані аналітики YouTube серед майже півсотні топових російських блогерів за кількістю передплатників, які були розділені на дві групи: довоєнна аналітика і після повномасштабного вторгнення – 2022 і 2024 рр.. Виявилося, що українці вдвічі менше дивляться російський YouTube, ніж до війни, проте все одно забезпечують мільйони переглядів. Про це йдеться в дослідженні аналітичного центру міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal.

Детально

До вторгнення частка українських глядачів російських ютуб-каналів становила 14%. Через два роки після початку війни цей показник знизився вдвічі (до 7%).

Дослідження охопило канали з тематиками “інтерв’ю”, “lifestyle”, “технології” та “авто”. Враховувалися категорії: гендер глядачів, вік глядачів, кількість переглядів відео та частка переглядів з України.

Основними глядачами російських блогерів залишаються чоловіки, які суттєво переважають за чисельністю над жінками (70% аудиторії проти 30%). Ядро глядачів – вікова категорія 25-34 роки, за нею йдуть 18-24 і 35-44 роки. Це вказує на переважання економічно активної чоловічої аудиторії.

Українці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Особливу увагу приділено каналу А4, який має найбільшу кількість підписників серед проаналізованих блогерів – 52,8 млн, з часткою переглядів з України у 8%. Незважаючи на білоруське походження, Влад А4 періодично поширює кремлівські наративи.

Список найвідоміших російських каналів за середньою кількістю переглядів за останні 10 відео показав, що найбільша кількість українських глядачів – діти (Влад А4 – 694 400 глядачів з України), потім ідуть дорослі “глядачі” інтерв’ю (Дудь – 434 000) і шанувальники Дубровського (334 800).

Українці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Засновник Gremi Personal Євген Кириченко зазначив, що в українському медіапросторі є “пробоїна” у 7%, через яку проникає “русский мир”. Основна вікова група глядачів російських каналів – чоловіки 25-34 років, також значну частину аудиторії складають діти.

Автор дослідження Максим Пилипенко вважає, що одним із варіантів захисту від російського контенту є перемикання на англомовний аналог. Блогери країни-окупанта надихаються напрацюваннями західних візаві, адаптуючи контент останніх під російськомовну аудиторію з додаванням своїх наративів. Тому важливо вчити англійську мову і привчати дітей до англомовного контенту.

Аналітики також зазначають, що понад 6 млн українців покинули країну після початку вторгнення. Їхні перегляди в дослідженні враховані не були через складність аналізу глядацької активності до війни і в поточний період.

Головні новини: