ГоловнаТехноЄС змусить виробників смартфонів повернути знімні акумулятори

ЄС змусить виробників смартфонів повернути знімні акумулятори

Минулої п’ятниці Європарламент і Рада Європи досягли попередньої угоди про перегляд правил ЄС щодо акумуляторів з урахуванням розвитку технологій і потенційних проблем у майбутньому.

Детально

Узгоджені правила охоплюють весь життєвий цикл батарей, від розроблення до закінчення терміну служби, і застосовуватимуться до всіх типів акумуляторів, які продаються в ЄС: промислових, портативних, SLI для запуску, освітлення та запалювання транспортних засобів, EV для е-мобілів, LMT для легких транспортних засобів (скутерів, електробайків тощо).

Батареї мають бути простішими у витяганні та заміні, а споживачі мають бути максимально поінформовані про акумулятори та нюанси їхньої експлуатації.

Samsung Galaxy Xcover6 Pro

Учасники переговорів домовилися про посилення вимог, щоб зробити батареї більш стійкими, продуктивними і довговічними. Відповідно до угоди, декларація про вуглецевий слід і маркування будуть обов’язковими для батарей для електромобілів, батарей LMT і промислових батарей, які можна перезаряджати, ємністю понад 2 кВт/год.

Через 3,5 роки після набрання чинності законодавством портативні батареї в електроприладах мають бути сконструйовані таким чином, щоб споживачі могли легко витягувати і замінювати їх самостійно.

Для кращого інформування споживачів на акумуляторах розміщуватимуться етикетки та QR-коди з інформацією про ємність, продуктивність, довговічність, хімічний склад, а також символ “роздільний збір”. Акумулятори LMT, промислові акумулятори ємністю понад 2 кВт/год і акумулятори EV також будуть зобов’язані мати “цифровий паспорт”, що містить інформацію про модель батареї, а також інформацію, яка стосується конкретного акумулятора і його використання.

Згідно з угодою, всі економічні оператори, що розміщують батареї на ринку ЄС, повинні будуть розробити та впровадити так звану “політику належної обачності”, що відповідає міжнародним стандартам, для усунення соціальних та екологічних ризиків, пов’язаних із пошуком, переробкою та торгівлею сировиною і вторинною сировиною.

Інші заходи, передбачені постановою:

– цільові показники збору встановлені на рівні 45% до 2023 року, 63% до 2027 року та 73% до 2030 року для портативних батарей, і на рівні 51% до 2028 року та 61% до 2031 року для батарей LMT;

– мінімальні рівні відновленого кобальту (16%), свинцю (85%), літію (6%) і нікелю (6%) з виробничих і споживчих відходів повинні повторно використовуватися в нових батареях;

– усі відходи LMT, EV, SLI та промислових батарей мають збиратися безкоштовно для кінцевих користувачів, незалежно від природи виробу, хімічного складу, стану, марки або походження.

До 31 грудня 2030 року Комісія проведе оцінку необхідності поетапної відмови від використання неперезаряджаємих портативних батарей загального користування.

Парламент і Рада повинні будуть офіційно затвердити угоду, перш ніж вона набуде чинності.

Передісторія

У грудні-2020 року Комісія представила пропозицію щодо регламенту про батареї та відпрацьовані акумулятори. Вона спрямована на зміцнення функціонування внутрішнього ринку, просування циркулярної економіки і зниження екологічного та соціального впливу на всіх етапах життєвого циклу батарей. Ініціатива тісно пов’язана з Європейським зеленим курсом, Планом дій з циркулярної економіки та Новою промисловою стратегією.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як контролювати гучність сповіщень на смартфонах Xiaomi

Смартфони екосистеми «Сяомі» надають можливість індивідуально регулювати гучність повідомлень незалежно від гучності дзвінків, медіафайлів або будильника. Подробиці Чи не кожен власник смартфона хоча б раз стикався...

Xiaomi презентувала 43-дюймовий 4K QLED телевізор, який коштує дешевше за флагманський смартфон.

"Сяомі" збагатила ринок "розумних" телевізорів моделлю Xiaomi TV A Pro 43 2025, в якій відсутність сучасного дизайну компенсується наявністю чудового дисплея, великої безлічі ігор,...

З HyperOS смартфони Xiaomi отримують одну з найкращих функцій iPhone

Оновлення до HyperOS дозволяє користувачам Xiaomi/Redmi/POCO використовувати HyperOS Magic Crop - аналог функції Magic Snip, яка вважається однією з найкращих в історії iPhone. Подробиці Ця опція...