ГоловнаВійськові технологіїЕксперти оцінили здатність Ірану поставити РФ 1 000 дронів «Шахід»

Експерти оцінили здатність Ірану поставити РФ 1 000 дронів «Шахід»

Днями з’явилася інформація про те, що Росія нібито розмістила замовлення на постачання іранських безпілотників «Шахид» у кількості 1 000 одиниць. За словами військового експерта Олега Жданова, виконати його неможливо.

Дрони Shahed 129 збираються в офіційному Тегерані напівкустарним способом. Обсяг їхнього виробництва становить 10 одиниць на рік. Таким чином, поставити Росії 1 000 безпілотників іранська влада не зможе навіть у тому випадку, якщо сильно захоче.

Подробиці

Як приклад, експерт навів стамбульський завод компанії Baykar Tech, який виробляє дрони в промислових обсягах. За рік інженери турецької компанії збирають 200 безпілотників. Турки мають прямий доступ до західних технологій. Незважаючи на це, вони здатні збирати протягом року лише 200 БПЛА.

Іран перебуває під санкціями понад 40 років. Доступу до західних технологій він ніколи не мав. В іранських дронах використовують китайські напівпровідники, поставлені «в чорну» в обмін на нафту.

Жданов наголосив, що дрони в Ірані збираються вручну. Про конвеєрне складання не йдеться. Навіть якби контракт Російської Федерації на постачання безпілотників отримала компанія Baykar Tech, то на його виконання їй знадобилося б не менше п’яти років. Офіційний Тегеран не зможе виконати контракт на постачання 1000 дронів за 20 років.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як активувати в смартфонах Xiaomi приховану функцію для покращення звуку в навушниках

Смартфони екосистеми "Сяомі" мають вбудований еквалайзер, який дає змогу покращувати якість звучання в навушниках. Цей інструмент дозволяє налаштовувати звук відповідно до своїх уподобань і...

Як звільнити до 60% пам’яті смартфонів Xiaomi шляхом архівування програм

Смартфони екосистеми "Сяомі" відомі інноваційними функціями і широкими можливостями налаштування. Однією з найприкметніших опцій є можливість архівування додатків, що дає змогу звільняти значну кількість...

Названо дату презентації та географію продажів перспективного смартфону Xiaomi 14 SE

"Сяомі" планує в червні представити нову модель смартфона Xiaomi 14 SE. Пристрій буде орієнтований на певні ринки Азії та низку європейських країн (на території...