Техно

Експерти пояснили, як виробники підштовхують нас до купівлі нових гаджетів

Мало хто знає, що виробники споживчої електроніки роблять все, що від них залежить, щоб користувачам не було вигідно її ремонтувати. По-науковому це явище називається planned obsolescence, що у буквальному перекладі означає «плановане старіння». Вендори цілеспрямовано виводять ринку пристрою з терміном служби 3-5 років, щоб змусити споживачів здійснити повторну купівлю.

Подробиці

За даними економічного видання Calcalist ця мета досягається виробниками електроніки кількома методами. Зокрема, йдеться про пряме та опосередковане обмеження терміну експлуатації. У першому випадку через певний час куплений товар стає непрацездатним, а в другому він виходить з моди або позбавляється технічної підтримки, що збільшує вартість ремонту в кілька разів. В результаті споживачеві вигідніше придбати новий пристрій, ніж відремонтувати старий.

Як приклад можна навести навушники AirPods. На північноамериканському ринку їхня вартість становить 180 USD. Багато користувачів хочуть мати можливість змінити АКБ, вартість якої становить кілька десятків доларів, проте Apple їм такої можливості не надає. В результаті їм доводиться купувати нові навушники за 180 USD. Прийомом з АКБ користується не лише Apple, а й інші виробники електроніки.

Интересное:

Термін служби батареї у навушниках Sony WH-1000 або Bose QC35 складає 500 циклів, що еквівалентно 3-5 років. Тим часом, термін їх гарантійного обслуговування не перевищує двох років. Замінити батарею, що вийшла з ладу, власними силами неможливо. На момент вичерпання ресурсу АКБ навушники позбавляються гарантії. В результаті користувачам доводиться купувати нові.

У матеріалі The Washington Post зазначається, що насправді таких прийомів на озброєнні виробників електроніки є чимало. Всі вони спрямовані на те, щоб ви купили новий девайс замість старого, а не намагалися його відремонтувати.

Последние новости:

Уже официально: бюджетный флагман POCO F6 получит Snapdragon 8s Gen 3

«Сяоми» официально подтвердила наличие чип-системы Snapdragon 8s Gen 3 в перспективном смартфоне POCO F6. Этот…

17.05.2024

Xiaomi представила недорогі навушники з Bluetooth 5.4 та гарною автономністю

"Сяомі" збагатила ринок бездротової гарнітури навушниками Redmi Buds 6 Vitality Edition. з технологією Bluetooth 5.4…

17.05.2024

Xiaomi представила недорогие наушники с Bluetooth 5.4 и хорошей автономностью

«Сяоми» обогатила рынок беспроводной гарнитуры наушниками Redmi Buds 6 Vitality Edition. с технологией Bluetooth 5.4…

17.05.2024

Mastercard представила в Украине новый платежный сервис: оплата проходит даже когда на карте недостаточно средств

Компания Mastercard представила в Украине новый платежный сервис – «Гибкая оплата», позволяющая комбинировать разные способы…

16.05.2024

Mastercard представила в Україні новий платіжний сервіс: оплата проходить навіть коли на карті недостатньо коштів

Компанія Mastercard представила в Україні новий платіжний сервіс — «Гнучка оплата», що дозволяє комбінувати різні…

16.05.2024

Українці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Дослідники зібрали дані аналітики YouTube серед майже півсотні топових російських блогерів за кількістю передплатників, які…

16.05.2024