ГоловнаТехноЕксперти пояснили, як виробники підштовхують нас до купівлі нових гаджетів

Експерти пояснили, як виробники підштовхують нас до купівлі нових гаджетів

Мало хто знає, що виробники споживчої електроніки роблять все, що від них залежить, щоб користувачам не було вигідно її ремонтувати. По-науковому це явище називається planned obsolescence, що у буквальному перекладі означає «плановане старіння». Вендори цілеспрямовано виводять ринку пристрою з терміном служби 3-5 років, щоб змусити споживачів здійснити повторну купівлю.

Подробиці

За даними економічного видання Calcalist ця мета досягається виробниками електроніки кількома методами. Зокрема, йдеться про пряме та опосередковане обмеження терміну експлуатації. У першому випадку через певний час куплений товар стає непрацездатним, а в другому він виходить з моди або позбавляється технічної підтримки, що збільшує вартість ремонту в кілька разів. В результаті споживачеві вигідніше придбати новий пристрій, ніж відремонтувати старий.

Ремонт смартфонаЯк приклад можна навести навушники AirPods. На північноамериканському ринку їхня вартість становить 180 USD. Багато користувачів хочуть мати можливість змінити АКБ, вартість якої становить кілька десятків доларів, проте Apple їм такої можливості не надає. В результаті їм доводиться купувати нові навушники за 180 USD. Прийомом з АКБ користується не лише Apple, а й інші виробники електроніки.

Термін служби батареї у навушниках Sony WH-1000 або Bose QC35 складає 500 циклів, що еквівалентно 3-5 років. Тим часом, термін їх гарантійного обслуговування не перевищує двох років. Замінити батарею, що вийшла з ладу, власними силами неможливо. На момент вичерпання ресурсу АКБ навушники позбавляються гарантії. В результаті користувачам доводиться купувати нові.

У матеріалі The Washington Post зазначається, що насправді таких прийомів на озброєнні виробників електроніки є чимало. Всі вони спрямовані на те, щоб ви купили новий девайс замість старого, а не намагалися його відремонтувати.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Xiaomi презентувала недорогий безшумний стельовий вентилятор з HyperOS та освітленням

"Сяомі" збагатила фірмову лінійку побутових помічників для дому Mijia "розумним" стельовим вентилятором Fan Light 42″ з вбудованим освітленням, висувними лопатями і системою управління HyperOS. Подробиці Новинка...

Meizu 21 Note: опубліковані реальні зображення з камерою у стилістиці iPhone

Бренд "Мейзу" продовжує порушувати обіцянку про вихід з індустрії смартфонів, підтвердженням чого є інформація про розробку субфлагмана Meizu 21 Note. Деталі Реальні зображення перспективної новинки з'явилися...

Один з найкращих ярликів MIUI перенесли в HyperOS

HyperOS включає в себе один з найважливіших ярликів, який власники смартфонів екосистеми «Сяомі» пам'ятають по MIUI. Подробиці Зазначений ярлик продовжує залишатися практичним інструментом, проте знають про...