ГоловнаТехноОпубліковано перший український огляд терміналу Starlink

Опубліковано перший український огляд терміналу Starlink

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

В Україні експлуатується понад 10 тисяч терміналів супутникового інтернету Starlink. Цього тижня доступ до використання обладнання SpaceX було надано всім українським громадянам. У зв’язку з цим на itc.ua було опубліковано перший український огляд стартового набору Starlink Kit вартістю 500 USD.

Склад набору

До складу набору Starlink Kit входять:

  • Супутникова антена з кріпленням.
  • Роутер.
  • Кабель Ethernet.
  • Кабель живлення.
  • З’єднувальний кабель (30 м).

Starlink

Візуально комплект постачання виглядає більш ніж лаконічно. Wi-Fi-роутер виконаний у білому кольорі, а кріплення та кабелі – у сірому. Супутникова тарілка пофарбована в білий колір із сірим кантом. У кріпленні для супутникової тарілки є отвори, що дозволяють кріпити її на саморізи на стіні або даху.

Starlink

Налаштування та підключення

На супутниковій антені і на Wi-Fi-роутері апаратних кнопок немає. Для роботи пристрій налаштовується самостійно відразу після першого увімкнення. Процес налаштування можна відстежувати за допомогою фірмового аплету Starlink. У мережі супутникового інтернету користувачі реєструються під час розміщення замовлення на постачання стартового набору.

Starlink

Слід мати на увазі, що у приміщенні наземний термінал не працюватиме. Комплектну супутникову антену необхідно обов’язково розмістити на вулиці. На підвіконні вловлювати сигнал із супутника антена не зможе.

Пошук найближчого супутника після першого включення терміналу займає близько 5-10 хв. Якщо жодного супутникового апарата так і не буде знайдено, то програма рекомендує користувачеві змінити локацію антени. Якість сигналу можна перевірити на вкладці Visibility. Після підключення до супутника термінал перейде у стан Online.

Starlink

Результати тестів

Після підключення терміналу до супутника, що знаходиться в Києві, швидкість завантаження, за даними сторонніх сервісів, склала 5 Mbps, а вивантаження – 6 Mbps. При цьому у фірмовому аплеті демонструвалася швидкість 33 і 40 Mbps відповідно. Назвати сигнал стабільним не можна було навіть із великою натяжкою. Підключення до комплектного роутера займає стільки ж часу, скільки до домашнього Wi-Fi.

Starlink

Низька швидкість передачі може пояснюватися експлуатацією термінала у великому мегаполісі. Справа в тому, що система Starlink спочатку створювалася для забезпечення інтернетом важкодоступних районів. Очевидно, щільна міська забудова створює перешкоди. У зв’язку з цим систему Starlink краще використовувати за містом, у горах чи сільській місцевості. Конкурувати з дротовим інтернетом або 4G в умовах міста Starlink не в змозі.

Стрічка новин: