ГоловнаТехноЯк смартфон полегшує життя українців вже сьогодні

Як смартфон полегшує життя українців вже сьогодні

Анонсований президентом Зеленським «безпаперовий» формат взаємодії держави з громадянами привів до сплеску популярності додатку «Дiя». У цьому матеріалі будемо говорити про п’ять найвідоміших можливостей порталу держпослуг і аналізувати їх з точки зору зручності для кінцевих користувачів.

Документи в смартфоні

На поточний момент кількість українців, які зберегли документи в електронному вигляді, перевалила за 10 мільйонів. Найчастіше в телефонах зберігають дані ID-карт, закордонних паспортів, свідоцтв про народження, посвідчення водія, свідоцтв автовласника і студентських квитків.
Серйозних скандалів, пов’язаних з витоками персональних даних, до теперішнього часу не було. Якщо обіцянку щодо запровадження «безпаперового режиму» до майбутньої осені буде виконано, кількість доступних для зберігання в «Дії» документів істотно зросте.

еМалятко

Ця опція – де-факто ті ж Документи в смартфоні, але для малюків. Батьки маленьких українців оцінюють цю функцію позитивно. Причини схвалення – економія часу на біганину по інстанціях. Крім того, в еМалятко можна завчасно замовити будь-які інші держпослуги для малюка, в т.ч. грошову допомогу при народженні чада, муніципальну няню і реєстрацію за місцем проживання.
Головний мінус еМалятко – нездатність РАЦСів в регіонах оперативно виконувати батьківські заявки. Причин тому кілька. Основні – неякісний інтернет і низька кваліфікація окремих співробітників. При цьому в обласних центрах таких зволікань, як правило, не спостерігається.

Послуги для представників малого підприємництва

Оформити ФОП в «Дії», по клятвеним заявам керівництва Мінцифри, можна всього за 10 хвилин. Підстава для такого сміливої заяви – гранично спрощений процес реєстрації (швидке оформлення заявки, відповідь на е-мейл та його роздрук). Отриманий таким способом документ має повну юридичну силу.
У період коронавірусних рестрикцій ФОПи отримали можливість подавати online-заявки на отримання «ковідних 8 тисяч». На все про все, за запевненнями підприємців, які скористалися опцією, йде 5 хвилин. Більшість подавачів отримали належні їм відшкодування у 7-денний термін.

Е-підпис

Ця функція дозволяє поставити персональний автограф під будь-яким документом. З юридичної точки зору такий підпис рівноцінний зробленим від руки. Для отримання доступу до цієї можливості зареєстрованому в «Дії» громадянину достатньо виконати три прості дії: завантжити файл е-підпису разом з документом, який потрібно завізувати, одобрити його (клавіша «Підписати») і клікнути на скачування квитанції.

Для оформлення персонального е-підпису особам без спеціальних знань доцільно звернутися до постачальника довірчих послуг, прихопивши з собою паспорт і код платника податків.

Довідка про доходи

Для декларування своїх статків, оформлення заявки на соцдопомогу та/або субсидію, здобувачам зазначених документів знадобиться довідка про доходи. Термін її оформлення в «Дії» – пара хвилин.

Послуга надається безкоштовно. Для отримання довідки потрібно регістрація через BankID або шляхом введення е-підпису, вказавши потрібний тимчасовий період і відправивши запит.

Відповідь надійде на е-мейл.

Більше інформації на тему «Дії» і її можливостей – в присвяченому додатку розділі нашого сайту.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

Як контролювати гучність сповіщень на смартфонах Xiaomi

Смартфони екосистеми «Сяомі» надають можливість індивідуально регулювати гучність повідомлень незалежно від гучності дзвінків, медіафайлів або будильника. Подробиці Чи не кожен власник смартфона хоча б раз стикався...

Xiaomi презентувала 43-дюймовий 4K QLED телевізор, який коштує дешевше за флагманський смартфон.

"Сяомі" збагатила ринок "розумних" телевізорів моделлю Xiaomi TV A Pro 43 2025, в якій відсутність сучасного дизайну компенсується наявністю чудового дисплея, великої безлічі ігор,...

З HyperOS смартфони Xiaomi отримують одну з найкращих функцій iPhone

Оновлення до HyperOS дозволяє користувачам Xiaomi/Redmi/POCO використовувати HyperOS Magic Crop - аналог функції Magic Snip, яка вважається однією з найкращих в історії iPhone. Подробиці Ця опція...