ГоловнаБанкінгБлокування банківських рахунків українців тепер будуть здійснювати автоматично. Які причини

Блокування банківських рахунків українців тепер будуть здійснювати автоматично. Які причини

Мін’юст спростив процедуру автоматичного арешту коштів боржників в банках і наділив судових виконавців новими повноваженнями в цій сфері. Номер відповідного розпорядження – №1061/5. Дата його підписання – 23.03.2021, зазначається в матеріалі «Судово-юридичної газети».

Накладати арешт на тих, хто програв суди громадян можуть як державні, так і приватні судові виконавці. Банкірам запропоновано взаємодіяти і сприяти уповноваженим Мін’юстом стягувачам.

«Накладати лапу» на рахунки приватних клієнтів фінустанов вирішено через АСИП (акронім від «Автоматизована система виконавчого провадження»).

У завізованому главою відомства документі з’явився новий розділ для банкірів, в якому детально описано порядок інформування стягувачів про фінансовий стан фізосіб.

Покроковий алгоритм арешту і списання грошових коштів українців

  1. Інформування банків через АСИП про наявність заборгованості фізособи з вимогою надати інформацію про всі відомі активи боржника (заявка складається виконавцем).
  2. Відповідь (на підготовку відповідного листа банкірам відведено один час; відлік починається з часу отримання поданої через АСИП заявки стягувача).
  3. Відправка виконавцем через АСИП розпорядження про негайний арешт виявлених коштів боржника.
  4. Виконання банками викладених в п.3 вимог, з наступним повідомленням стягувача про вчинені дії.
  5. Відправка виконавцем через АСИП вимоги про примусове списання коштів.
  6. Примусове списання коштів банкірами та перерахування утриманих з українців грошей на рахунки державних та/або приватних стягувачів.

Після цього судові виконавці повинні перерахувати вилучені у боржників гроші на рахунки зацікавленої сторони.

Банківські рахунки українців вирішено заарештовувати по-новому

На поточний момент лише 7 з 73 вітчизняних банків підключені до сервісу автоматичного арешту. Ще 44 кредитні організації тестують можливості системи, а 11 фінінститутів подумують про приєднання до неї.

Коментар шефа Директорату правосуддя Олександра Олійника щодо розпорядження №1061/5 доступний для ознайомлення на сайті Мін’юсту за посиланням https://minjust.gov.ua/news/ministry/oleksandr-oliynik-avtomatizovaniy-aresht-koshtiv-onovlyuemo-model-vzaemodii-mij-derjavnimi-privatnimi-vikonavtsyami-i-bankami

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Актуально:

ASUS анонсує презентацію нового компактного ПК з підтримкою ШІ

Компанія ASUS анонсує презентацію «Next Level. AI Incredible.» («Новий рівень. ШІ неймовірний»), яка відбудеться 20 травня 2024 року о 21:00 за київським часом. Подробиці На цій...

Xiaomi 15 Pro отримає «невидимі краї екрану» та роздільну здатність 2K

"Сяомі" планує презентувати флагманський смартфон Xiaomi 15 Pro вже цієї осені. Очікується, що пристрій зазнає значних змін у дизайні порівняно з попередником. Подробиці Однією з ключових...

HyperOS несподівано стала доступною для двох моделей смартфонів Xiaomi

"Сяомі" продовжує впроваджувати фірмову операційку HyperOS, яка напередодні стала доступна на двох нових моделях смартфонів. Подробиці Оновлення виявилось несподіваним для багатьох користувачів, оскільки було випущене без...