ГоловнаТехноМолодий українець отримав €10 000 від European Patent Office за технологію створення...

Молодий українець отримав €10 000 від European Patent Office за технологію створення паперу з опалого листя

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Українець отримав 10 000 євро від журі Європейської премії молодих винахідників за метод перетворення опалого листя на екологічно чистий папір.

Детально

Український інноватор Валентин Фречко посів 2-ге місце в номінації “Премія молодих винахідників” за розробку методу перетворення опалого листя на екологічно чистий папір, що дає змогу суттєво зменшити необхідність вирубки дерев.

23-річний Валентин заснував стартап Releaf Paper для розвитку свого шкільного проєкту, в рамках якого хлопцю вдалося вдосконалити процес використання целюлози з опалого листя для виробництва паперу.

Молодий українець отримав €10 000 від European Patent Office за технологію створення паперу з опалого листя

– Технологія вирізняється високою ефективністю, даючи змогу виробляти одну тонну целюлози з 2,3 тонни опалого листя, що еквівалентно збереженню 17 дерев у разі використання традиційних методів, – зазначається на офіційному сайті премії.

Фречко вперше привернув увагу міжнародної спільноти 2018 року, завоювавши золото на Міжнародній олімпіаді геніїв у США, де брали участь 1300 школярів із різних країн. Валентин запропонував метод виробництва паперу з опалого листя, що стало значним внеском у розв’язання екологічних проблем.

У 2020 році на Житомирщині за вигаданою Фречком технологією виготовили волокно з опалого листя для виробництва півтори тонни промислового паперу.

Ідея з’явилася у винахідника у випускному класі середньої школи під час роботи над науково-дослідницьким проєктом для конкурсу Малої академії наук. Пізніше Валентин отримав патент на свій винахід. “Дітищем” хлопця зацікавився Житомирський картонний комбінат.

Після початку російського вторгнення Валентин переїхав до Франції та разом із партнером продовжив розвиток компанії. Стартап Releaf Paper уже залучив великих клієнтів, зокрема L’Oréal, Chanel і Samsung, задовольняючи попит на екологічне пакування, що зростає.

Ініціатива українця не тільки допомагає скоротити вирубку лісів, а й є інноваційним рішенням використання опалого листя, що робить внесок Фречка в науку та екологію вельми значущим.

Стрічка новин: