ГоловнаТехноУ США показали ПК, що працює без електрики

У США показали ПК, що працює без електрики

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Американські фахівці явили світу механічний комп’ютер, що працює без використання електроенергії. Під час робіт інженери, за їхнім зізнанням, отримували натхнення від японського мистецтва кірігамі.

Детально

Презентований напередодні дослідний зразок вміщує в себе 64 полімерні кубики завбільшки 1 см³, які можуть переставлятися для зберігання/отримання/стирання даних. Кубики представляють біти двійкових даних, і їхнє положення можна змінювати для представлення 1 або 0.

Будь-який із кубиків може бути зміщений вертикально/горизонтально, що дає змогу змінювати конфігурацію ПК з метою подання інформації у фізичній формі. Це дає змогу застосовувати систему для шифрування/дешифрування даних і формування сенсорних систем для 3D-середовищ.

Механічні комп’ютери існують уже досить давно, але нова концепція використовує принципи кірігамі для гнучкішого та компактнішого управління. Перестановка одного кубика змінює положення всіх з’єднаних елементів, що дає змогу змінювати конфігурацію і стан пристрою.

У США показали ПК, що працює без електрики

За словами провідного автора проекту Янбіна Лі, метаструктури з 9-и функціональних блоків можуть мати понад 362 тис. можливих конфігурацій. Дані контролюються за рахунок натягу еластичної стрічки, яка фіксує кубики в потрібних положеннях. Кубики також можуть переміщатися за допомогою магнітного поля.

Дослідники розглядають можливість ускладнити обчислення з кубиками шляхом наділення останніх можливістю приймання не тільки станів 1 або 0, а й 2, 3, 4.

Надалі команда розробників подумує про співпрацю з програмістами з метою створення коду, який міг би використовувати ці архітектури.

Стрічка новин: