ГоловнаТехноУкраїнський розробник Анатолій Ландишев: творець рушія метавсесвіту для провідних технологічних компаній

Український розробник Анатолій Ландишев: творець рушія метавсесвіту для провідних технологічних компаній

Google, Amazon, PepsiCo, Pfizer, Mitsubishi та інші корпорації використовують метавсесвіти, створені на основі унікального рушія, розробленого Анатолієм Ландишевим.

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Майбутнє з фільму «Матриця» настало під час пандемії коронавірусу. Суворі карантинні заходи на довгі місяці замкнули мільярди людей у їхніх квартирах. Багатьом із нас тоді виявилося недостатньо не лише текстових повідомлень і телефонних дзвінків, а й відеозв’язку. Потрібні були ще більш наближені до реальності способи спілкування, спільної роботи та відпочинку. Наприклад, метавсесвіти — віртуальні світи, де могли б одночасно перебувати, взаємодіяти та спілкуватися хоча б декілька людей.

У 2020 році український програміст Анатолій Ландишев, помітивши цей тренд, почав розробляти унікальний веб-рушій для метавсесвітів. Вже у 2022 році його рушієм користувалися PepsiCo та McKinsey & Company, а сьогодні його використовують десятки провідних компаній світу, таких як Google, Amazon, Microsoft, Adobe, Intel, Pfizer, Mitsubishi та інші. У чому секрет успіху Анатолія Ландишева та як йому вдалося створити настільки затребуваний продукт?

Як все починалося

Анатолій розпочав свою кар’єру у 2008 році як розробник C++ в міжнародній телекомунікаційній компанії Clarity AG, поєднуючи роботу з навчанням на 3-му курсі НТУУ «КПІ». У 2012 році, здобувши ступінь магістра комп’ютерних наук, він вже кілька років розробляв iOS-додатки для клієнтів на фріланс-платформах. Розробляючи різноманітні додатки для iPhone та iPad, Анатолій помітив, що серед замовлень часто траплялися ігри, що пробудило його інтерес до розробки мобільних ігор. Першими ігровими проєктами Анатолія Ландишева стали казуальні мобільні ігри Flock Da Sheep, Swipe Bomb, Don’t Kill the Squirrel, Gangnam Fly Surfers, а також навчальні міні-ігри для дітей на платформах Tamboro та EyeClick.

Набувши чимало досвіду в розробці подібних ігор, Анатолій прагнув до чогось більшого — до роботи над іграми з ім’ям. У 2013 році разом із двома колишніми однокурсниками з НТУУ «КПІ» він створив команду «Patriotic Games» і подав заявку на найпрестижніший на той час ігровий хакатон в Україні — The Game Hackathon 2013, організований компанією Nravo, найбільшою ігровою студією в Україні, та спонсорований компанією Unity, творцем найпопулярнішого ігрового рушія у світі.

В ігровому хакатоні The Game Hackathon 2013 брали участь професійні розробники ігор з усієї України. Команди професіоналів з Києва, Львова, Одеси, Харкова та інших міст намагалися створити найцікавішу, найякіснішу та найбільш інноваційну гру за 30 годин (дві доби), а результати оцінювали легенди українського геймдеву: розробник найкращої гри року для iPad за версією Apple, творець найбільшої та найуспішнішої ігрової студії в Україні та інші. Яке ж було здивування Анатолія, коли гра «Tomato Wars» його команди Patriotic Games посіла перше місце! Так Анатолій Ландишев у свої 23 роки вперше голосно заявив про себе як про талановитого розробника.

Анатолій Ландишев на ігровому хакатоні The Game Hackathon 2013

Перемога в хакатоні не тільки принесла визнання у професійному співтоваристві, але й відкрила нові кар’єрні можливості. Одразу після перемоги провідна українська ігрова студія Aratog Games запросила Анатолія Ландишева портувати з Windows на iPhone та Android свою найбільшу гру — «AstroLords: The Oort Cloud», MMO-стратегію з бюджетом понад $2 млн. Саме в Aratog Games Анатолій вперше побачив, як створюються MMO-ігри — ігри на кшталт «World of Warcraft» або «World of Tanks», в яких бере участь велика кількість гравців, що змагаються між собою або грають за одну команду. “Мого досвіду вже було достатньо, щоб портувати таку велику гру на мобільні пристрої, але я все ще не міг самостійно створити ігровий сервер і налагодити мережеву взаємодію гравців”, — згадує він. Питаннями ігрових серверів і мережевої взаємодії Анатолій оволодів пізніше, під час роботи над іншими масштабними ігровими проєктами, такими як «Power Rangers: Unite» та «Mad Machines». Згодом саме цей досвід дозволив Ландишеву зробити прорив в індустрії метавсесвітів.

Унікальний рушій метавсесвіту

За 15 років роботи в IT Анатолій створив десятки успішних проєктів, і багато з них стали популярними в усьому світі. Це і гра «Power Rangers: Unite» з понад 3 мільйонами гравців, і платформа іммерсивного навчання TechRow, за допомогою якої школярі вивчають десятки предметів у більш ніж 400 школах Нью-Йорка, і SkyTrak — найпопулярніший симулятор для гольфу у світі, та багато інших. Однак під час пандемії люди найбільше потребували метавсесвітів, і Анатолій бачив своє призначення саме в цій сфері. Після роботи над комерційними проєктами для своїх клієнтів, вечорами та на вихідних він займався розробкою свого «пет-проєкту» — унікального веб-рушія метавсесвіту. Багатий досвід у розробці багатокористувацьких ігор дозволяв Анатолію зробити щось видатне в цій сфері, і він це добре розумів: “Для досвідченого розробника MMO-ігор створити метавсесвіт загалом нескладно. Те ж віртуальне середовище, ті ж можливості взаємодії користувачів. Але в той же час, створити MMO-гру — це непросто, і серед колег-розробників вважається дуже великим досягненням”.

Для початку розберемося, що таке метавсесвіт і що таке його рушій. Метавсесвіт — це віртуальний світ, у якому люди, представлені у вигляді 3D-аватарів, можуть взаємодіяти один з одним за допомогою технологій віртуальної реальності. Популярність метавсесвітів значно зросла під час пандемії COVID-19, оскільки люди шукали способи спілкуватися та бути ближче один до одного, незважаючи на карантинні заходи та обмеження на пересування. Яскравим підтвердженням цього тренду у 2021 році стала зміна назви компанії Facebook на нову — Meta (скорочення від слова Metaverse — метавсесвіт). Окрім метавсесвіту Horizon Worlds від Meta, у той час з’явилися й інші популярні метавсесвіти: ChatVR, Decentraland та інші.

Метавсесвіти не втратили актуальності й після пандемії — попит на них продовжує зростати. Компанії економлять величезні гроші на транспортних витратах, маючи можливість навчати своїх співробітників віддалено в корпоративних метавсесвітах. Особливо це актуально в індустріальній сфері, де нерідко тільки для потрапляння на об’єкт і отримання допуску до обладнання необхідно проходити тривалу та коштовну сертифікацію. Цілі держави, такі як Швеція, розробляють метавсесвіти для навчання суддів і прокурорів, а медичні університети США та інших країн вже кілька років навчають хірургів у метавсесвітах перед тим, як допускати їх до справжніх пацієнтів. Метавсесвіти дуже добре підходять для використання в сфері освіти. З їхньою допомогою вчителі та учні онлайн-шкіл і університетів можуть займатися віч-на-віч у віртуальних класах, де замість звичайної шкільної дошки використовуються найширші можливості 3D-графіки.

Основою будь-якого метавсесвіту є його рушій — комплекс основних компонентів, навколо яких будується віртуальний світ. Цей рушій включає в себе:

  • 3D-аватари користувачів — анімовані персонажі, що представляють реальних людей, з можливістю налаштування зовнішності;
  • Взаємодія між аватарами — можливість бачити та реагувати на дії інших користувачів;
  • Голосовий і текстовий чати — засоби для спілкування користувачів між собою.
Навколо цих трьох компонентів — або, власне кажучи, рушія — і будується весь метавсесвіт. Додаються нові можливості, такі, наприклад, як перегляд відео чи презентацій. Створюється контент, який включає в себе ландшафт, природу, будівлі, вулиці та цілі міста, де можна зустрічатися, спілкуватися, навчатися чи грати — тобто, працювати й відпочивати у віртуальному світі.

3D-аватари користувачів - анімовані персонажі, які представляють реальних людей з можливістю налаштування зовнішності

Саме такий рушій метавсесвіту і розробив Анатолій Ландишев. На ринку у 2020 році вже існували різні метавсесвіти, але кожен з них мав свої переваги та недоліки. Більшість метавсесвітів, таких як ChatVR, Virbela та Meta Horizon Worlds, вимагали встановлення на комп’ютер або використання шоломів віртуальної реальності, що створювало значні перешкоди для їх широкого застосування. Найзручнішими для використання були метавсесвіти FrameVR та Mozilla Hubs, які працювали прямо в інтернет-браузерах (наприклад, Google Chrome, Firefox, Safari). Однак через обмеження продуктивності в браузерах ці продукти підтримували всього до 30 користувачів одночасно в одному віртуальному середовищі. Анатолій вирішив спробувати розробити такий рушій метавсесвіту, який дозволяв би 100 і більше користувачам взаємодіяти в одному віртуальному світі у вкладці інтернет-браузера.

У перших же тестах новоствореного рушія одразу стало зрозуміло, чому FrameVR та Mozilla Hubs підтримують всього до 30 користувачів. При 100 користувачах система зависала, а ігровий сервер регулярно падав. Але Анатолій не здавався і продовжував уперто, крок за кроком, вигадувати все нові способи оптимізувати графіку та мережеву взаємодію, покращуючи продуктивність і стабільність системи — і йому вдалося! Після близько півроку досліджень, пошуку технологій та рішень, а також винаходу нових алгоритмів, Анатолій зміг досягти позначки навіть не в 100, а в 150 аватарів користувачів в одному віртуальному середовищі у вкладці браузера. Вони могли бачити один одного, взаємодіяти, танцювати, грати і спілкуватися! Так Анатолій Ландишев став першим розробником у світі, якому вдалося розмістити 150 аватарів користувачів в одному віртуальному світі у вкладці інтернет-браузера і дозволити їм спілкуватися та взаємодіяти між собою.

Вихід на міжнародний ринок

На початку 2021 року розробкою Анатолія зацікавилася компанія Exceptional Works Inc., що базується в Остіні, штат Техас, яка проводила віртуальні заходи в метавсесвітах для компаній зі списку Fortune 500. Анатолій, будучи на той час технічним IT-консультантом і незалежним розробником у кількох компаніях, таких як SkyTrak і TechRow, шукав нових клієнтів на фріланс-платформах та через нетворкінг. Голова тоді ще невеликої Exceptional Works Inc., Алекс Шешунов, шукав можливості для проведення у віртуальних 3D-світах корпоративних заходів для компаній зі списку Fortune 500. У Алекса були зв’язки з інвесторами та клієнтами у великих корпораціях, таких як PepsiCo та McKinsey, для яких він хотів створити свій метавсесвіт.

Спочатку Алекс експериментував з хмарною платформою Virbela, призначеною для бізнес-зустрічей, розважальних заходів та освіти. Але досить швидко виявив, що вона не підходить для компаній зі списку Fortune 500. Virbela вимагала встановлення свого програмного забезпечення на комп’ютери користувачів, а співробітникам великих компаній, таких як Google, Amazon, Intel, Pfizer, PepsiCo, McKinsey, через суворі заходи безпеки заборонено встановлювати на робочі комп’ютери сторонні програми. Це було головною перешкодою для розвитку Exceptional Works Inc., і Алекс Шешунов активно шукав рішення. Єдиним рішенням для роботи з компаніями зі списку Fortune 500 було використання метавсесвітів, які працювали прямо в інтернет-браузері. Але існуючі на той момент браузерні метавсесвіти FrameVR і Mozilla Hubs підтримували всього до 30 користувачів одночасно, чого було недостатньо для проведення великих віртуальних зібрань, тренінгів та корпоративів.

Унікальний веб-рушій метавсесвіту, розроблений Анатолієм Ландишевим, одночасно вирішував обидві проблеми: його не потрібно було встановлювати на комп’ютер, і він підтримував 150 користувачів одночасно в одному віртуальному світі — у кілька разів більше, ніж будь-які інші рішення. Це було саме те, що потрібно Алексу! Exceptional Works Inc. купили інтелектуальні права на веб-рушій Анатолія, і команда Exceptional Works Inc. створила на його основі цілий метавсесвіт, який сьогодні відомий як RemoteBridge. Уже в 2022 році продуктом користувалися PepsiCo і McKinsey & Company — перші користувачі RemoteBridge. Так унікальний веб-рушій метавсесвіту, розроблений Анатолієм Ландишевим, став наріжним каменем RemoteBridge — першого та єдиного HR-метавсесвіту, що підтримує 150 і більше користувачів в одному віртуальному середовищі, без необхідності встановлення на комп’ютер і дорогого VR-обладнання.

Exceptional Works Inc. купили інтелектуальні права на веб-движок Анатолія

Розуміючи значимість інновацій Анатолія, що лежать в основі його унікального веб-рушія метавсесвіту, Exceptional Works Inc. запатентувала два основних винаходи Анатолія в USPTO, що дозволило захистити інтелектуальні права на унікальні технології, які лежать в основі RemoteBridge. Одним із запатентованих винаходів була система відмовостійкості для серверів реального часу з збереженням стану, яка забезпечує стабільність серверів при високому навантаженні. Іншим — система рівнів деталізації, що забезпечує продуктивність системи та відсутність зависань при 150 і більше активних користувачах в одній вкладці браузера. Сьогодні ці патенти належать Exceptional Works Inc., творцю метавсесвіту RemoteBridge, і цими інноваціями користуються провідні технологічні компанії в США — користувачі платформи.

Визнання найбільшими компаніями світу

Спочатку RemoteBridge призначався виключно для віртуальних корпоративів. Співробітники могли зустрітися у віртуальному світі, подивитися нову презентацію своєї компанії, поспілкуватися, потанцювати, пограти в ігри, такі як пошук скарбів на казковому острові. Потім у RemoteBridge додали функціонал для рекрутингу — пошуку і найму нових співробітників. У цьому метавсесвіті почали проводити віртуальні “ярмарки вакансій”, куди приходили шукачі роботи і де вони могли поспілкуватися з представниками різних компаній. Згодом у RemoteBridge з’явилися можливості для проведення віртуальних тренінгів і адаптації нових співробітників на робочому місці. Весь цей функціонал, об’єднаний на одній платформі, зробив RemoteBridge найбільшим та найзатребуванішим на даний момент HR-метавсесвітом у світі.

Спочатку RemoteBridge призначався виключно для віртуальних корпоративів

Зі збільшенням функціоналу платформи зростає й кількість її іменитих користувачів — компаній зі списку Fortune 500. Сьогодні платформою користуються Google, Amazon, Microsoft, Intel, FedEx, Salesforce, Pfizer, Dell, McKinsey & Company, Mitsubishi, Adobe та PepsiCo — найбільші за розміром виторгу компанії світу! Вони використовують платформу RemoteBridge для віртуальних корпоративів і тімбілдингу, для організації різних віртуальних заходів, пов’язаних з рекрутингом, а також для віртуального навчання та онбордингу нових співробітників. При цьому продукт продовжує розвиватися, і в ньому з’являється все більше і більше функціоналу.

Платформа метавсесвіту RemoteBridge отримала безліч нагород, включаючи «Top HR Product of the Year» від Human Resource Executive, «Product of the Year» від Future of Work, «Overall Remote Team Hiring Platform of the Year» від Remote Tech Breakthrough Awards та «Best Innovative Solution» від HR Tech. У 2024 році журнал FastCompany включив RemoteBridge до списку найінноваційніших компаній світу.

Платформа метавсесвіту RemoteBridge здобула безліч нагород

Внесок Анатолія Ландишева

Отже, сьогодні можна сміливо говорити про те, що Анатолій Ландишев зробив значний внесок в індустрію метавсесвітів, розробивши унікальний веб-рушій, здатний забезпечити взаємодію 150 і більше користувачів одночасно в одному віртуальному середовищі через інтернет-браузер. Цей інноваційний рушій став основою для HR-метавсесвіту RemoteBridge, розробленого компанією Exceptional Works Inc. Завдяки інноваціям Анатолія Ландишева, RemoteBridge — перший та єдиний на сьогодні HR-метавсесвіт, здатний працювати у веб-браузері з підтримкою великої кількості користувачів в одному віртуальному середовищі. Цей продукт отримав визнання від компаній зі списку Fortune 500 та був відзначений безліччю нагород від провідних світових професійних видань, таких як FastCompany, Human Resource Executive та HR Tech.

Інновації Анатолія Ландишева не лише змінили HR-метавсесвіт, але й заклали нові методи віддаленої роботи для великих корпорацій, трансформувавши їх підхід до онлайн-співпраці та організації корпоративних заходів. Проєкт Анатолія став унікальним і не має аналогів у світі, що було визнано найбільшими міжнародними корпораціями та провідними професійними виданнями. Його розробки, які забезпечують високоефективну онлайн-співпрацю та організацію корпоративних заходів, служать прикладом того, як інновації можуть трансформувати існуючі методи роботи.

І, судячи зі слів Анатолія, він не збирається на цьому зупинятися:

“Я бачу великий потенціал у метавсесвітах для дитячої освіти. Щось на кшталт ‘магічної школи’ або ‘школи пригод’. Діти ж люблять грати в ігри, а метавсесвіт можна зробити таким, де діти будуть навчатися, граючи. Головне, чого тут потрібно досягти, — щоб такий підхід прийняли викладачі. Але особисто мені дуже хотілося б створити щось значуще в сфері освіти — те, що підвищувало б мотивацію дітей до навчання.”

Стрічка новин: