ГоловнаТехноНові сонячні панелі допоможуть відмовитись від традиційних батарейок

Нові сонячні панелі допоможуть відмовитись від традиційних батарейок

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

На заводі в околицях Стокгольма кожні шість секунд виготовляється нова сонячна батарея вартістю в тисячі євро.

Подробиці

Ці мініатюрні елементи авторства компанії Exeger призначені для революції у використанні повсякденних ґаджетів на кшталт навушників, клавіатур тощо, що в перспективі може кардинально змінити ставлення до світла і взаємодію з технологіями.

Нові сонячні панелі від шведської компанії Exeger можуть прокласти шлях до майбутнього без традиційних батарейок

Згідно з численними прогнозами, у майбутньому більшість гаджетів працюватиме на сонячних батареях, що призведе до відмови від використання звичних батарейок. На поточний момент подробиці технології Powerfoyle тримають у секреті.

Співзасновник компанії-виробника Джованні Філі під впливом довгих зимових ночей у Скандинавії прийшов до ідеї, що сонце – не єдине джерело енергії. Технологія очолюваного ним бренду дасть змогу використовувати енергію практично з будь-якого джерела світла – сонячного, місячного, свічкового тощо.

Сонячні панелі для приміщень існують уже кілька десятиліть. Перші калькулятори на сонячних батареях з’явилися в 1970-х рр. Однак ці ранні аморфні кремнієві елементи вирізнялися низькою потужністю, крихкістю і жорсткістю, що обмежувало їх застосування.

Нові сонячні панелі від шведської компанії Exeger можуть прокласти шлях до майбутнього без традиційних батарейок

Прорив стався 1988 року, коли фахівцям Каліфорнійського університету вдалося створити сенсибілізовані барвниками сонячні елементи (т. зв. DSSC), які виявилися значно вигіднішими з економічної точки зору. Незабаром стартувало масове складання цих гнучких напівпрозорих елементів.

Філі разом зі своїм компаньйоном Хенріком Ліндстремом розробив кардинально новий електродний матеріал, що має провідність в 1 000 разів кращу, як порівняти з попередниками. Це призвело до створення сонячних елементів Powerfoyle, які зараз виробляються в комерційних масштабах. Вони, на відміну від традиційних скляних панелей, не містять срібних провідників і не чутливі до часткового затінення, що позитивно позначається на ефективності.

Запатентований матеріал Powerfoyle легко інтегрується в різні продукти, імітуючи поверхні на кшталт дерева, вуглецевого волокна, шліфованої сталі та шкіри, залишаючись при цьому водонепроникним, пилонепроникним і ударостійким.

Розташований у Стокгольмі завод Exeger здатний щорічно “видавати на-гора” до 2,5 млн м². Такою продуктивністю в Європі не може похвалитися ніхто.

З моменту відкриття 2021 року підприємство Exeger є визнаним центром інновацій. За підрахунками керівництва компанії, до 2030 року їхня технологія так чи інакше торкнеться життя щонайменше 1 млрд людей.

Елементи Powerfoyle вже використовуються в навушниках, велошоломах, бездротових колонках тощо. Партнерами шведського бренду виступають компанії “Філіпс”, “Адідас” та ін. Найближчим часом до них може приєднатися Apple (переговори з цього приводу зараз у самому розпалі).

 

Головні новини: