ГоловнаТехноПерший в історії пацієнт із імплантованим у мозок чіпом розповів про відчуття

Перший в історії пацієнт із імплантованим у мозок чіпом розповів про відчуття

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Перший пацієнт із імплантованим у мозок мікрочипом Neuralink поділився враженнями після завершення повторної операції.

Подробиці

Приблизно через місяць після встановлення імпланта деякі електроди перестали функціонувати, проте компанії Ілона Маска вдалося вирішити проблему без шкоди для чоловіка. За словами 30-річного Ноланда Арбо, який страждає від паралічу внаслідок травми, імплантація чіпа ознаменувала собою значні зміни в житті.

Перший в історії пацієнт з імплантованим у мозок чіпом розповів про відчуття

Пацієнт заявив, що після встановлення пристрою в нього з’явився сенс прокидатися вранці. Чип, імплантований у січні цього року, дав змогу чоловікові здійснювати управління комп’ютером силою думки. До цього робота з екраном була можлива лише за допомогою затиснутого в зубах стилуса.

Набута здатність подумки контролювати ПК значно поліпшила якість життя Арбо. Участь у перших клінічних випробуваннях не лякала.

– Було важливо допомогти іншим паралізованим людям, – пояснив чоловік.

Перший в історії пацієнт з імплантованим у мозок чіпом розповів про відчуття

Neuralink повідомила про успішність першої операції відразу після її завершення. Арбо через добу виписали з лікарні. Пацієнт потихеньку почав освоювати нові навички. Через місяць Ноланд навчився грати з комп’ютером у шахи та ще кілька онлайн-ігор.

Однак із часом виникли проблеми: деякі електроди в моторній корі головного мозку перестали працювати. Компанія визнала, що це могло бути пов’язано з потраплянням повітря в череп під час операції. У результаті Арбо почав втрачати навички керування пристроями.

– Це було дуже важко прийняти, – поскаржився чоловік.

Імплантат Link розміром із монетку містить 1024 електроди, під’єднані до ділянок мозку, що відповідають за рухові функції.

Neuralink заявила, що виявлена в лютому-2024 проблема призвела до зниження швидкості управління ПК. Фахівці компанії навіть подумували про повне видалення імпланта, що змусило Арбо запанікувати.

– Було дуже важко змиритися з думкою про втрату всіх набутих можливостей, – зізнався чоловік.

Фахівцям Neuralink зрештою вдалося нормалізувати роботу алгоритмів, що забезпечило підвищення продуктивності імпланта при використанні меншої кількості електродів.

Арбо висловив подяку компанії за можливість брати участь у випробуваннях і зазначив, що це допомогло йому знайти новий сенс життя. Повторна маніпуляція дала змогу чоловікові зберегти нові можливості і продовжувати користуватися перевагами мозкового чіпа.

Головні новини: