ГоловнаТехноВеликобританія розпочала будівництво найбільшого у світі телескопа

Великобританія розпочала будівництво найбільшого у світі телескопа

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Велика Британія має намір побудувати найбільший у світі наземний оптичний телескоп під назвою Very Large Telescope (ELT), ідеться у свіжому бюлетені національного Центру астрономічних технологій.

Детально

Планується, що перший інструмент для використання на телескопі буде створено саме цією установою. Будівництво гігантського об’єкта, розміри якого можна порівняти з римським Колізеєм, розпочнеться найближчим часом. Місцем для розміщення обрано чилійську пустелю Атакама (3 км над рівнем моря), що славиться ідеальними умовами для астрономічних спостережень.

Велика Британія розпочала будівництво найбільшого у світі телескопа

Управлінням проектом займається Європейська південна обсерваторія (ESO), яка вже успішно експлуатує в цій місцевості інший великий телескоп – Very Large Telescope (VLT).

Одним із перших інструментів, який буде встановлено на ELT, стане середньоінфрачервоний телескоп METIS. Цей проєкт пройшов заключну стадію перевірки і готується до запуску у виробництво. До складу відповідного консорціуму входять десять провідних астрономічних НДІ, у т.ч. Лейденський університет і Дослідницька школа астрономії Нідерландів (NOVA).

Велика Британія розпочала будівництво найбільшого у світі телескопа

За словами глави британського Центру астрономічних технологій Джилліан Райт, METIS відіграє ключову роль у забезпеченні найточніших досліджень у середньому інфрачервоному діапазоні світла, що дасть змогу переглянути загальноприйняті уявлення про місце Землі у Всесвіті.

Середньо-інфрачервоний зір METIS допоможе вченим моніторити заповнені “газопилом” планетоутворювальні диски. Оскільки частинки пилу мають здатність поглинати видиме світло, спостереження в середньому ІЧ-діапазоні мають вирішальне значення для вивчення цих об’єктів, що допоможе поглибити розуміння формування/еволюції галактик.

METIS також займатиметься пошуком близьких до нас екзопланет, дослідженням походження/формування Сонячної системи та вивченням ядер галактик із надмасивними чорними дірами. Зазначається, що зазначений інструмент буде здатний розшукувати придатні для життя світи, оскільки низка холодних планет випромінюють світло в середньому ІЧ-діапазоні.

Після завершення будівництва Very Large Telescope стане унікальним об’єктом. Проєкт ELT є одним з найбільш амбітних науково-інженерних починань в історії, мета якого полягає у вивченні найвіддаленіших куточків Всесвіту.

– Використовуючи видимі та інфрачервоні довжини хвиль світла, ELT обіцяє надати безпрецедентні відомості про Всесвіт, – зазначають ініціатори проєкту.

Варто зазначити, що головне дзеркало діаметром 39 метрів має унікальну здатність збирати в 100 млн разів більше світла, ніж людське око.

Іншими словами, ELT використовуватиме потужність 5-и дзеркал для вивчення Всесвіту з небаченою досі точністю.

Головні новини: