ГоловнаТехноNeuralink Ілона Маска вперше визнала проблеми з імплантованим у мозок людини чипом

Neuralink Ілона Маска вперше визнала проблеми з імплантованим у мозок людини чипом

Підписуйся на нас:
Telegram | Facebook | Twitter | YouTube-канал

Перший в історії інвазивний мозковий чіп, імплантований компанією Neuralink, перестав функціонувати належним чином через зміщення призначених для моніторингу нейронної активності проводів.

Подробиці

Причина збою залишається нез’ясованою. Також не зовсім зрозуміла кількість дротів, що змістилися, і ступінь загрози. Спікери підконтрольного Ілону Маску стартапу пояснили, що інцидент датований лютим цього року. За минулий відтоді проміжок часу компанії вдалося частково компенсувати втрату даних за допомогою внесення коректив в алгоритми.

Neuralink Ілона Маска вперше визнала проблеми з імплантованим у мозок людини чіпом

Згідно з повідомленням Neuralink, інвазивний імплантат складається з 64 ультратонких гнучких дротів, що містять загалом 1024 електроди. Зазначені дроти товщиною менше за людську волосину вводяться в мозок за допомогою спеціального хірургічного робота. Їхня місія – запис і розшифровка виявлених електродами сигналів, з подальшою трансформацією останніх у практичні дії на кшталт переміщення курсору на дисплеї ПК.

Нагадаємо, що 28.01.2024 стартап оголосив про проведення першої операції з імплантації добровольцю мозково-комп’ютерного інтерфейсу свого виробництва. На експеримент погодився 29-річний Ноланд Арбо, який страждає від паралічу після нещасного випадку під час дайвінгу 2016 року. Операція проходила в Неврологічному інституті Барроу у Феніксі. Наступного дня після хірургічного втручання Маск заявив про те, що пацієнт одужує, а перші результати виглядають “багатообіцяючими”.

Neuralink Ілона Маска вперше визнала проблеми з імплантованим у мозок людини чіпом

Відтоді Neuralink регулярно радувала світ роликами і прямими трансляціями Арбо, який грає у відеоігри. Усі маніпуляції, за запевненнями компанії, пацієнт виконує виключно завдяки використанню імпланта.

Про зміщення проводів стало відомо під час відповідей Арбо на запитання фахівців Neuralink, уточнює “Уолл-Стріт Джорнел”. Після виходу публікації Neuralink підтвердила проблему.

Причини зсуву проводів поки достовірно не встановлені. Одна з гіпотез – наявність повітря в мозку Арбо після операції, що призвело до стану “пневмоцефал”. Neuralink, за словами інсайдерів, розглядала можливість видалення імплантату, однак відмовилася від цієї ідеї через нормальний стан пацієнта.

Neuralink Ілона Маска вперше визнала проблеми з імплантованим у мозок людини чіпом

У компанії заявили, що вилучення дротів призведе до зниження швидкості передачі даних у мозку Арбо. Цей вимірюваний у бітах на секунду (BPS) параметр вказує, наскільки швидко і точно пацієнт з імплантатом може керувати комп’ютерним курсором.

Фахівцям Neuralink вдалося відновити швидкість BPS до рівня, що спостерігався до ретракції. Для цього було змінено алгоритм, що розшифровує сигнали електродів.

Корективи включали в себе

– підвищення чутливості імплантату до сигналів нейронної популяції;

– поліпшення методів перетворення сигналів у рухи курсору;

– доопрацювання користувацького інтерфейсу.

По завершенні стартап повідомив про поліпшення і стабільність показників BPS.

Neuralink Ілона Маска вперше визнала проблеми з імплантованим у мозок людини чіпом

Про проведені маніпуляції було повідомлено керівництво Управління з контролю за продуктами і ліками (цей орган регулює клінічні випробування на людях у США, – ред.).

У планах Neuralink – проведення щонайменше двох імплантацій найближчими місяцями. До кінця року кількість таких операцій має сягнути 10-и.

Головні новини: