Техно

Російський чип “Ельбрус” виявився ні на що не придатний

Російська пропаганда продовжує розганяти наратив про здатність локальних виробників напівпровідників замістити на ринку продукцію AMD і Intel. Нібито в разі припинення поставок компаніями зі США альтернативою американським чіпам стануть російські процесори “Байкал” і “Ельбрус”.

Детально

Група ентузіастів вирішила з’ясувати, на що здатний процесор “Ельбрус”. Для перевірки потенціалу російської напівпровідникової галузі було обрано восьмиядерний чіп “Ельбрус-8СВ” з частотою 1,5 ГГц, який було випущено за нормами 28-нм техпроцесу на потужностях тайванського чіпмейкера TSMC.

Заснована на “Ельбрус-8СВ” збірка отримала 32 ГБ модуль ОЗП і графічний прискорювач Radeon RX 580. Що стосується програмної платформи, то в якості такої тестувальники використовували Ельбрус ОС 7.1, створену російськими програмістами на базі Linux.

Гру The Dark Mod на збірці ентузіастам вдалося запустити без будь-яких проблем. У цьому немає нічого дивного, оскільки вона була представлена 14 років тому.

Гра The Dark Mod

Із запуском 10-річної гри “Поклик Прип’яті” з популярної франшизи S.T.A.L.K.E.R. у тестувальників виникли складнощі. Навантаження виявилося для російського чипа занадто великим. Він насилу видавав 20 кадрів на секунду.

Интересное:
Виліт з гри S.T.A.L.K.E.R. “Поклик Прип’яті”

Після запуску гри “Чисте небо” з тієї ж франшизи частота кадрів просіла до 10. Спроба запуску двомірних ігор за допомогою емулятора приставки Sega успіхом не увінчалася. Частота кадрів знизилася до 4-5.

Емулятор приставки Sega

Розробником процесорів “Ельбрус” є компанія МЦСТ. В її продуктовій лінійці є новіший чіп “Ельбрус-16С”, який виготовляють за нормами 16-нм техпроцесу.

Зовнішній вигляд процесора “Ельбрус-16С”

Проблема полягає в тому, що власного літографічного обладнання у компанії немає. Чіпи “Ельбрус” випускалися на замовлення МЦСТ контрактним виробником TSMC. Після початку вторгнення він відмовився від роботи із замовниками з РФ. Таким чином, Росія нездатна самостійно виробляти навіть технологічно відсталі процесори.

Последние новости:

ASUS анонсує презентацію нового компактного ПК з підтримкою ШІ

Компанія ASUS анонсує презентацію «Next Level. AI Incredible.» («Новий рівень. ШІ неймовірний»), яка відбудеться 20…

07.05.2024

Xiaomi 15 Pro отримає «невидимі краї екрану» та роздільну здатність 2K

"Сяомі" планує презентувати флагманський смартфон Xiaomi 15 Pro вже цієї осені. Очікується, що пристрій зазнає…

07.05.2024

Xiaomi 15 Pro получит «невидимые края экрана» и разрешение 2K

«Сяоми» планирует презентовать флагманский смартфон Xiaomi 15 Pro уже этой осенью. Ожидается, что устройство претерпит…

07.05.2024

HyperOS несподівано стала доступною для двох моделей смартфонів Xiaomi

"Сяомі" продовжує впроваджувати фірмову операційку HyperOS, яка напередодні стала доступна на двох нових моделях смартфонів.…

07.05.2024

HyperOS «прилетела» на две неожиданные модели смартфонов

«Сяоми» продолжает внедрять фирменную операционку HyperOS, которая накануне стала доступна на двух новых моделях смартфонов.…

07.05.2024

У Мережі засвітилася чергова версія російського «танк-сараю» з новим підходом до бронювання та боротьби з мінами

Армія окупантів продовжує приростати "сараями" на базі Т-72 з усе більш різноманітними конструкціями. Подробиці Одна…

07.05.2024