Огляди

Огляд Lenovo ThinkBook 16p Gen 4: ідеальний в багатьох моментах, але є декілька нюансів

Ноутбуки Lenovo серії ThinkBook — це такий собі симбіоз стриманого бізнес-стилю з вражаючою потужністю. Презентована на днях новинка Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 не є виключенням. Під «капотом» алюмінієвого корпусу версії, яка відправлена на огляд, схований «заряджений» набір з i9-13900H, 32 Гб ОЗП DDR-5, GeForce 4060 і 1 Тб SSD. Такий короткий перелік характеристик вже дає зрозуміти, що це досить потужний набір, як для творчої людини, так і для затятого геймера. Тож розберемо всі особливості 4-ої генерації по деталям.

Технічні характеристики

  • 16-дюймовий IPS дисплей 2,5K (2560×1600 пікселів), 400 ніт, антивідблиск, 16:10, 1200:1, 100% sRGB, частота оновлення 60 Гц, заводське калібрування кольорів X-Rite (середнє ∆E<2), Dolby Vision, Eyesafe;
  • материнська плата: LNVNB161216 SDK0T76528 WIN;
  • 14-ядерний процесор Core i9-13900H (6 ядер P-core + 8 ядер E-core), 20 потоків, базова тактова частота P-core 2,6 ГГц / E-core 1,9 ГГц, максимальна тактова частота P-core 5,4 ГГц / E-core 4,1 ГГц, кеш 3-го рівня 24 МБ, інтегрована графіка Intel Iris Xe;
  • дискретна графіка NVIDIA GeForce RTX 4060. Об’єм відеопам’яті 8 ГБ GDDR6, максимальна тактова частота відеопроцесора 2370 МГц, TGP до 115 Вт;
  • оперативна пам’ять 2 модуля по 16 Гб DDR5 5200 МГц, таймінг пам’яті 42-42-42-84 (Samsung M425R2GA3BB0-CWMOD);
  • накопичувач 1 Тб SSD M.2 2280 (SKHynix_HFS001TEJ9X115N). Підтримуються два слоти: 1 х M.2 2242 PCIe® 4.0 x4; 1 х M.2 2280 PCIe 4.0 x4;
  • акумулятор Li-Pol ємністю 80 Вт·год;
  • адаптер змінного струму з тонким наконечником 230 Вт (3-контактний, до 50% за 30 хвилин);
  • Ethernet – відсутній, Wi-Fi 6E, 802.11ax 2×2 Wi-Fi + Bluetooth 5.1, карта M.2;
  • стереодинаміки, два НЧ-динаміки і два високочастотні динаміки 2 Вт, Dolby® Atmos®, звук Harman/Kardon, Smart Amplifier (AMP);
  • порти: 2x USB 3.2 Gen 2, 1x USB-C 3.2 Gen 2 (підтримка передачі даних, Power Delivery 3.0 і DisplayPort™ 1.4), 1x Thunderbolt 4 / USB4® 40 Гбіт/с (підтримка передачі даних, Power Delivery 3.0 і DisplayPort 1.4), 1x HDMI 2.1, до 8K/60 Гц, 1x зчитувач SD-карт, 1 комбінований роз’єм для навушників/мікрофона (3,5 мм), 1x Magic Bay (роз’єм pogo pin);
  • камери: Full HD + ІЧ-гібрид;
  • безпека: сенсорний зчитувач відбитків пальців в кнопці живлення,  ІЧ-камера для Windows Hello, шторка для веб-камери;
  • габарити: 354,6 x 255 x 19,57 мм, вага 2.2 кг;
  • операційна система Windows 11 Pro.

Розпаковка

Кожного дня ношу свій 2-кілограмовий ігровий Redmi G за плечами, але забравши з Нової Пошти новинку від Lenovo звернув увагу на досить суттєву вагу коробки. Сподівався побачити там щось цікаве по комплекту, але разом з ноутбуком, який поставляється в стандартній картонній коробці (553 х 347 х 72 мм) є мінімалістичний набір з:

  • потужного зарядного пристоюю на 230 Вт;
  • інструкції по експлуатації в паперовому виконанні, з пояснюючими коментарями українською.

Зовнішній вигляд і ергономіка

Дизайн ThinkBook 16p Gen 4 однозначно приверне увагу тих, хто шукає потужний ноутбук, який не кричить про це «ігровими наворотами» з різними вивихами по зовнішньому контуру.

Вишуканий алюмінієвий корпус після піскоструминної обробки з помітними лого Lenovo і ThinkBook, а також двома відтінками сірого на верхній панелі практично повністю скриває всі відбитки пальців.

Позаду верхньої панелі є невеликий виступ.

Зі зворотної сторони три широких перфорації вентиляційних отворів для забору повітря в систему охолодження, яким допомагають достатньо високі прорезинені ніжки. Також на скосах, які роблять ноутбук візуально більш тонким, ніж він є насправді, розміщені 2 динаміки. Сюди ж виробник помістив приховану кнопку для відкриття утиліти налаштування BIOS, меню завантаження або екрану параметрів запуску Windows.

На бокових гранях розміщено:

  • чотири вентиляційні отвори для виводу охолодженого повітря – по одному зліва і справа і два позаду.
  • на лівій боковій грані: нанороз’єм для замка безпеки, порт USB Type-C, порт Thunderbolt 4, комбіноване гніздо для навушників;
  • на правій: зчитувач SD-карток і індикатор стану ноутбука і заряду акумулятора;
  • позаду: HDMI, два USB Type-A 3.2 Gen 2 (один з яких підтримує Always On, тобто можна заряджати від нього інші пристрої при вимкненому ноутбукові), роз’єм живлення і індикатор заряджання.

Хотілося би бачити хоч один USB Type-A на бокових гранях, але маємо те що маємо 🙂

Верхня панель відкривається однією рукою з невеликим супротивом при відриві від нижньої кришки. При відкриванні ми пальцем беремось за невеликий виступ в якому розміщена камера і ряд інших датчиків. Цей виступ звісно стає зручним помічником в відкриванні ноутбуку, проте в момент відкриття ви постійно будете залишати свої відбитки пальців на камері. Останню можна прикрити за необхідності механічною шторкою.

Рамки навколо дисплею минімальні по всьому контуру, а в згаданому вище виступі з камерою в ThinkBook зібрали цілу розсип корисних функцій, про які ми поговоримо нижче.

За що я можу поставити жирний плюс ноутбуку в відкритому стані, так це за відсутність широких перфорацій над клавіатурним блоком, як в моєму Redmi G. Через деякий час такі отвори будуть забиті різного роду мотлохом, якому рано чи пізно доведеться приділити увагу. В ThinkBook таке неможливо, бо над клавіатурою є тільки невелика полоса з дрібними отворами і кнопка включення з сканером відбитків пальців.

Порівняно з минулою 3-ою генерацією ThinkBook 16p виробник змінив конструкцію шарнірів. Минуле коління я в руках не тримав, але з 4-ою генерацією в цьому моменті все добре. При відкриванні дисплей тримається надійно і не тремтить, а наскільки надійна конструкція покаже тільки час.

Габарити у ноутбука компактні, а ось з вагою ситуація наступна. Сам ноутбук важить 2 кг 219 грам, а з потужним зарядним пристроєм варто додати ще 957 грам 🙂

Ну і по якості збирання хотілося б виділити такий момент, як скрип корпусу. Коли піднімаєш зі столу, або натискаєш на нижню панель ноутбука, то поскрипування присутні, хоча візуально всі деталі підігнані ідеально.

Клавіатура і тачпад

Клавіатура острівного типу має ідеальний блок для набору тексту, а ось цифровий блок і F-клавіші зменшені в розмірах. Чомусь виробник вирішив, що окремі навігаційні клавіші Home і End мають ще існувати в сучасних ноутбуках і повернув їх в 4-генерацію, хоча в 3-ій вони були суміщені з іншими клавішами. Саме тому я часто натискаю F6, замість F5 після великих клавіш мого Redmi G, але мабуть це все ж справа звички.

Клавіші мають лише трохи вигнуту форму, щоб краще розташувати кінчики пальців. Друкувати текст можна швидко й точно.

Ввечері на допомогу приходить ненав’язлива підсвітка клавіш в двох діапазонах, яка доступна тільки в білому кольорі. За рахунок наявності датчика освітлення в налаштуваннях фірмового додатку Lenovo Vantage можна вибрати автоматичне вмикання підсвітки в вечірній час.

Мінімальний рівень підсвітки
Максимальний рівень підсвітки

Широкий (80 x 135 мм) скляний тачпад з металевою окантовкою зміщений в порівнянні з клавіатурним блоком вліво, але це не викликає якихось проблем при використанні. Пальці ковзають по ньому плавно і всі рухи розпізнаються без затримок.

Клавіатурний блок і сенсорна панель захищені від вологи.

Интересное:

Дисплей

Дисплей IPS з антибліковим покриттям має роздільну здатність 2560×1600 пікселів (2,5K), співвідношення сторін 16:10 і нажаль зовсім не «геймерську» частоту оновлення 60 Гц. Але є версія ThinkBook 16p і з більш «зарядженим» 3.2K дисплеєм, в якого частота оновлення вже 165 Гц.

Нажаль час відгуку дисплея на офіційному сайті не вказаний, але судячи по даним програми «TFT монітор тест» цей показник також не ігровий – 16 мс. Кути огляду: 89 градусів зліва і справа, а зверху і знизу 85 градусів.

Кольори насичені, коефіцієнт контрастності 1200:1 і підтримується відображення 100% колірної гами sRGB. Є ледве помітні засвіти на чорному, але в робочому режимі їх ви не побачите.

Яскравості більше ніж достатньо, заявлених 400 ніт з головою вистачає, щоб читати текст навіть під прямим сонячним промінням. Також присутній датчик навколишнього освітлення і це дозволяє системі динамічно регулювати яскравість екрана.

Є підтримка Dolby Vision і про ваші очі виробник також подумав, на офіційному сайті заявлені сертифікати TÜV Rheinland і Eyesafe 2.0, а значить шкідливе синє світло дисплей фільтрує.

Продуктивність

Процесор i9-13900H в CPU-Z з увімкненим “Інтелектуальним режимом продуктивності”, це коли система сама вирішує, в який момент вмикати найвищу продуктивність видає 8 259 балів на всі ядра і 730 балів на ядро. В примусовому режимі “Найвища продуктивність”, як бачимо нічого не змінюється.

Тест в CPU-Z в режимі "Найвища продуктивність"

Тестування в Cinebench R23 на всі ядра процесор спочатку почав споживати 119 Вт потім його апетит знизився до 80 Вт з періодичним коливанням в більшу сторону, але температури це слабке місце процесора. Максимально зафіксовані 99 ° і на протязі 10 хвилинного тестування температура коливається від 80 до 97 °. Результати в Cinebench вражаючі. Він набрав 18 292 балів на всі ядра, але пекуча перфорація над клавіатурою і тепле повітря з лівої решітки системи охолодження натякають на деякі проблеми з оптимізації всього цього добра.

Сinebench R23 - тестування на всі ядра
Сinebench R23 - тестування на всі ядра
Сinebench R23 - тестування на одне ядро

Тепер завантажим на повну відеокарту RTX 4060, в якої відеобуфер від Samsung DDR6 на 8 Гб і 128-бітна шина. Вибираємо інтелектуальний режим продуктивності, коли система сама вирішує вмикати “Найвищу продуктивність”. FurMark запускаємо з роздільною здатністю монітора 2560 * 1600 пікселів. Це виводить відеокарту на споживання 70 Вт, середній FPS 88, при цьому температура не піднімається вище 65 градусів.

Запустивши пізніше ще раз FurMark в режимі “Найвища продуктивність” побачив зовсім інші дані. FPS виріс до 110, споживання до 115 Вт, а температура 4060 піднялася при цьому до 75 градусів.

FurMark – стрес-тест відеокарти в режимі “Найвища продуктивність”

Далі «стресонемо» процесор за допомогою Aida64. Тут вже не все так весело: на початку тестування помічений троттлінг і температури зовсім не радують око.

Aida64 – стрес-тест

Якщо об’єднати FurMark і Aida64, то процесор взагалі показує троттлінг на рівні 10 відсотків, він скидає частоти до 2.2 ГГц, температури і споживання енергії при цьому у процесора і відеокарти залишаються незмінні.

Aida64 і Furmark – стрес-тест

Що стосується швидкості NVMe SSD від SKHynix на 1 Тб, то CrystalDiskMark показав достойну швидкість накопичувача.

CristalDisk Nark NVMe SSD в режимі Default
CristalDisk Nark NVMe SSD в режимі NVMe SSD

Хоча, ця модель не позиціонується, як ігрова, таку потужну комбінацію «заліза» просто неможливо залишити без подібного тестування. Початок було вирішено зробити з оновленої РПГ гри The Witcher 3: Wild Hunt Next Gen і тут виявився головний недолік, який ставить під сумнів доцільність використання даної системи для ігор. 

Ноутбук без проблем тягне гру на ультра-налаштуваннях, при цьому показуючи відносно стабільний FPS, але через 10 хвилин нагрів процесора в пікових значеннях був вже 98 градусів, а дискретної карти 93 градуса. Само собою, що алюміній зверху над клавіатурою і зліва від тачпаду нагрівся до некомфортної температури, а весь ігровий процес проходив під звуки достатньо гучної системи охолодження, яка з усіх сил намагалася не допустити підвищення температури іще на декілька градусів.

Температура відеокарти в грі Відьмак 3
Температура процесора в грі Відьмак 3

Ну що ж, тоді запустимо щось простіше. Вічно-популярна GTA 5-ої версії показує стабільний FPS і більш приємний результат по температурам. Від 75 до 85 градусів нагрів процесора і від 50 до 76 градусів. Звук системи охолодження вдвічі тихіший, як і нагрів корпусу. Так грати можна.

Погралися і досить, тим більше, що дана «машина» повинна використовуватись зовсім для інших цілей. Відеоогляд ноутбука я змонтував саме за допомогою 16p Gen4 і хочу сказати що Davinchi Resolve з 4K відео 60 FPS, знятого на iPhone, справляється на відмінно. Постійно впівсили працює система охолодження, але корпус ноутбука не нагрівається в цей час, а програвання роликів, лінійний монтаж, ефекти і переходи не створюють ніяких проблем для ThinkBook 16p. Завдяки наявності 8 гігабайт відеопам’яті і 32 Гб  «оперативки» програма не вилітає і працює максимально коректно. Це справжня насолода після мого Redmі G з відеокартою 1650 і 16 гігабайт ОЗУ.

13-хвилинне відео ноут рендерив 20 хвилин

Камера, безпека, звук і інше

В Lenovo виділяють ще один момент в цій моделі 4-ої генерації. Мова йде про камеру, яка записує відео в Full HD, 30 кадрів в секунду. Здвоєні мікрофони з шумопоглинанням і динаміки Harman Kardon нібито роблять цей сетап ідеальним для проведення конференцій. По факту в вечірній час ми можемо спостерігати зернистість на записаному відео, при хорошому освітленні відео записується краще, а ось звук мікрофони дійсно пишуть хороший і шумопоглинання працює відмінно.

Також ThinkBook 16p Gen 4 першим отримав магнітний роз’єм Pogo Pin, до якого ви можете приєднати різні модульні аксесуари, серед яких є Lenovo Magic Bay 4K. Ця веб-камера здатна працювати в парі з інтегрованою, об’єднувати відеопотоки і відстежувати ваше обличчя, а також програмними засобами можливо відокремити фон і заблюрити його, або підставити будь-який інший.

Окремо варто виділити динаміки, які незважаючи на свої габарити намагаються звучати дуже достойно. Звук покращується завдяки Dolby Atmos і при перегляді відео ви можете почути, як краплі дощу змінюють своє направлення, або як листя гойдається під час вітру. Але звичайно очікувати комфортного прослуховування наприклад симфонічного оркестру від 2 Вт динаміків не варто. Оркестр буде звучати, так наче його закрили в взуттєву коробку. Головний плюс, що спотворення звуків в динаміків мінімальні і це вже вражаюче чути від бізнес-ноутбука.

В плані захисту ваших даних від сторонніх людей тут повний заряд можливостей. Поряд з камерою розташований інфрачервоний світлодіод, який розпізнає обличчя і це може бути один із варіантів доступу до всіх ваших секретів, поряд зі сканером відбитків пальців. Працюють обидва варіанти не дуже швидко, але досить стабільно.

Wi-Fi 6E і Bluetooth 5.2 також працюють стабільно, а з коробки тут була встановлена Windows 11 Pro, яка завантажується за досить посередні 30 секунд.

Автономність

Нажаль обмеження в часі, не дали мені повноцінно протестувати збільшений порівняно з минулою генерацію до 80 Вт·год акумулятор. Але судячи по оцінкам системи Windows при роботі в браузері з включеним авторегулюванням яскравості ви можете розраховувати мінімум на 6 годин роботи від акумулятора. В режимі заощадження заряду буде ще більше. Що дійсно непогано.

Тестування автономності - браузер і монтування відео в Davinchi Resolve
Тестування автономності - браузер і монтування відео в Davinchi Resolve

Зарядний блок на 230 Вт може за півгодини поповнити заряд від нуля до 50 відсотків і це жирний плюс.

Последние новости:

Mastercard представила в Украине новый платежный сервис: оплата проходит даже когда на карте недостаточно средств

Компания Mastercard представила в Украине новый платежный сервис – «Гибкая оплата», позволяющая комбинировать разные способы…

16.05.2024

Mastercard представила в Україні новий платіжний сервіс: оплата проходить навіть коли на карті недостатньо коштів

Компанія Mastercard представила в Україні новий платіжний сервіс — «Гнучка оплата», що дозволяє комбінувати різні…

16.05.2024

Українці продовжують приносити мільйони переглядів російським YouTube-блогерам

Дослідники зібрали дані аналітики YouTube серед майже півсотні топових російських блогерів за кількістю передплатників, які…

16.05.2024

Украинцы продолжают приносить миллионы просмотров российским YouTube-блогерам

Исследователи собрали данные аналитики YouTube среди почти полусотни топовых российских блогеров по количеству подписчиков, которые…

16.05.2024

Google запустила нейромережу, яка створює відеоролики з тексту

"Гугл" явив світу нову нейронну мережу під назвою Veo, яка здатна генерувати високоякісні відео. Цей…

16.05.2024

Google запустила нейросеть, которая создает видеоролики из текста

«Гугл» явил миру новую нейронную сеть под названием Veo, которая способна генерировать высококачественные видео. Этот…

16.05.2024