Техно

Яка матриця дисплея краща: AMOLED чи IPS

Виробники мобільних пристроїв, як правило, встановлюють у них екрани з матрицями OLED та LCD. Насправді їх набагато більше, проте у смартфонах найчастіше зустрічаються саме ці дві.

В основу роботи LCD-дисплея покладено рідкі кристали. Що ж до OLED-экрана, його робота забезпечується з допомогою органічних світлодіодів.

Спочатку обидві матриці не могли похвалитися енергоефективністю. Вони споживали надто багато електроенергії. Ця проблема була вирішена завдяки застосуванню тонкоплівкової технології. В результаті на ринку з’явилися екрани з матрицями IPS та AMOLED. Про те, чим вони відрізняються один від одного, йтиметься у цій статті.

Яскравість і перенесення кольорів

Чорний колір у LCD-дисплеях засвічується по краях. У цьому плані вони програють OLED-экранам. У цьому білий колір рідкі кристали роблять природнішим. Граничний кут огляду IPS-екрана становить 178 градусів. Досить часто вони різняться між собою квітами та яскравістю. Це відбувається через прошарку повітря між дисплеєм і сенсорним блоком.

Интересное:

AMOLED-екрани дозволяють зробити зображення насиченим за відтінками. В результаті воно здається неприродним. З відображенням чорного кольору дисплеї з матрицею AMOLED ніяких проблем не мають. Щодо білого кольору, то він трохи жовтить. Кут огляду AMOLED-екранів може досягати 180 градусів.

Частота оновлення

По частоті оновлення IPS від AMOLED нічим не відрізняються. Найчастіше частота IPS-дисплея становить 60 Гц. Дисплеї з більш високою частотою обходяться дорожче за екрани з AMOLED-матрицею. У преміальних пристроях можна зустріти 144 Гц матриці. Слід мати на увазі, що чим вища частота оновлення дисплея, тим більше енергії він споживає.

Енергоефективність та швидкодія

IPS вважається застарілою технологією. Екрани з такою матрицею поступаються AMOLED-дисплеям швидкодією. Втім, різниця становить лише кілька мікросекунд. Її можуть помітити лише геймери. На дотики AMOLED-матриці відгукуються вдвічі швидше за IPS. Якщо смартфон купується для ігор, краще зробити вибір на користь AMOLED.

Висновок

У кожного типу матриці є свої переваги та недоліки. IPS-матриці вважаються довговічнішими, оскільки, на відміну від AMOLED, пікселі у них не вигоряють. По кольоропередачі IPS поступаються матрицям на світлодіодах. Чорний колір на них часто здається сірим. Якщо ви не збираєтеся використовувати смартфон для ігор, слід вибрати IPS. В іншому випадку вам буде потрібно пристрій з AMOLED-матрицею, яка характеризується більш барвистим кольором, меншим енергоспоживанням і високою швидкістю відгуку.

Поделиться

Последние новости:

Пентагон готує для потреб ЗСУ авіабомби для ударів по російських системах РЕБ

Міноборони США уклало договір із групою SARA (акронім від Scientific Applications and Research Associates) на…

05.05.2024

Пентагон готовит для нужд ВСУ авиабомбы для ударов по российским системам РЭБ

Минобороны США заключило договор с группой SARA (акроним от Scientific Applications and Research Associates) на…

05.05.2024

14 прихованих функцій калькулятора у смартфонах Xiaomi

Калькулятор HyperOS і MIUI, поряд зі стандартними математичними можливостями, має безліч функцій, що робить його…

05.05.2024

14 скрытых функций калькулятора в смартфонах Xiaomi

Калькулятор HyperOS и MIUI, наряду со стандартными математическими возможностями, обладает множеством функций, что делает его…

05.05.2024

Дебют сімейства планшетів Xiaomi Pad 7 відбудеться пізніше, але принесе кілька «значних сюрпризів»

Дебют сімейства планшетів Xiaomi Pad 7 відбудеться пізніше, ніж планувалося, однак додаткове очікування з лишком…

05.05.2024

Серия планшетов Xiaomi Pad 7 дебютирует позже ожидаемого и преподнесет «несколько сюрпризов»

Дебют семейства планшетов Xiaomi Pad 7 состоится позже, чем планировалось, однако дополнительное ожидание с лихвой…

05.05.2024