Техно

У США провели успішну операцію з ліквідації хакерської російської мережі

Мін’юст США за участю німецьких, нідерландських та британських правоохоронців ліквідував інфраструктуру RSOCKS – створеного російськими кіберзлочинцями ботнету, причетного до злому мільйонів електронних пристроїв та ПК по всій планеті. Про це повідомлено на сайті американського відомства.

Подробиці

Ботнет – це група дистанційно розкритих пристроїв, підключених до Інтернету, які управляються без відома власників і зазвичай використовуються з метою хакерських атак. Кожному пристрою, підключеному до Інтернету, надається адреса Інтернет-протоколу (IP).

Ботнет RSOCKS, керований російськими кіберзлочинцями, складався з мільйонів зламаних пристроїв у всьому світі. Спочатку він був орієнтований на пристрої Інтернету речей (IoT). IoT включає широкий спектр пристроїв, у тому числі промислові системи управління, годинники, маршрутизатори, пристрої потокової передачі аудіо/відео, “розумні” замки та ін., які підключені до Інтернету і можуть обмінюватися даними через нього. Ботнет RSOCKS розширився і став уражати додаткові типи пристроїв, включаючи пристрої на базі Android та звичайні комп’ютери.

“Ботнет RSOCKS скомпрометував мільйони пристроїв у всіх регіонах планети”, – заявив прокурор США Ренді Гроссман.

Законний проксі-сервіс надає IP адреси своїм клієнтам за певну плату. Як правило, проксі-сервіс надає доступ до IP-адрес, які він орендує у інтернет-провайдерів (ISP). Замість того, щоб пропонувати проксі-сервіси, орендовані RSOCKS, ботнет пропонував своїм клієнтам доступ до IP-адрес, присвоєних раніше зламаним пристроям. Власники цих девайсів не давали оператору(ам) RSOCKS повноважень на доступ до своїх пристроїв для використання їх IP-адрес та маршрутизації інтернет-трафіку.

Кіберзлочинець, який бажає скористатися платформою RSOCKS, міг використовувати інтернет-браузер для переходу на т.зв. “Веб-вітрину” (тобто публічний сайт, що дозволяє користувачам придбати доступ до ботнету). Завдяки цій “вітрині”, клієнт міг сплатити оренду доступу до пулу проксі-серверів на певний щоденний, щотижневий або щомісячний період часу. Вартість доступу до пулу проксі RSOCKS варіювалася від $30 на день за доступ до 2 тисяч проксі до $200 на день за доступ до 90 тисяч проксі.

Интересное:

Після покупки клієнт міг завантажити список IP-адрес та портів, пов’язаних з одним або декількома внутрішніми серверами ботнета, і спрямовувати шкідливий інтернет-трафік через скомпрометовані пристрої жертв для маскування або приховування першоджерела трафіку. Передбачається, що користувачі таких проксі-сервісів здійснювали масштабні атаки на служби облікових даних, анонімуючи себе при доступі до зламаних облікових записів соцмереж тощо.

Як стверджується в ордері, слідчі ФБР використовували “закупівлі під прикриттям” для отримання доступу до ботнету RSOCKS з метою отримання інформації про його внутрішню інфраструктуру та жертви. Перша така закупівля у 2017 році дозволила виявити близько 325 000 скомпрометованих пристроїв жертв по всьому світу, пов’язаних із численними пристроями із округу Сан-Дієго.

Проаналізувавши пристрої жертв, слідчі встановили, що ботнет RSOCKS вражав пристрої жертв шляхом проведення атак “грубої сили”. Внутрішні сервери RSOCKS підтримували постійне з’єднання зі зламаним пристроєм.

Серед жертв ботнету RSOCKS – мільйони громадян, великі державні та приватні компанії (мережі готелів, телестудії, компанії з виробництва електроніки). У трьох із цих місць за згодою жертв слідчі замінили зламані пристрої на комп’ютери, контрольовані урядом (тобто “медпоти”), і всі три були згодом зламані RSOCKS. ФБР виявило щонайменше шість жертв у Сан-Дієго.

Ця справа була розслідувана ФБР і ведеться помічником прокурора США Джонатаном І. Шапіро з Південного округу Каліфорнії та Райаном К.Дж. Дікі, старшим юристом секції комп’ютерних злочинів та інтелектуальної власності кримінального відділу Міністерства юстиції, наголошується у відомчому звіті.

Поделиться

Последние новости:

Франція почала адаптацію бомб AASM Hammer для застосування з переданих Україні F-16

Франція активізувала роботи з інтеграції керованих авіабомб AASM Hammer на літаки F-16, які підлягають передачі…

06.05.2024

Франция начала адаптацию бомб AASM Hammer для применения с передаваемых Украине F-16

Франция активизировала работы по интеграции управляемых авиабомб AASM Hammer на самолеты F-16, которые подлежат передаче…

06.05.2024

Названо три смартфони Xiaomi, від покупки яких краще утриматися

Три моделі смартфонів екосистеми "Сяомі" більше не отримують оновлення та підтримку. Потенційні покупці повинні враховувати…

06.05.2024

Названы три смартфона Xiaomi, от покупки которых лучше воздержаться

Три модели смартфонов экосистемы «Сяоми» больше не получают обновления и поддержку. Потенциальные покупатели должны учитывать…

06.05.2024

На Полтавщині селяни збунтувалися проти «Водафону»

Конфлікт у селі Заріг Полтавської області, пов'язаний із будівництвом базової станції мобільного зв'язку "Водафон", триває.…

06.05.2024

На Полтавщине взбунтовались против базовой станции «Водафона»

Конфликт в селе Зарог Полтавской области, связанный со строительством базовой станции мобильной связи "Водафон", продолжается.…

06.05.2024