Техно

Помилка Lenovo з драйверами ставить під загрозу безпеку користувачів її ноутбуків

У Мережі з’явилося повідомлення про те, що понад 20 моделей ноутбуків Lenovo вразливі для шкідливих хаків, які відключають процес безпечного завантаження UEFI, запускають аналогічні непідписані додатки і встановлюють завантажувачі, що роблять пристрої відкритими для хакерів.

Подробиці

Після того, як дослідницька група ESET виявила недоліки, виробник ноутбуків випустив оновлення безпеки для 25-и моделей, включно з “топовими” ThinkPad, Yoga Slims і IdeaPad. Уразливості, що порушують безпечне завантаження UEFI, дають змогу зловмисникам встановлювати шкідливе ПЗ, здатне зберегти працездатність навіть після численних перевстановлень ОС.

Зловреди під кодовими позначеннями CVE-2022-3430/CVE-2022-3431/CVE-2022-3432 (цитата) “дають змогу відключити UEFI Secure Boot або відновити заводські бази даних Secure Boot за замовчуванням”, наголошується у звіті ESET. Зокрема, у базі даних DBX зберігаються криптографічні хеші відмовних ключів. Зловмисник може усунути чинні обмеження шляхом вимкнення та/або відновлення даних, встановлених у базах за замовчуванням.

UEFI (акронім від Unified Extensible Firmware Interface) – програма, що з’єднує мікропрограму ноутбука (ПК) з його операційною системою. Це перша ланка в ланцюзі безпеки, яка запускається під час увімкнення практично будь-якої сучасної машини. Зараження важко виявити і видалити, оскільки UEFI зберігається у флеш-чипі на материнській платі. Стирання жорсткого диска і перевстановлення ОС не дають жодного ефекту, оскільки вірус UEFI легко заразить комп’ютер заново.

Уразливості можна використовувати, змінюючи змінні в NVRAM (енергонезалежній оперативній пам’яті, в якій зберігаються численні варіанти завантаження). Недоліки є наслідком випуску компанією Lenovo ноутбуків із драйверами, призначеними виключно для використання в процесі виробництва.

Интересное:

Характеристики виявлених зловредів:

– CVE-2022-3430: уразливість у драйвері WMI Setup на деяких споживчих пристроях Lenovo Notebook, що дає змогу зловмисникам із підвищеним доступом змінювати параметри безпечного завантаження шляхом корекції змінної NVRAM.

– CVE-2022-3431: уразливість у драйвері, що використовується в процесі виробництва на деяких споживчих пристроях Lenovo Notebook. Якщо девайс залишити увімкненим, цей шкідник дасть змогу “просунутим” хакерам змінити параметри безпечного завантаження шляхом зміни змінної NVRAM.

– CVE-2022-3432: уразливість у драйвері, що використовується в процесі виробництва Ideapad Y700-14ISK. У ввімкненому пристрої “просунуті” зловмисники можуть поміняти параметри безпечного завантаження шляхом зміни змінної NVRAM.

Поделиться
Теги: Lenovo

Последние новости:

Франція почала адаптацію бомб AASM Hammer для застосування з переданих Україні F-16

Франція активізувала роботи з інтеграції керованих авіабомб AASM Hammer на літаки F-16, які підлягають передачі…

06.05.2024

Франция начала адаптацию бомб AASM Hammer для применения с передаваемых Украине F-16

Франция активизировала работы по интеграции управляемых авиабомб AASM Hammer на самолеты F-16, которые подлежат передаче…

06.05.2024

Названо три смартфони Xiaomi, від покупки яких краще утриматися

Три моделі смартфонів екосистеми "Сяомі" більше не отримують оновлення та підтримку. Потенційні покупці повинні враховувати…

06.05.2024

Названы три смартфона Xiaomi, от покупки которых лучше воздержаться

Три модели смартфонов экосистемы «Сяоми» больше не получают обновления и поддержку. Потенциальные покупатели должны учитывать…

06.05.2024

На Полтавщині селяни збунтувалися проти «Водафону»

Конфлікт у селі Заріг Полтавської області, пов'язаний із будівництвом базової станції мобільного зв'язку "Водафон", триває.…

06.05.2024

На Полтавщине взбунтовались против базовой станции «Водафона»

Конфликт в селе Зарог Полтавской области, связанный со строительством базовой станции мобильной связи "Водафон", продолжается.…

06.05.2024